Privatperson får penge til at tage naturen i egen hånd
Fire private naturprojekter i vores område får nu støtte af Naturfonden til at forbedre naturen.
Martin Sandager har gjort det til sin personlige kamp at gøre naturen vildere i en del af Kragelund Mose.
- Naturen har givet mig så mange gode oplevelser, og den skal gerne blive ved med at være her, så nu giver jeg det tilbage, jeg kan, ved at hjælpe den, for naturen gisper efter luft, den har alt for lidt plads, siger Martin Sandager, der er selvlært naturforvalter og naturformidler.
Han står bag naturprojektet Kragelund - en lysåben mose. Projektet går i al sin enkelthed ud på at fremme biodiversiteten ved at skabe levesteder for forskellige dyrearter.
Projektet har han netop fået 620.000 kroner af Naturfonden til at udføre. Og Martin Sandager er ikke den eneste privatperson, som har taget naturen i egen hånd, og nu honoreres for det.
På landsplan har 21 privatprojekter netop fået i alt 12 millioner kroner af Naturfonden. Fire af projekterne finder sted i vores område.
Naturprojekter i Løgumkloster, Tirsbæk Bakker, Risbøl Sande ved Billund og Kragelund Mose ved Vejen har til sammen fået 2.174.530 kroner til blandt andet at genslynge bække, omdanne marker til vild natur og fjerne invasive arter.
De fire naturprojekter
I Løgumkloster har Naturfonden tildelt 280.000 kroner til blandt andet at genslynge bækken.
I Tirsbæk Bakker skal 25 hektar marker og skov omdannes til natur, som Naturfonden har givet 645.450 kroner til.
På heden i Risbøl Sande ved Billund skal invasive arter fjernes og til det har Naturfonden givet 629.080 kroner.
I Kragelund Mose skal biodiversiteten genetableres ved at skabe bedre levevilkår for forskellige dyrearter. Det står Martin Sandager for med en støtte på 620.000 kroner fra Naturfonden.
Flere sten i naturen
Det er tredje gang Martin Sandager modtager penge fra Naturfonden til sit naturprojekt.
- Pengene gør det muligt at realisere planer, som ikke ellers vil have set dagens lys, fordi det koster penge, men ingen afkast giver, forklarer naturforvalteren.
Pengene vil han denne gang blandt andet bruge på at lægge sten tilbage i naturen. Igennem årene er sten nemlig blevet fjernet fra naturen, når den skulle dyrkes, og det betyder, at sten er en vigtig mangelvare i naturen, mener Martin Sandager.
- Sten er vigtige for biodiversiteten, fordi sten opvarmet af solen blandt andet tiltrækker myre, og myre er uhyre vigtige, fordi de flytter frø og på den måde breder biodiversiteten, lyder forklaringen.
Huller i træerne
En anden mangelvare i naturen er ifølge Martin Sandager store planteædere. Planteædere laver nemlig naturlig ravage i naturen, når de for eksempel knækker grene af træerne. Det skaber levesteder for blandt andet insekter.
Derfor har naturforvalteren placeret svin, heste, okser, vandbøfler og geder i mosen, som skal forvalte naturen. Martin Sandager hjælper dyrene lidt på vej ved at lave huller i træerne.
- Det er unaturligt at have en skov, hvor alle træer er lige gamle. Så med specialværktøj tilfører man træerne de skader, som de naturligt burde have fået, siger Martin Sandager.
Naturprojektet i Kragelund Mose har ingen forbindelse til den jordfordeling som fandt sted i området mandag.