Play

Forstander glæder sig til at kunne give kommende elever et mere normalt efterskoleophold

Søndag var biler med en cykel bagpå et typisk syn. Foto: Claes Adel, TV SYD
Landsstævne er noget af det, som efterskolerne formentlig kan afholde, som de plejer. Foto: Claes Adel, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tusindvis af unge tager i dag hul på deres efterskoleophold. På Vandel Efterskole, der tager imod 145 af dem, glæder forstanderen sig til, at tingene er lidt mere som før corona.

Tasker og kufferter er pakket, og sommerfuglene er med stor sandsynlighed begyndt at sværme som gale inde i tusindvis af unges maver.

Om få timer tager en stor del af landets unge mennesker hul på en helt ny tilværelse med nyt hjem, ny hverdag og nye bekendtskaber. Der er nemlig ankomstdag på størstedelen af landets efterskoler i dag. 

Vi glæder os til at kunne give eleverne det, vi plejer at kunne give dem.

Lars Mortensen, forstander på Vandel Efterskole.

På Vandel Efterskole er det med stor forventning, at de byder kommende elever velkommen.

- Vi glæder os til at tage imod dem, og vi ser frem mod en efterskolehverdag, som ligner den, vi kendte fra før corona, siger forstander Lars Mortensen.

Tilbage på rette kurs

Sidste år måtte Vandel Efterskole, ligesom landets andre efterskoler, aflyse stævner og udlandsrejser og lave begrænsninger på arrangementer og aktiviteter, som normalvis hører efterskoleopholdet til. 

Men for de elever, der møder ind på efterskolen senere i dag, vil alting være meget mere, som det plejer at være på skolen.

- Der var mange ting, der gled ud i løbet af det seneste efterskoleophold. Så vi glæder os til i år at kunne give eleverne det, vi plejer at kunne give dem, siger den forventningsfulde forstander.

Omvæltningen til en aktivitetsfyldt hverdag, kan måske komme til at føles endnu voldsommere i år.

Lars Mortensen, forstander på Vandel Efterskole.

Efterskolen har tradition for at byde forældre og bedsteforældre ind til arrangementer på skolen i løbet af året. Den tradition har de ikke kunnet holde ved lige det seneste år på grund af corona. Det har været meget begrænset sidste år.

- Det er da noget af det, der har givet nogle afsavn i forhold til at komme lidt tættere på forældrene, så det glæder vi os rigtig meget til at kunne gøre igen, fortæller Lars Mortensen.

Efterskoleelever til Landsstævne

En større omvæltning end normalt

Under forberedelserne til det nye efterskoleår har snakken i medarbejdergruppen på Vandel Højskole i høj grad gået på, hvordan de nye elever er gearet til deres kommende efterskoleophold. Et efterskoleophold står nemlig ifølge forstanderen i stor kontrast til den hverdag, som mange unge mennesker har oplevet det seneste år.

- Hos nogle unge mennesker har det jo haft stor betydning at have været nedlukket i så mange måneder. Derfor vil omvæltningen til en aktivitetsfyldt hverdag, hvor man skal forholde sig til andre 24-7, måske komme til at føles endnu voldsommere i år, end den normalt gør, siger forstander Lars Mortensen.

De ansatte vil derfor være særligt opmærksomme på, at omstillingen til den nye hverdag for nogle af de kommende efterskoleelver vil kræve lidt ekstra tid og fokus.

- Hos nogle kan det have bragt en usikkerhed med i forhold til at skulle indgå i sociale relationer, og det har vi god fælles opmærksomhed på, når vi træder ind i det nye skoleår.

Det har været en befrielse ikke at skulle tænke alt for meget på de her begrænsninger og få det hele til at gå op.

Lars Mortensen, forstander på Vandel Efterskole

Corona fylder minimalt

Modsat sidste år skal efterskolerne ikke tænke i arealkrav og andre restriktioner i hverdagen og til andre aktiviteter. Noget, de på Vandel Efterskole i høj grad har set frem til.

