Firma sælger generatorer til private som aldrig før: - Det giver ingen mening, siger ekspert
Virksomheden PrimusDanmark i Børkop er gået fra at sælge to brændstofgeneratorer om dagen til at sælge op mod 50. Den store efterspørgsel kommer hovedsageligt fra private, der er bange for at stå uden strøm.
De fleste kender frustrationen. Man sidder midt i en god film, når strømmen pludselig går.
Når det sker, så skyldes det næsten altid en fejl, men det er de seneste dage kommet frem, at helt almindelige elkunder - uden varsel - kan opleve at få slukket for strømmen i op til to timer ad gangen.
Det bliver konsekvensen, hvis energikrisen forværres, og vejret viser sig fra sin koldeste side. Det skriver DR.
Og selvom prognosen, ifølge Energistyrelsen, er, at det ikke kommer så vidt, så kan usikkerheden mærkes hos PrimusDanmark i Børkop.
Virksomheden sælger brændstofgeneratorer i alle størrelser, og hvor de før kunne sælge en eller to om dagen, så ryger der nu dagligt op mod 50 generatorer over disken.
- Vi har mange modeller, der allerede er udsolgt, og med det tempo der er på nu, så går der maks tre uger, inden vi er totalt tørlagt, siger Henrik Sørensen, der er salgskoordinator i PrimusDanmark.
En stor del af de kunder, der lige nu har travlt med at rive generatorerne ned fra hylderne, er ifølge Henrik Sørensen privatpersoner, der vil holde hjemmet i gang, hvis der pludseligt bliver slukket for strømmen.
- Folk siger, at de sagtens kan spise kold mad og leve med, at fryseren er gået ud i et par timer. Det værste er dem, der har et fyr, de skal holde i gang, fordi lige netop varmen, den vil de ikke undvære, fortæller Henrik Sørensen.
Generatorkøb giver ikke mening
Meldingen fra Energistyrelsen er foreløbig, at risikoen for bevidste strømafbrydelser er steget, men det betyder ifølge en ekspert ikke, at det er realistisk, at det sker
- Det er ekstremt usandsynligt, at vi skal får de her afbrydelser, og hvis de alligevel kommer, så er de meget kortvarige, siger Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.
Brian Vad Mathiesen fortæller desuden, at han har været bekymret for en overreaktion som denne, lige siden Energistyrelsen meldte ud omkring de mulige strømafbrydelser.
- Jeg er ked af at høre det, for jeg mener på ingen måde, at det er nødvendigt at købe en brændstofgenerator på baggrund af udmeldingen. Det er dyrt, og man vil i mine øjne ikke få brug for den, siger han.
Desuden påpeger han, at hvis det alligevel skulle komme så vidt, at der er reel risiko for de planlagte strømafbrydelser, så er risikoen størst i Østdanmark, hvor kraftværkkapaciteten er lavest.
Størrelsen er afgørende
Vil man alligevel være på den sikre side og købe en nødgenerator til sit hjem, så er det ikke ligegyldigt, hvilken størrelse man køber. Det afhænger ifølge Henrik Sørensen helt af, hvad man vil drive med den.
En af de generatorer, der allerede er udsolgt hos PrimusDanmark, er butikkens billigste model til lige under 1.600 kroner. Til stor undring for salgskoordinatoren.
- Den kan ikke engang trække en kaffemaskine eller sådan noget. Den er kun lige til nød-nødstrøm, så man kan få lidt lys eller den slags, siger Henrik Sørensen.
Ifølge ham så er meldingen fra konkurrenterne, at de har lige så travlt for at følge med efterspørgslen. Dermed er det ikke usandsynligt, at det snart ikke vil være til at opdrive en generator på markedet.
- Når producenterne ikke har flere tilbage på lager, så vil mit bedste gæt være, at der kommer til at gå flere måneder, inden der igen kan komme varer på hylderne, siger Henrik Sørensen.