Én ting afslører at særligt vejrfænomen kan have fundet sted

Udgivet

Stærke naturkræfter var lørdag på spil ved en ejendom nær Jels, hvor adskillige træer blev væltet af vinden. Men hvad var det, der ramte?

Oplevelsen lørdag aften sidder stadig i Leonora Lucia Therkelsen Jensen og hendes fem børn.

Adskillige træer blev blæst omkuld, dele af taget blev revet af, siden på en kornsilo blev trykket ind og så blev bilen mast af et træ. Der var med andre ord voldsomme kræfter på spil på gårdejendommen mellem Øster Lindet og Jels.

Hele søndagen gik med oprydning på adressen, hvor der stadig ligger væltede træer flere steder.

- Stemningen er ikke særlig god. Jeg kunne godt mærke, at det ramte mig rigtig hårdt i går aftes, fortæller Leonora Lucia Therkelsen Jensen.

Men hvad var det for et vejrfænomen, der ramte i den sydøstlige del af Vejen Kommune lørdag aften omkring 22-tiden?

Svaret finder vi måske i Klovborg cirka 70 kilometer derfra.

Ultralokale tornadoer

I Klovborg blev flere bygninger samme aften ramt af det, som Jesper Eriksen, der er vagthavende meteorolog ved DMI, kalder "en lokal tornado". Det ved man, fordi fænomenet blev optaget på video.

- Det er kun, hvis den bliver filmet, at vi kan sige, om der har været en tornado, fortæller han og tilføjer, at man på de lokale målestationer maksimalt har målt vindstød lige i underkanten af orkanstyrke.

Leonora Lucia Therkelsen Jensen og familien.

Ifølge meteorologen kan det dog stadig være en mulighed, at det var en tornado, som ramte ejendommen syd for Jels, da der kan ske meget mellem de 12 DMI-vejrstationer, der er i TV SYDs dækningsområde.

- Min personlige vurdering er, at der har været mange steder i Jylland med vindstød, og helt ultralokalt har der været tornadoer, forklarer Jesper Eriksen.

Det er dog ikke den eneste mulighed, der er i spil. Ifølge TV 2-meteorolog Jens Ringgaard kan der også være tale om vejrfænomenet downburst.

Det er, når en pludselig strøm af luft strømmer ned fra en tordensky og rammer jorden, hvilket kan give kraftige vindstød.

Sover stadig i stuen

Da det lørdag aften ved 22-tiden blæste op ved ejendommen mellem Jels og Øster Lindet, lukkede Leonora Lucia Therkelsen Jensen alle vinduerne i huset.

Herefter var hun tæt på at gå udenfor for at flytte sin bil.

Det gjorde hun dog ikke og få øjeblikke efter, var bilen mast flad af et væltet træ.

Foto: Privatfoto/Leonora Lucia Therkelsen Jensen

Ifølge Jarl Vagn Hansen, der er formand for Danske Beredskaber, skal man aldrig gå udenfor, når der er voldsomt vejr.

- Vi var faktisk bange for at være indenfor i huset, men jeg kunne heller ikke gå udenfor med børnene. Vi var virkelig bange alle sammen. Det var så kaotisk. Børnene skreg og græd, og jeg var jo også selv bange, fortalte hun søndag til TV SYD.

Det skal du gøre, hvis skypumpen rammer

Jarl Vagn Hansen, formand i Danske Beredskaber, kommer her med fire råd til, hvad man skal gøre, hvis skypumpen rammer.

  • Søg indendørs - gerne ned i en kælder ellers i midten af huset.

  • Luk vinduer og ydre døre og søg derefter væk derfra

  • Gå ikke ud før uvejret er over

  • Hold dig opdateret på DMI.dk og ved dit lokale beredskab.

Leonora Lucia Therkelsen Jensen er stadig påvirket af lørdagens hændelse og har mandag anmeldt hændelsen til sit forsikringsselskab.

- Jeg har også grædt ret meget her til formiddag, for jeg synes, det er hårdt at stå i, siger hun.

Dele af tagkonstruktionen blev ramt af træer. Foto: Privatfoto/Leonora Lucia Therkelsen Jensen

Hendes fem børn, som er mellem 5 og 13 år, er alle mærkede af den voldsomme vejrhændelse. Mandag har de alle fået fri fra skole.

