Hun er 16 år, og hun skal tale 400.000 elevers sag
Hun er 16 år, og hun skal repræsentere 400.000 skoleelever. Caroline Helene Hermansen fra Vejle er valgt til formand for Danske Skoleelever.
Det ville vær en stor mundfuld for de fleste voksne, men det skræmmer ikke 16-årige Caroline Hermansen fra Vejle. Om en måned flytter hun hjemmefra for at påtage sig et fuldtidsarbejde som formand for Danske Skoleelever.
- Det er helt vildt. Jeg har jo siddet med i bestyrelsen igennem rigtig lang tid, og jeg har også oplevet en del formænd igennem tiden, men det er ret vildt, jeg er formand nu og ikke bare sidder i bestyrelsen, siger Caroline Hermansen.
Posten indebærer, at hun blandt andet skal debattere med rutinerede politikere og tale 400.000 elevers sag i medierne. Hun kan således regne med at blive et kendt ansigt, og at hendes liv ændrer sig markant, når hun tiltræder 1. juli.
Startede i 7. klasse
Hendes engagement i skolepolitik startede med, at hun blev valgt til elevrådet på sin skole Novaskolen i Vejle i 7. klasse, hvor hun også blev elevrådsformand. Hun stillede op, fordi hun var utilfreds med, at skolen havde valgt at droppe en traditionsrig årlig festival, hvor eleverne igennem en uge samler penge ind ved at sælge forskellige ting og til sidst holder en fest.
- Lige pludselig blev den fjernet, og det tror jeg gjorde mange af os sure og kede af det, siger hun.
Det lykkes hende aldrig at få gennemført festivallen på sin egen skole, men i stedet har hun fået indført en sommerfest for de mindre årgange og en gallafest for de ældste elever.
Da hun sad i elevrådet fik de en invitation til at deltage i Danske Skoleelevers landskonference, og hun valgte at deltage.
- Jeg blev grebet af det. Jeg synes, det var vildt, og jeg mødte en masse dejlige mennesker, som jeg godt kunne tænke mig at blive ved med at bruge tid med, siger hun.
Hun fandt ud af, at hun syntes skolepolitik var fedt, og derfor valgte hun at stille op til bestyrelsen. Hun blev valgt først som næstformand og siden formand for lokalafdelingen i trekantsområdet.
Nu er det dog nogle andre større dagsordener, der driver hende. Hun er blandt andet optaget af at sikre eleverne mere indflydelse.
- Lige nu arbejder jeg meget med skolebestyrelser. Der er landet nogle store aftaler på folkeskoleområdet, som indeholder mere lokalt ejerskab. Der arbejder vi rigtig meget for, at det selvfølgelig også skal betyde større ejerskab for eleverne, så de får en stærke stemme ude på de lokale skoler, siger hun.
Flytter hjemmefra
En stor omvæltning er, at hun flytter hjemmefra. Hun skal bo i Danske Skoleelevers lokaler i Aarhus, hvor der er kontor i en ene del af bygning og et kollegielignende boligområde for formanden og de andre frivillige elever i sekretariatet. Det kommer dog ikke helt bag på hende.
- Jeg har vidst, at jeg ville være sekretariatsfrivillig, siden jeg blev en del af DSE i 7. klasse. Så jeg har vist siden 7. klasse, at jeg skulle flytte til Aarhus, men det er jo lidt noget andet, når man så også skal være formand.
Selvom posten som formand på mange måder er et voksenarbejde, så er arbejdet ikke lønnet. De andre frivillige i sekretariatet får heller ikke løn.
- Jeg glæder mig helt vildt meget til det, og jeg ser meget frem til det. Det bliver også spændende med alle de forandringer, og jeg håber selvfølgelig bare, at det kommer til at gå godt, siger hun.
Caroline Hermansen har ligesom de andre frivillige netop afsluttet 9. klasse. I det næste år helliger hun sig arbejdet som formand, inden hun eventuelt skal læse videre året efter.