- Det har været en befrielse ikke at skulle tænke alt for meget på de her begrænsninger og få det hele til at gå op. Det er dejligt, at det er noget, der hører fortiden til, siger forstanderen.

Dog er efterskolerne stadig underlagt et indendørs forsamlingsloft på 500, men da skolen kun tager imod 145 elever, skaber det ikke udfordringer. Desuden lyder der fra sundhedsmyndighederne en kraftig opfordring til testkrav på efterskolerne, hvilket de på Vandel Efterskole også har styr på.

- Når eleverne møder ind, skal de kunne vise en negativ coronatest eller dokumentation for gennemført vaccination. De fleste af dem, der kommer, vil være fuldt vaccineret, så det bliver ikke noget problem.

Men det er også det eneste sted, hvor corona stadig er med til at sætte dagsorden, og ifølge forstanderen kommer virussen generelt ikke til at fylde i det nye efterskoleophold.

- Vi ved jo, at corona stadig er her, og selvfølgelig er vi opmærksomme på den smitsomme deltavariant. Så det er da i vores bevidsthed, men når vi går ind i efterskoleåret, er vi klar til at give eleverne en efterskoleoplevelse, som vi plejer, siger forstander Lars Mortensen.

Efterskolen tager imod de nye elever i eftermiddag, hvor der som sædvanlig vil være en velkomstseance for både elever og forældre i gymnastiksalen.  

ADHD-patient fik regning på 16.000 kroner for start på sin medicin

Camilla Sandholdt betalte privat psykiater for udredningen gennem sin sundhedsforsikring, men der kom en dyr ekstraregning, da hun skulle starte på sin medicin. Foto: Finn Grahndin
Udgivet

Privatpraktiserende psykiater foretog udredning af kvinde for ADHD. Det gik fint, men så skulle hun begynde på sin medicin. Den regning blev dyr.

- 16.000 kr. Det er jo helt vildt.

Camilla Sandholdt sidder i sin sofa og fortæller om sin tid med ADHD og som ADHD-patient.

Hun er helt rolig, men er forarget over regningen fra Privat Psykiatrisk Center i Kolding.

- Jeg er så heldig at kunne klare sådan en regning, men hvad med mange andre. Det er mange penge for at komme i gang med sin medicin, som jo er helt nødvendig for at jeg kan få det godt, siger hun.

Overflødige tilbud

- Var prisen alene for at at kunne komme i gang med medicinen?

- Nej. Der var også et par samtaler, der handlede om ADHD. Blodprøver og EKG (undersøgelse af hjertet), men samtalerne har jeg slet ikke brug for og blodprøverne og EKG'en kunne min privatpraktiserende læge sagtens selv foretage. Så det var overflødige dele af en pakke, fortæller den 32-årige studerende fra Esbjerg.

Det fik konsekvenser, men det vender vi tilbage til.

I desperation traf Camilla Sandholdt et uheldigt valg med ADHD-medicin, hun skaffede via "kontakter". ". Foto: Finn Grahndin

Det gik ellers godt

Det var ellers gået så godt og hurtigt. Fra hun valgte, at hun gerne ville udredes for ADHD til det faktisk skete. Det viste sig nemlig til hendes glæde og overraskelse, at hun var dækket forsikringsmæssigt.

- På den måde undgik jeg at stå i kø i måske to til tre år til en udredning i det offentlige system. Faktisk fik jeg en akuttid og kunne begynde på udredningen efter bare ni uger. Ja, jeg fik faktisk yderligere hjælp til en endnu hurtigere tid, fordi jeg fik det dårligt, siger hun.

Camilla Sandholdt følte sig vældigt godt mødt og behandlet af sin læge i Privat Psykiatrisk Center i Kolding, der ifølge firmaets hjemmeside har 40 speciallæger i psykiatri. Hun var ellers nervøs for, hvordan det ville gå.

