Skattestigning venter efter nyt budgetforlig

Rådhuset i Vejen. Foto: TV SYD
M
Udgivet

I Vejen Kommune venter en skattestigning på 0,47% fra 2025. Det ligger fast efter Venstre, Konservative, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti tirsdag blev enige om et budgetforlig.

Da forhandlingerne om budgettet for 2025 begyndte, lå der besparelsesforslag for 41 millioner kroner på driften i Vejen Kommune.

Tirsdag aften fandt man enighed om et nyt budget, hvor en skattestigning på 0,47% finder 38,4 millioner.

- Der er stor enighed om budgettet. Hovedtrækket er, at vi fik mulighed for at hævet skatten uden sanktioner, fortæller Frank Schmidt-Hansen (K), borgmester i Vejen Kommune.

Borgmesteren påpeger, at der gennem mange år har været en 'strukturel ubalance' mellem indtægter og udgifter i kommunen, hvorfor stigningen har været nødvendig.

Borgmester i Vejen Kommune Frank Schmidt-Hansen. Foto: Sari Vangbæk Thyssen, TV SYD

Hermed sikres midler til at levere velfærd, ligesom det har været nødvendigt at finde penge til drift og anlægsudgifter. Det har samtidig muliggjort at fremrykke forsinkede anlægsinvesteringer.

- Vi bruger en del af skattestigningen på at eliminere de værste tidsler, altså undgår forringelser af serviceniveauet. Vi får løft på velfærden, da vi opfører nye dagsinstitutioner og opretholder service på infrastruktur. Det betyder ordentlige faciliteter, uanset om det er børnehaver, skoler eller plejehjem, siger borgmesteren.

Risiko for sanktioner ved skattestigninger

Med aftalen for kommunernes økonomi for 2025 blev der afsat en ramme på 200 millioner kroner. Formålet er at understøtte skattefleksibilitet i kommunerne inden for en samlet uændret kommunal skat.

Landets kommuner må altså samlet set ikke bryde denne ramme med skatteændringer, da de i så fald sanktioneres.

- Sænker nogle kommuner skatten, kan ændre hæve den, beskriver Frank Schmidt-Hansen.

Sanktioneres en kommune for skattestigninger, der medfører brud på rammen, skal de det første år afgive 75% af provenuet af stigningen, 50% for år to og tre, mens 25% afgives i år fire. Dermed vil den fulde effekt af stigningen først mærkes i år fem.

For 2025 har København eksempelvis fået tilskud til lavereindkomstskat for 137,5.

Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Efter valget indgik man i Vejen Kommune en konstitueringsaftale, hvor målet var at hæve skatten med samlet 0,6% i valgperioden. Dette har man nu formået.

Besparelser fortsat nødvendige

Selvom Frank Schmidt-Hansen påpeger, at Vejen Kommune gennem lang tid har været veldrevet, er skattestigningen ikke nok til at undgå besparelser.

- Når man i forvejen er veldrevet, men ikke har honning eller mælk flydende i gaderne, så kan det ikke undgås at kunne mærkes, når man skal finde så stort et beløb. Mange besparelser vil være i effektiviseringer og tilpasninger, mens nogle vil mærkes af visse grupper, siger Frank Schmidt-Hansen.

Borgmesteren fastslår, at alle høringssvar på besparelsesforslagene er gennemgået grundigt, hvorfor besparelserne er placeret, hvor de rammer færrest muligt.

Her skal der spares mest i Vejen Kommune

Budgetforliget for 2025 i Vejen Kommune lagde op til besparelser for 41,26 millioner kroner. Her er de fem punkter, hvor man vil spare mest.

  • Administrative stillinger: 5 millioner kroner

  • Indkøbsbesparelser: 2,5 millioner kroner

  • Beskæftigelses- og Udviklingscenter (BUC): 2 millioner kroner

  • Rehabilitering og E-besøg i sygeplejen/overdraget sygepleje
    og SSA-klinikker: 1,6 millioner kroner

  • Reduktion af budget til belægnings- og fortovsarbejde: 1,5 millioner kroner

Kilde: Reduktionsblokke, Vejen Kommune

Merindtægten på 38,4 millioner kroner fra skattestigninger vil dog kun gavne i fuld udstrækning i 2025.

I budgettet, som Vejen Kommune arbejdede med ved første behandling, budgetterede kommunen med et særtilskud på 17,2 millioner, som gives til vanskeligt stillede kommuner, samt lån på 15 millioner kroner for årene 2026-28.

Da disse lån og tilskud ikke er garanterede, har man fjernet disse fra budgettet og lukket hullet med skattestigningen.

