Historisk regnvåd juli: Her er den kommune i landet med mest regn sidste måned
Aabenraa er den kommune i landet, der har fået mest regn i juli måned. En måned der på landsplan blev den vådeste nogensinde.
Har du holdt ferie i Danmark, så har du formentlig beklaget dig over regnvejret mere end bare et par gange.
Den gennemsnitlige mængde nedbør for hele landet i juli var nemlig 140,9 millimeter, hvilket gør måneden til den mest regnfulde i Danmark nogensinde. Det viser tal fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), der dog stadig mangler den endelige kvalitetssikring.
Fronterne har været meget fastlåst, så hvor vi i maj og juni havde fast højtryk herhjemme med sol og tørke til følge, så har vi i juli haft fast lavtryk, hvilket er årsagen til de store mængder nedbør, vi har fået.
Og der har været særlig god grund til at brokke sig over vejret her i Syd- og Sønderjylland.
Samtlige af vores 14 kommuner på nær én ligger nemlig betydeligt over landsgennemsnittet for regn i juli måned. Sønderborg er med sine 139,2 millimeter landsdelens eneste lavmåler.
I den anden ende af skalaen har vi Aabenraa Kommune, der med sine 187,4 millimeter er højdespringeren ikke bare her i landsdelen, men i hele landet. I alt har Syd- og Sønderjylland hele fire kommuner i top fem over mest nedbør i juli.
Se hvor meget nedbør, der er faldet i din kommune den seneste måned på kortet herunder.
Jesper Eriksen, meteorolog, DMI
Fastlåst vejr
Den meget regnfulde periode i juli kommer efter en maj og juni måned med ekstrem varme og tørke herhjemme. Det kan virke paradoksalt, men ifølge meteorolog ved DMI Jesper Eriksen, så hænger de to vejrsituationer sammen.
- Normalt er den danske sommer præget af det, vi kan kalde for hverandendagsvejr, hvor vi har et par dage med solskin efterfulgt af et par dage regn, fordi vi ligger og skifter mellem højtryk og lavtryk, fortæller han og fortsætter:
- De seneste måneder har dog været præget meget af, at fronterne har været fastlåst, så hvor vi i maj og juni havde fast højtryk herhjemme med sol og tørke til følge, så har vi i juli haft fast lavtryk, hvilket er årsagen til de store mængder nedbør, vi har fået.
Jesper Eriksen fortæller desuden, at det fastlåste vejr langtfra kun er noget, vi oplever herhjemme. Når vi som i juli har fast lavtryk her til lands, så har de fast højtryk sydpå, hvilket de seneste uger har medført voldsomme tilstande med blandt andet skovbrande i Grækenland.
Kommuner må tilpasse sig
Også i Billund, der er nummer to på listen over de kommuner, der har fået mest vand, har de mærket konsekvenserne af det ekstreme vejr.
- I juni gav vi ekstra markvandingstilladelser, og nu har vi den vådeste juli nogensinde, så det er to meget ekstreme måneder, fortæller Martin Sejersgaard-Jacobsen, der er direktør for Teknik, Plan og Kultur i Billund Kommune.
I 2018 havde vi i Danmark en lignende situation med fastlåste vejrfronter, der gav en periode med ekstrem tørke efterfulgt af voldsom regn.
- Det stresser økosystemerne, at der først er så tørt, og så kommer der så meget vand. 2018 var et tørt år, men så kom der pludselig så meget vand, at træerne stod i vand til knæene, havde jeg nær sagt, og det betød, at de simpelthen døde. Udsvingene var simpelthen for store, siger Martin Sejersgaard-Jacobsen.
Han er af den overbevisning, at det voldsomme vejr skal ses som en konsekvens af klimakrisen, og de har derfor i Billund Kommune måttet tænke det ekstreme vejr ind i fremtidsplanerne.
- Det er klart vand, der fylder mest i planen, og det gør, at vi for eksempel skal tænke på, hvilke niveauer vi bygger i i fremtiden, og så har vi allerede åbnet bækken op, så vandet kan komme hurtigere væk, når der kommer meget regn, siger Martin Sejersgaard-Jacobsen.