- Tænk hvis min psykiater nu mente, at jeg ikke havde ADHD. Hvad var det så? Hvad skulle jeg så gøre?

Camilla Sandholdt følte, at der ikke var noget at gøre andet end at betale "ved kasse 1". Det gjorde hun så den 27. december sidste år.

Tilbage til start?

Men så kom regningen altså. 16.000 kr. Eller helt nøjagtigt 15.660 kr. Det gibbede i hende.

- Min egen læge forsøgte at overbevise den privatpraktiserende psykiater i Kolding om, at han bare selv kunne stå for blodprøver, EKG'en og et par samtaler om ADHD, men de var ikke til at rokke. De ville have de penge, for at jeg kunne få medicinen.

Alternativet var det offentlige system. Eller andre privatpraktiserende psykiatere.

- Men de ville ikke overtage en anden læges vurdering, og det ville jo så betyde, at jeg skulle starte forfra og måske vente i 2-3 år, siger Camilla Sandholdt.

Med medicinen kan hun nu sove meget bedre. Foto: Finn Grahndin

"Sort" medicin

Så gjorde hun noget, hun ikke skulle have gjort. Hun fandt selv noget ADHD-medicin. Sådan "ad omveje" ved hjælp af gode kontakter. Det gik rigtigt godt den første dag.

- Jeg fik en følelse af lykke. Tænk sig, at jeg kunne få et liv med mine børn og mand, hvor jeg havde ro på og var nærværende. Det var fantastisk.

Men allerede på andendagen gik det galt. Hun havde ikke styr på den dosis, hun havde brug for. Det var der ingen, der havde fortalt hende.

Læge: - Det kender jeg

Medicinen, der indeholder en anelse amfetamin (stoffet er beslægtet med kokain og metamfetamin, men virker i den her sammenhæng beroligende på ADHD-patienter), sparkede ud og ramte hende så hårdt, at hun måtte ringe 112.

- Jeg var ikke ved at dø eller noget, men jeg havde det rigtigt skidt. Heldigvis var den læge, der undersøgte mig forstående og kendte til andre eksempler på, at folk selv finder frem til ADHD-medicin i den lange tid inden de kan blive udredt. Han fortalte mig, at jeg hverken var den første eller sidste, der kom i den her situation, fortæller hun.

Hvad nu?

Hendes to børn og manden kommer ind af døren. Elliot og Alma. Og Benjamin. Omdrejningspunktet for hendes liv. Og studierne, der før var uhyre svære at komme igennem på grund uro, manglende koncentration og træthed, er blevet meget nemmere at klare.

Ja kort og godt. Hun har betalt regningen på de 15.660 kr. Hendes sundhedsforsikring dækkede udredningen men ikke opstart af medicinen. Nu tager hun medicinen som hun skal - og vil som i eventyrene leve lykkeligt til sin dages ende. Bare lidt fattigere. Og stadig ret forarget og prisen.

tvSyd har kontaktet Privat Psykiatrisk Center, der har afdelinger i en række byer heri blandt Kolding, hvor Camilla Sandholdt blev udredt og fik startet på sin medicin.

Herfra er vi blevet henvist til hovedkontoret i Tåstrup, der ikke er vendt tilbage på henvendelsen.

Har du set denne 'mystiske' fartkontrolvogn, så undrer du dig måske?

Den nye vogn fra Sund og Bælt kontrollerer vejafgift på lastbiler landet over. Denne vogn er set på Fyn. Foto: Sund & Bælt
Udgivet

Måske har du set kameraer, der ligner kendt fartkontroludstyr, men så alligevel ikke er det, når du kører eksempelvis på motorvej E45 ved Vejle? Det ér kameraer, men de kontrollerer ikke din fart, hvis du kører i en personbil.

Fra 1. januar i år skal der betales en anderledes beregnet vejafgift af lastbiler i Danmark. Afgiften, som man skal betale per kørt kilometer, vil være afhængig af vægten af lastbilen, dens CO2-udledning, og om der køres i miljøzoner.