- Vi bruger godt 32 millioner på at eliminere de risici, så vi står væsentlig stærkere, når vi skal lave budget i 2026. Vi søger stadig lånet og tilskuddet, så måske vi alligevel får pengene, og så står væsentligt stærkere, siger borgmesteren.

Glad for enighed

På bagkant af det indgåede budgetforlig, ser borgmesteren tilbage på et forhandlingsforløb, som han glæder sig over.

- Vi havde et godt møde, hvor det ikke tog så lang tid at blive enige om tingene.

Det har ikke været tilfældet hos alle Syd- og Sønderjyske kommuner i årets budgetforhandlinger.

I Fanø, Fredericia og Kolding Kommune har man set den ellers usædvanlige situation, at budgetforliget er blevet indgået udenom borgmesteren.

- Når jeg kigger på Fanø, Fredericia og Kolding, har vi det godt i Vejen og et godt samarbejde med et godt politisk klima, afslutter Frank Schmidt-Hansen.

Ansatte melder om medicintyveri, overfakturering og parkeringsfusk

Whistleblowerordningen i Region Syddanmark kaster mange forskellige indberetninger af sig. Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD | Grafik: Lasse Lund Hansen
Udgivet

Både sygehusvæsenet, medarbejdere og patienter står for skud, når ansatte sender anonyme tip ind til Region Syddanmark. Se her, hvilke opsigtsvækkende meddelelser, der er kommet ind.

Det kan kaldes en sladreordning.  

Region Syddanmarks whistleblowerordning har siden 2016 givet medarbejdere mulighed for at tippe om alvorlige lovovertrædelser, seksuelle krænkelser og øvrige alvorlige forhold uden frygt for negative konsekvenser.

Har du et tip, du gerne vil dele?

Har du oplevet noget i forbindelse med Region Syddanmark, som du gerne vil dele?

Så hører TV SYD gerne fra dig. Skriv til mig på jody@tvsyd.dk

Det er helt uforpligtende, og vi behandler dit tip fortroligt.

Husk at tilføje dit navn og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med dig.

For den, der indberetter, forbliver anonym. 

- Sagerne bliver alle sammen undersøgt. For der kan jo være noget i sagerne, og vi kan heller ikke udelukke, at der er noget i de sager, vi undersøger nu, siger Bo Libergren, der er regionsrådsformand i Region Syddanmark og valgt ind for Venstre.

Det seneste halve år har ordningen modtaget 17 indberetninger.

Ansatte skulle mangle kompetencer og fuske sig til gratis parkering 

Ordningen har eksisteret siden 2016, og hvert halve år bliver regionsrådet orienteret om indberetningerne.

Det er ikke for at se hinanden i kortene, men det handler om, at vi har opmærksomhed på at gøre det rigtige for vores borgere og hinanden

Mette With Hagensen, 1. næstformand, regionsrådet, Region Syddanmark, Socialdemokratiet

Regionsrådet er den politiske forsamling, som er valgt ind for at lede regionen. Formanden, Bo Libergren, peger på, at whistleblowerordningen ikke har kastet meget af sig.

- Vi har ikke afsløret nogle skandaler med ordningen her endnu, men det betyder ikke, at ordningen er uden effekt, siger Bo Libergren.

For selvom indberetningerne ifølge regionrådsformanden ikke har ført store afsløringer med sig, så kan det være gavnligt at kunne indberette i det hele taget.

- Ordning kan spille en præventiv effekt simpelthen ved at den eksisterer i det hele taget, forklarer regionsrådsformanden.

Bo Libergren ved formandsstolen til møde i regionsrådet i Region Syddanmark. Bo Libergren blev valgt ind i regionsrådet i 2021 for Venstre. Foto: Region Syddanmark

Det samme mener 1. næstformand i regionsrådet, Mette With Hagensen, der er valgt ind for Socialdemokratiet.

- Jeg er meget begejstret for ordningen. Det er ikke for at se hinanden i kortene, men det handler om, at vi har opmærksomhed på at gøre det rigtige for vores borgere og hinanden, siger hun.

Hvorfor har man en whistleblowerordning?

Whistleblower er et begreb, der bruges, når medarbejdere eller andre med væsentlig viden om en organisation eller virksomhed råber op om kritisable forhold eller lovovertrædelser.

Flere steder har man indført whistleblowerordninger, så medarbejderne kan give besked anonymt uden at frygte for negative konsekvenser for dem selv.

For virksomheden og organisationer med over 50 ansatte er det lovpligtigt at have en whistleblowerordning. Det har det været siden 2021.

I Region Syddanmark indførte man en whistleblowerordning d. 30. marts 2016.