- De to små vil stadig ikke ovenpå, og de sover fortsat i stuen. De vil slet ikke derop, fortæller hun.

Leonora Lucia Therkelsen Jensen regner dog med, at det ændrer sig, når oplevelsen er kommet lidt på afstand.

- Jeg tænker, at fred og ro og at komme tilbage til en normal hverdag er det, der er brug for, siger hun.

Downburst eller tornado?

TV SYD har mandag været forbi stedet og lavet droneoptagelser. De kan nemlig være med til at afgøre, hvorvidt der er tale om en lokal tornado eller fænomenet downburst.

Hvis det var en skypumpe eller en tornado, ville de væltede træer ligge spredt i forskellige retninger. Når der er tale om downburst, vil træerne falde i den samme retning.

De fleste af træerne knækkede og blev altså ikke hevet op med roden. Foto: Privatfoto/Leonora Lucia Therkelsen Jensen

TV 2-meteorolog Jens Ringgaard har set optagelserne og ifølge ham, er der størst sandsynlighed for, at der er tale om downburst.

Inden da var han dog overbevist om, at det var en tornado, der havde ramt området på grund af det, som radarbillederne viste.

- Når jeg ser billederne, er det tydeligt, at næsten alle træerne er væltet i den samme retning. Det tyder derfor meget på, at det er downburst, som er den her vind, der kommer fra toppen af en tordensky og slår ned med enorm kraft, fortæller han.

Ifølge Jens Ringgaard er både tornadoer og downburst sjældne fænomener i Danmark - især om sommeren.

"Den værste straf et menneske kan få" - kalder advokat dom til 26-årig

Arkivfoto Foto: Wasabi/TV SYD
Udgivet

En 26-årig mand er fredag eftermiddag blevet idømt forvaring ved Retten i Horsens, der har fundet ham skyldig i forsøg på manddrab på en fængselsbetjent.

26-årige Ekrem Yavuz skal spærres inde på ubestemt tid.

Det afgjorde Retten i Horsens fredag.

Her blev der afsagt dom i en sag om forsøg på manddrab.

18. februar sidste år havde Ekrem Yavuz været alene på gårdtur i Enner Mark Fængsel, hvor han var indsat, da han pludselig stak en fængselsbetjent tre gange i halsen og en gang i ansigtet med en tandbørste, som han havde spidset.

Under retssagen er der ikke kommet noget motiv frem for overfaldet, og anklageren mener, at det var tilfældigt, at det lige netop gik ud over den pågældende fængselsbetjent.

Ekrem Yavuz har selv forklaret, at han en nat forud for hændelsen var blevet taget med ind i et rum af nogle fængselsbetjente. Et rum hvor man kan blive lagt i bælte, fortalte han. Her blev han ifølge eget udsagn lagt i benlås og fik en pude over hovedet.

Hændelsen er dog aldrig blevet bekræftet, og hans forsvarer sagde i retten, at det nok er mere sandsynligt, at det ikke er sket, end at det er sket.

Sindssyg eller ej?

Han mener nemlig, at hans klient var sindssyg på det tidspunkt, og det var et af de springende punkter, da han og anklager Søs Bløcher fra Sydøstjyllands Politi procederede for, hvad de mente var en passende straf til den 26-årige.

Ekrem Yavuz blev 7. november sidste år flyttet fra et almindeligt fængsel til Sikringsafdelingen i Slagelse, som er et sted for landets mest behandlingskrævende psykisk syge.

Det er en usædvanlig afgørelse

Søs Bløcher, anklager

Han er flere gange blevet tilset af speciallæger indenfor psykiatrien. I en mentalerklæring blev det vurderet, at Ekrem Yavuz var sindssyg, da han overfaldt fængselsbetjenten.

Hvis man er det, kan man ikke idømmes forvaring. Retslægerådet mente dog, at Ekrem Yavuz ikke var sindssyg i gerningsøjeblikket, og at han først blev konstateret psykotisk i efteråret sidste år. Det valgte retten at læne sig op ad, og derfor var nævninge og dommere enige om at idømme ham forvaring.

- Det er en usædvanlig afgørelse. Jeg mindes ikke at have set den før, men det sker i det her tilfælde, fordi den dømtes mentale tilstand har ændret sig siden episoden, lød det fra Søs Bløcher efter dagens retsmøde.

