Kommune vil sætte eleverne foran computeren og fjerne læreren
Vejen Kommune har fra skoleåret 2023-2024 vedtaget, at eleverne skal modtage såkaldt præfabrikeret undervisning to timer om ugen. Danmarks Lærerforening kalder det en enormt dårlig ide.
Kommunerne skal spare penge på folkeskolerne. For at bruge pengene smartere har byrådet i Vejen Kommune besluttet, at eleverne i 7. til 10. klasse fra næste skoleår skal modtage undervisning gennem en læringsportal på computeren i stedet for 'klassisk' læreundervisning.
Antallet af lærere i klasselokalet vil halveres under timerne. Dermed er der udsigt til mere selvstændigt arbejde.
- Vi kan ikke trylle flere penge frem, så vi skal finde en måde at bruge pengene smartere. Under corona havde vi gode erfaringer med fjernundervisning, så det bliver ikke meget nyt for eleverne, fortæller formand for Udvalget for Skoler og Børn i Vejen Kommune, Claus Kulmbach (V), som samtidig understreger, at en PC aldrig kan erstatte en lærer, og at timerne vil være en forringelse af den almindelige undervisning.
Hos Danmarks Lærerforening er man godt klar over, at kommunerne er nødt til at spare på nogle områder, men foreningen mener, at det er den forkerte måde at gøre det på.
- Det er en enormt dårlig og ringe ide. Der er jo ikke en lærer i alle klasselokaler. Eleverne har for brug for en lærer at spørge om hjælp, og det er et stort ansvar at give eleverne. I min søns klasse er der 32 elever, og jeg kan godt være i tvivl om, hvor meget de lærer, hvis ikke der er en lærer i lokalet, siger kredsformand for Danmarks Lærerforening i Vejen Lærerkreds, Sabine Vibild.
Tvivl om vedtagelsen er indenfor det tilladte
Udover at Sabine Vibild ser skævt på ideen, så er hun i tvivl om, hvorvidt kommunen sågar bryder loven med vedtagelsen.
- Vi synes ikke, de overholder loven.
Børne- og undervisningsministeriet indgik i marts en aftale med flere partier om, at skolerne får mulighed for at gøre brug af fjernundervisning permanent.
Kravet for brug af fjernundervisning er blandt andet en aftale med forældrene, samt at skolen stadig har tilsynsforpligtigelsen overfor eleverne. Sabine Vibild tvivler på, om det kan overholdes.
- Rent praktisk kan jeg ikke se det lade sig gøre. Hvis der ikke er en lærer fysisk i alle lokaler, er det svært at overholde tilsynsforpligtigelsen. Derudover skal det aftales med forældrene, inden man beslutter sig at gøre brug af fjernundervisning.
For kommunens side er man klar over aftalen om fjernundervisning skal aftales med forældrene, og de vil sørge for at få forældrene til at give grønt lys, før deres elever modtager undervisning på den anderledes måde. Derudover vil elever, der har brug for hjælp, stadig kunne få hjælp.
- Elever med særlige behov kan eksempelvis samles på hold, hvor de arbejder med samme typer af opgaver på computere som de øvrige elever, men hvor der er undervisningspersonale til stede, siger Claus Kulmbach (V).
To timer er meget
Undervisningsugen består af 30 timer, så selvom to timer for nogle ikke kan lyde af meget, så er det meget ifølge Danmarks Lærerforening.
- Det er meget, og det er en serviceforringelse af undervisningen, som kan få radikale konsekvenser. Det kan ende med dårligere karakterer til eleverne i kommunen, som vil have yderligere konsekvenser i deres videre skoleliv, siger kredsformand for Danmarks Lærerforening i Vejen Lærerkreds, Sabine Vibild.