Kort forinden var den daværende regionsrådsformand Carl Holst blevet politianmeldt af regionsrådet for uretmæssig brug af regionens midler. Det drejede sig om, at ansatte fra regionen skulle have ført valgkamp for Carl Holst.

Anklager, som han senere blev frifundet for.

Whistleblowerordningen i Region Syddanmark betyder, at medarbejdere kan henvende sig til en uafhængig partner - i det her tilfælde firmaet Deloitte - som videregiver indberetningerne, men holder medarbejdernes identitet anonym over for regionen.

Nogle af de ting, der er blevet behandlet det seneste halve år, handler om patientsikkerhed.  

To indberetninger handler om, at personale skulle have svært ved at samarbejde og desuden mangle erfaring, hvilket skulle sætte patientsikkerheden over styr.

De sager er afsluttet, og der er indført tiltag, handleplaner og opfølgning, der skal sikre, at bekymringen ikke bliver reel.

Andre sager er dog stadig under behandling, og her går særligt én type forhold igen.

Bliver regionen flået? 

Det forhold, som går igen flest gange, er overfakturering af Region Syddanmark.  

Tre gange er det blevet indberettet, at Region Syddanmark bliver overfaktureret eller dobbeltfaktureret. Altså simpelthen betaler for meget eller betaler dobbelt for services eller varer.

Herudover er der også en påstand om, at personale skulle stjæle medicin, og at ansatte skulle registrere sig som patienter for at undgå at skulle betale for parkering.

Om sagerne reelt har noget på sig vil tiden vise. Sagerne er forsat ved at blive undersøgt nærmere.

Det er dog ikke alle sagerne, som bliver behandlet. Fem af de i alt 17 indberetninger er blevet vurderet til at falde uden for anvendelsesområdet for ordningen. 

Formodet storsmuglers hash blev sendt til et hjem i Rødding

Fotoarkiv. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Af Ritzau
Udgivet

30,5 års fængsel er udmålt i et sagskompleks om hashsmugling. Fredag skal den formodede bagmand for retten.

Tonsvis af hash krydsede over den danske grænse i årene 2020-2023, og flere familiemedlemmer i Rødding spillede en afgørende rolle i, at det ulovlige stof kom til Danmark og blev fordelt i landet, herunder til Christiania.

Men familiemedlemmerne havde underordnede roller i hashnetværket, der angiveligt blev dirigeret af en mand, som i dag er 30 år.

Han var den egentlige bagmand, og ulovlighederne skete på hans foranledning, mener anklagemyndigheden, der har tiltalt ham for at have indsmuglet eller forsøgt at indsmugle over fem ton hash.

5393,9 kilo helt præcist.

Retssag begynder i dag

Fredag begynder straffesagen mod ham ved Retten i Esbjerg.

Hashen blev leveret fra Spanien og Tyskland til Danmark, og noget af det lå gemt i konservesdåser, står der i anklageskriftet. Men ikke alle leverancer kom frem.

To sendinger på over et ton blev snuppet i Spanien i 2023 af henholdsvis tyveknægte og politi, og derefter besluttede bagmanden at få gps-sendere gemt i den kostbare last.

Det har en mellemmand - Nicklas Sørensen - forklaret i juli i år, hvor han tilstod sin rolle. Han blev idømt syv års fængsel.

Sørensen organiserede et transportnet, hvor biler kørte til Tyskland for at hente hash, som så endte i hans hjem i Rødding. Her fjernede han gps'erne, inden hashen blev viderefordelt. Det forklarede han ifølge Jydske Vestkysten i juli.

Kone, mor, stedfar og venner en del af smuglernetværket

Han involverede også sin kone, mor og stedfar samt venner og venners venner i den ulovlige forretning. De blev aflønnet baseret på deres roller.

Sørensen selv fik 15.000 kroner og en skive hash per fuldført indsmugling, har regionalmediet beskrevet.

I alt er otte dømt i sagen, og der er samlet udmålt 30,5 års fængsel. Den korteste er på to års fængsel, mens den længste er Sørensens på syv år.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) mener, at den 30-årige formodede bagmand også er tunesisk statsborger. Derfor risikerer han at miste sit danske statsborgerskab og at blive udvist af Danmark, såfremt han dømmes.

Desuden vil anklagemyndigheden have konfiskeret det udbytte, som den formodede storsmugler menes at have tjent på de godt fire ton hash, der nåede frem. Hvilket beløb, der er tale om, fremgår ikke.

Det er uvist, hvordan den 30-årige forholder sig til anklagerne.

Sidste retsdag er 16. oktober.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com