Ingen grund til at frygte ulven i Vejle
En ulv blev set lørdag formiddag i udkanten af Vejle. Men der er absolut ingen grund til nervøsitet, siger biolog.
Man skal ikke råbe ulven kommer, hedder det sig. Det er der heller ingen grund til. Ulven er ikke farlig for mennesker, vores børn eller vores kæledyr.
- I løbet af de seneste 200 år har der været to overfald på mennesker med dødelig udgang i hele Europa, og den ene af dem havde rabies, fortæller pensioneret naturvejleder Steen Hedrup.
Det med rabies'en, hundegalskaben, betyder, at ulven har opført sig mere end almindeligt aggressivt, deraf det danske navn.
- Ulven vil normalt flygte fra mennesker, og hvis den bliver aggressiv, så er det fordi, at den er blevet trængt op i en krog, for eksempel hvis den har listet sig ind i en stald, fortæller Steen Hedrup.
Men ulven har aldrig haft folkets kærlighed. I talrige folkeeventyr er ulven skurk, og det er den også i dag for fåreavlere. Natten til lørdag blev en flok får nær Andkær, syd for Vejle, angrebet, og senere på formiddagen blev en ulv set på vej mod vest, nær Vinding, altså på vej væk fra Andkær.
Naturstyrelsen ulvemand har været på stedet og taget DNA-prøver fra de angrebne dyr, men resultatet ventes først om to-tre uger.
Fakta om ulven i Danmark
Der har i år været 3 dokumenterede angreb af ulve, og det er gået ud over får alle tre gange.
I 202 døde 161 husdyr som følge af ulveangreb. Det er sket under 32 angreb. Det gik mest ud over får og lam, men derudover gik en kalv, en kvie, to væddere, fem geder og fem gedekid til.
Antallet af ulve steg i løbet af 2022 fra 14 stk. til 29 ved slutningen af året.
Steen Hedrups erfarne biologøjne kunne også se, at ulven i Vejle havde en tracker i et halsbånd, altså en sender der kan afsløre, hvor den er. I Danmark er der kun en ulv, der er mærket, og det er Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum i Aarhus, der står bag.
- Det er meget sandsynligt, at det er vores. Det kan også være en ulv, der er indvandret fra Tyskland, fortæller Kent Olsen, Naturhistorisk Museum.
Ulven blev iført sin tracker sent sidste år, og den er ung og lige blevet voksen.
Men man kan ikke umiddelbart følge den trackede ulv. I det omfang forskerne offentliggør dens færden, sker det med nogen forsinkelse og en del geografisk mangel på præcision.
- Det er for, at ulven ikke skal forstyrres enten af nysgerrige eller folk, der ikke vil den det godt, og så er det for at beskytte lodsejerne, der jo ejer den jord, ulvene færdes på, fortæller Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.
Der er absolut ingen fare for mennesker
Steen Hedrup, naturvejleder
Men der er altså ingen fare for os eller vores kæledyr.
- Nej, det ville være ulogisk for ulven at gå efter vores kæledyr. Det skulle da lige være en hund i løbetid. Det er de samme duftstoffer, de bruger, fortæller Steen Hedrup.
- Den her ulv har åbenbart fået smag for får. Det er ulvens fastfood. Fårene står mange sammen, de er hegnet ind, og så har de lige fået lam. Hvis den bare kunne holde sig til vilde dyr, ville der ikke være noget problem, mener han.
- Men jeg vil sige med meget store bogstaver, at der er absolut ingen fare for mennesker, siger Steen Hedrup.