78-årig med halv lungekraft har dyrket gymnastik i 70 år
Det er uhyre vigtigt for ældre at holde sig fysisk aktive. Sådan mener 78-årige Henning Møller Andersen fra Vejle. Han instruerer i gymnastik og pilates flere gange om ugen. I marts blev han hædret for sit engagement.
OBS: Denne artikel genudgives, fordi den 29. september er 'Frivillig Fredag'. Det er en dag, hvor frivillige hyldes for deres engagement og arbejde i alt fra foreninger til mennesker og fællesskaber.
Ti mænd ligger i en stor cirkel. Alle har blikket rettet ind på midten. Her ligger 78-årige Henning Møller Andersen.
Nede på alle fire strækker han armene, ryggen og benene, så hans krop former sig som en trekant.
Selvom dåbsattesten nærmer sig de 80 år, føler han sig stadig som den 8-årige dreng, der begyndte til gymnastik for 70 år siden.
- Vi skal helt op i Eiffeltårnet, siger han gennem sit headset.
Henning Møller Andersen har dyrket gymnastik gennem det meste af sit liv. I næsten 50 år har han arbejdet som instruktør, og i 2008 begyndte et nyt projekt.
Pilates for mænd.
De ti mænd kæmper for at stå med samme elegance som deres instruktør.
På måtten synes hans krop at være uovervindelig, men indeni ham har dele af kroppen også været hans værste modstander.
Mangeårig gymnast
Henning Møller Andersen er oprindeligt fynbo, men flyttede med forældrene til Smidstrup syd for Vejle som treårig.
Han var otte år gammel, da han begyndte til gymnastik. Henning havde talent for sporten, og som voksen kom han med på amtsholdet.
I sine bedste år fik flere af hans holds opvisninger opmærksomhed fra kameralinserne. I 1963 var han med på den første tv-transmitterede gymnastikopvisning på Danmarks Radio.
Jeg har altid troet på, at idrætten kan hjælpe på hvad som helst
Henning Møller Andersen, gymnastikinstruktør, Idræt i Dagtimerne
Siden 1974 har Henning Møller Andersen været gymnastikinstruktør. Det var starten på en æra for et mandshold i Søndermarkens Gymnastikforening, som Henning snart har været instruktør for i et halvt århundrede.
Udenfor hallen var gymnastens civile arbejde en diametral modsætning. I 35 år beskæftigede han sig med EDB for fødevarevirksomheden Tulip, indtil han gik på pension i 2005.
Kontrasten mellem fysisk aktivitet i foreningen og stillesiddende arbejde foran computerskærmen har været medårsag til, at hans hobby har været den samme i syv årtier.
- Man skal have nogle aktiviteter, der er modsat hinanden, så man henter kræfter fra det ene sted til det andet.
Med sygdommen fulgte anfald. Når han blev ramt af astmaanfald, hjalp ingenting, og han kunne ikke få vejret.
- Sådan et anfald er ret barskt, hvor man sidder på kanten af stolen og tænker ring til 112.
Astma og KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom)
Cirka 350.000 voksne danskere lider af astma.
Over halvdelen af voksne med astma ved ikke, at deres lungesymptomer skyldes astma.
Tidlig opsporing, præcis diagnostik og korrekt behandling kan fjerne over 90 pct. af symptomerne hos voksne med astma.
Det skønnes, at mellem 110.000 og 130.000 danskere er i medicinsk behandling for KOL, og epidemiologiske studier antyder, at omkring 400.000 danskere har KOL, hvis også de lette sygdomstilfælde medtages.
KOL findes i fire forskellige typer
Mild KOL
Over 80 % af den forventede lungefunktion er tilbage
Moderat KOL
Mellem 50 % og 79 % af den forventede lungefunktion er tilbage
Svær KOL
Mellem 30% og 49% af den forventede lungefunktion er tilbage
Meget svær KOL
Under 30 % af den forventede lungefunktion tilbage
Kilde: Lungeforeningen - lunge.dk
I 1990´erne kom der bedre medicin til at behandle sygdommen, men efter flere års fejlmedicinering var Hennings lungekapacitet faldet til 50 procent.