Derfor er der i Syd- og Sønderjylland placeret to af seks faste kontrolpunkter med kameraer ved blandt andet Vejle og Kliplev. Derudover kan du på din rute rundt i Danmark også opleve 275 mobile kontrolenheder, som flyttes rundt hele tiden.

Den nye vogn fra Sund og Bælt kontrollerer vejafgift på lastbiler landet over. Denne vogn er set på Fyn. Foto: Sund & Bælt

- Den nye kilometerbaserede vejafgift er for lastbiler på 12 ton og derover, og den erstatter den tidligere vejbenyttelsesafgift fra 1. januar 2025. Afgiften er beregnet ud fra vægt, CO2-udledning og antal kørte kilometer, fortæller Katrine Hauge Vej-Hansen, der er chef for vejafgifter hos Sund & Bælt, der har overtaget administrationen af vejafgifter.

De kameraer, du muligvis har fået øje på, kontrollerer lastbilers gøren og laden, så de kan betale vejafgift efter den nye måde at udregne den på.

Disse køretøjer skal IKKE betale vejafgift

  • Køretøjer, der tilhører forsvaret, det statslige redningsberedskab, politiet og vejvæsenerne.

  • Køretøjer indrettet til brandsluknings- og redningsopgaver og kun anvendes ved udrykning.

  • Køretøjer som tilhører og kun anvendes af beredskabskommissioner og ikke anvendes erhvervsmæssigt i konkurrence med erhvervsvirksomheder.

  • Lastbiler der kun bruges af køreskoler til skole- og øvelseskørsel.

  • Lastbiler som er registreret med et tivoli eller cirkus som ejer/bruger og kun bruges til transport af virksomhedens materiel og ikke til godstransport.

  • Veteranlastbiler, hvis de ikke kører med gods.

Kilde: Sund & Bælt

Vejene er inddelt i segmenter, og man betaler kun én gang per 24 timer for at have passeret et segment.

- Håndhævelse af vejafgiftsordningen er baseret på digital kontrol, og der eksisterer ikke et korps af kontrollanter, der udfører en fysisk kontrol, forklarer Katrine Hauge Vej-Hansen.

Hvorfor overtager Sund & Bælt?

- Hvad er begrundelsen for, at Sund & Bælt har fået opgaven med at inddrive afgifterne.

Den nye vogn fra Sund og Bælt kontrollerer vejafgift på lastbiler landet over. Denne vogn er set på Fyn. Foto: Sund & Bælt

- Sund & Bælt er ved lov tildelt opgaven med at implementere og drifte vejafgiftsordningen. Sund & Bælt har stor erfaring med betalingsløsninger fra Storebæltsbroens betalingsanlæg og et godt samarbejde med myndigheder om digital kontrol og bøder i for eksempel de danske miljøzoner. Det er derfor muligt at bygge videre på den anvendte teknologi og eksisterende driftsfunktioner herunder kundeservice, siger Katrine Hauge Vej-Hansen.

Send et tip | tvSyd

Kort over vejafgifter

Ifølge Sund & Bælt vil lastbiler på 12 ton og derover betale afgift for at køre på størstedelen af statsvejnettet og dele af det kommunale vejnet, som er cirka 10.900 kilometer. Det vurderes at dække over cirka 75 procent af det samlede antal kørte kilometer med lastbiler.

På kortet kan du se, hvor der er vejafgifter:

Kort over vejafgifter Foto: Sund & Bælt

Bøder for overtrædelse

Både danske og udenlandske lastbiler får automatisk aflæst deres nummerplade. Nummerpladen bliver sammenlignet med data for betaling for at sikre, at lastbilen har betalt for ruten via satellitbaseret køretøjsudstyr eller en vejafgiftsbillet. Er der ikke betalt korrekt vejafgift, vil Færdselsstyrelsen udstede en bøde på 4.500 kroner

Hvis bøden ikke bliver betalt, overdrages sagen til politiet.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com