Tidligere straffet

Samtidig lagde retten til grund, at Ekrem Yavuz, der er medlem af den ulovlige bande LTF, flere gange tidligere er straffet. Blandt andet er han to gange i 2021 dømt for overfald mod en kvindelig fængselsbetjent og senere vold mod to andre fængselsbetjente.

Ekrem Yavuz nægtede sig skyldig i manddrab, men har erkendt grov vold, og hans forsvarer Erbil Kaya mente derfor, at en passende straf var seks til syv år.

- Forvaring er jo den værst tænkelige straf, et menneske kan få. Derfor vil jeg mene, at det skal være en behandlingsdom, sagde han blandt andet i sin procedure.

Ekrem Yavuz ankede dommen på stedet.

Fire lokale deler deres bekymringer: - Jeg er bange for, der ikke er noget Fanø om få år

Udgivet

Flere hundrede fanøboere var torsdag aften mødt op til borgermøde, hvor de blandt andet kunne stille spørgsmål til kommunens spareforslag.

Fanø har de seneste dage haft stor opmærksomhed omkring sig, efter kommunens forvaltning onsdag fremlagde et aggressivt sparekatalog frem mod budgettet for 2025.

Et sparekatalog, der blandt andet foreslår at udskyde rengøringen hos ældre til hver fjerde uge og dreje nøglen om for børnehaven Bakskuld, der ligger i Sønderho.

Det fik kommunens 11 byrådsmedlemmer til at invitere til åbent borgermøde torsdag aften i Sundhedshuset i Nordby, hvor flere hundrede fanøboere var mødt op for at blive klogere på spareforslaget - og ikke mindst stille spørgsmål til borgmester Frank Jensen.

- Jeg havde mødt folk på gaden og hørt, at der ville komme mange - men der kom alligevel flere, end jeg havde turde håbe på. Jeg tror også, det er noget, der giver genlyd andre steder end Fanø, at vi er så hårdt presset i den her situation, fortalte borgmesteren umiddelbart efter borgermødet.

Hos mange af de fremmødte var der dybe panderynker at spore, for situationen er for alvor ved at spidse til for de omkring 3400 øboere.

Klik på billederne og læs fanøboernes tanker om øens situation

Malene Daniels Beck

Malene Daniels Beck

Jeg tager med mig, at det er godt, vi står sammen om tingene, for vi vil ikke have splid ud af det her.

Jeg arbejder for Kulturskolen, det vil sige 25-27 procents nedskæringer. Kan jeg overhovedet blive ved med at bo her? Hvad nu hvis de lukker børnehaven? Kan jeg sælge mit hus, når jeg bor i Sønderho? Der er mange ting, jeg er bekymret for.

Men jeg er fuldstændig rystet. Jeg forsøger at tage det på den sjove måde, men det er under ingen omstændigheder sjovt.

Karl-Erik Andersen

Karl-Erik Andersen

Økonomien ser jo ikke god ud, men hvornår har du sidst hørt et byråd, der ikke skal spare?

Jeg bider mærke i det udligningsbidrag og alle de penge, den her kommune og dens økonomi skal af med. Det kan jeg ikke se nogen rimelighed i.

Jeg så helst, at vi kunne klare skærene og blive ved med at være Fanø, så vi ikke skal til at være én stor kommune. Det fører ikke noget godt med sig.

Finn Mengel

Finn Mengel

Hvordan pokker kunne det komme så vidt?

Jeg er dybt forundret over, at det kan gå så galt - at man er blevet overset på den måde.

Jeg bor selv i Sønderho, og den er særligt truet, så det bliver svært for lokalsamfundet dernede.

Pernille Brunbjerg

Pernille Brunbjerg

Uanset hvor man kigger hen, så er folk berørte og kede af det. Og jeg frygter for Fanøs fremtid, for får vi ikke stoppet vores befolkningsnedgang, så er jeg bange for, der ikke er meget Fanø tilbage om få år.

Jeg er særligt bekymret for vores børn, men der er vi forskellige, og der skal spares over en bred kam. Alle kender nogen, der arbejder et sted, hvor der bliver sparet.

Mellem borgerne taler vi om, at vi er nødt til at råbe nogen op og få nogen til at hjælpe os, for det er vanvittigt mange penge, vi skal spare.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com