Den halverede kraft af lungerne betød, at hans sygdom blev betegnet som KOL.
Sygdommen var aldrig så slem, at Henning måtte give op på det, han elskede mest. Frem mod 1990´erne kunne Henning på trods af sin sygdom stadig klare sin gymnastik, men han kunne ikke løbe et 100-meter løb uden at have problemer med vejrtrækningen.
Gymnastikken var dog det vigtigste og takket være hans indstilling, forblev han fysisk aktiv, selvom helbredet ikke lå på fuld styrke.
- Jeg har altid troet på, at idrætten kan hjælpe på hvad som helst. Så hvis den kan hjælpe på et brækket ben, kan den også hjælpe på KOL.
Guru i 15 år
Inden dagens pilates går i gang, hilser Henning på samtlige deltagere med en knyttet næve. Et såkaldt fist bump. Flere af deltagerne har været en del af holdet siden dets begyndelse i 2008.
I 15 år har han været pilatesinstruktør for pensionerede som ham selv. En på holdet kalder ham en guru.
Han er frivillig i foreningen Idræt i Dagtimerne, som tilbyder træning og motion til ældre borgere samt specialiseret træning til sygdomsramte med eksempelvis kræft eller KOL.
Foreningen har et tæt samarbejde med sundhedshusene i Vejle Kommune, og flere gange henviser de specifikt til Hennings træningspas.
Ifølge Henning Møller Andersen bliver idræt sværere at udføre med alderen.
Derfor foreslog han for 15 år siden foreningens formand, Lars Damgaard, at starte et pilateshold op for mænd, da man får trænet hele kroppen derigennem.
Når man går på pension, vil nogen have en tendens til at gå i stå, og her skulle pilatesholdet lokke flere til at bevæge sig.
- Det farligste for mænd, der er gået på pension, er, at man sætter sig i sofaen. Her vil nogen gå i stå, og derfor er det uhyre vigtigt at få noget bevægelse.
Ifølge ham er pilates godt for både at forbedre kroppens styrke og bevægelsesevne, hvor bindevævet er noget af det, der bliver fokuseret mest på.
Ældre og motion
Ifølge Sundhedsstyrelsen bevæger ældre sig for lidt. Anbefalingen lyder på 30 minutters daglig motion.
Alligevel er antallet af ældre, der er medlem af en idrætsforening i Syd- og Sønderjylland, steget fra 77.000 til 82.000 henover de sidste ti år. Det viser tal fra DIF.
I 2022 var Vejle Kommune den kommune med flest ældre medlemmer med lidt over 11.000, mens Fanø og Varde havde den største andel af ældre meldt ind i en forening på henholdsvis 49,5% og 45,6%.
I spotlightet
Flere års engagement og frivillige arbejde fik sin kulmination i marts, da Henning stod på scenen til Vejle Sportsgalla i Vejle Musikteater.
Her vandt han Gør en forskel-prisen. 30 kandidater var indstillet til prisen, men samtlige stemmer fra juryens ni medlemmer gik til veteranen fremfor ungdommen.
Da han fik at vide, at han var nomineret til prisen, var han frustreret. Han kunne ikke forstå, at det lige var ham, som skulle fremhæves.
- Det er jo de unge mennesker, det drejer sig om. Jeg kan så trøste mig ved, at de to konkurrenter, der også var nomineret, var unge og kan arbejde for fremtiden.
Trods skepsis op til showet føler han sig beæret over prisen og takker bestyrelsen i Idræt i Dagtimerne for at at indstille ham.
Med prisen fulgte en check på 5.000 kroner.
Gammel som 78-årig?
Når Henning Møller Andersen bliver spurgt, hvornår han vil stoppe med gymnastik, så er der ikke noget, der kan stoppe ham.
For fire år siden fik han dog problemer med hørelsen. I sådan en grad at han ikke kunne høre musikken, han afspillede til træning.
Hørelsen er stadig dårlig, men et implantat på siden hovedet hjælper ham med at høre.
Alderen er i hvert fald ingen ændring for ham. Han føler sig ikke gammel som 78-årig.
Med hånden klapper han sig på brystet.
- Han er jo her stadig den 8-årige. Herinde.