Efter fire uger som forsøgskaniner vil efterskoleelever have mere is
I jagten på indre ro, bedre søvn og gode præstationer tog eleverne på Skibelund Gymnastik og Idrætsefterskole flere gange om ugen i isbad. Og det virkede.
Kristian Carlman Gregersen står sammen med sin klassekammerat Dorthemine Schultz Kragelund i skolegården. På trods af en temperatur på omkring et par grader har de begge badetøj på.
Foran dem står fire isbade fyldt med vand og venter. De hiver sammen låget af et kar, og Kristian Carlman Gregersen gør sig klar til gyset. Først det ene ben over kanten og ned i det kolde vand. Så det andet. Hele kroppen krøller sig sammen og vandet står til halsen.
- Der er så mange følelser i kroppen lige nu. Overalt brænder det på huden, specielt på fødderne, men det er alligevel på en eller anden måde dejligt, siger han fra karret.
De næste tre minutter sidder Kristian Carlman Gregersen stille og trækker vejret. Han nyder det.
Bedre søvn, koncentration og sportspræstationer
Både Kristian Carlman Gregersen og Dorthemine Schultz Kragelund går på Skibelund Gymnastik og Idrætsefterskole. Her havde skolen de sidste fire uger sat fire isbade op, som eleverne frit kunne benytte.
Og hele 60 elever meldte sig frivilligt til et forsøg, der indebar, at de skulle hoppe i det kolde vand mindst tre gange om ugen i maksimalt tre minutter af gangen.
- Vi håber, at hvis de bader tre gange om ugen, at de så kan mærke, at de måske sover bedre, at de måske kan koncentrere sig bedre og måske præstere bedre i deres sportsgren, sagde Katrin Lyhne i løbet af forsøgets første uge.
Hun er lærer på Skibelund og hvis det ikke var for hende, stod der nok ikke et par isbade i skolegården. Hun indførte sidste år et valgfag for skolens elever, hvor de vinterbadede i den lokale Jels Sø.
- Jeg håbede, at fem til otte elever ville melde sig. Det var der så 80, der gjorde, så det var tydeligvis noget, rigtig mange gerne ville, fortæller hun.
Siden da blev hun kontaktet af firmaet Nordkilde, der producerer isbade, som gerne ville lave et samarbejde med skolen for at finde ud af, hvilken effekt isbade har på elevers faglige og sportslige præstationer.
- Vi gør alt, hvad vi kan, for at vores elever har det så godt som muligt. Og vi ved, at mental sundhed er en udfordring for mange på vores elevers alder. Derfor er vi spændte på, om isbadning kan forbedre elevernes mentale trivsel, siger Katrine Lyhne.
Selvsikker vinterbader
Tilbage i isbadet, er de tre minutter gået for Kristian Carlman Gregersen. Han trækker sig selv op af karret. Hans hud har reageret på kuldechokket.
- Jeg er en smule rød, underdriver 10. klasseseleven.
- Men jeg har det godt. Jeg er helt frisk og slapper bare af lige nu, fortæller han, mens han dupper sig selv tør med håndklædet.
Nu er det Dorthemine Schultz Kragelunds tur. Hendes vejrtrækning bliver kort og overfladisk, i samme sekund hendes krop bliver omgivet af vandet. Et par dybe vejrtrækninger giver hende kontrol over kroppen igen.
- Alle bliver lukket væk, så jeg koncentrerer mig kun om at slappe af, siger Dorthemine Schultz Kragelund.
Hun har vinterbadet flere gange, inden hun tilmeldte sig forsøget på skolen, og hun er ikke i tvivl om, at de kolde bade gør godt for hende.
- Jeg slapper mere af. Jeg får mere ro i hovedet og jeg sover bedre, siger Dorthemine Schultz Kragelund.
Faktisk har det kolde vand hjulpet gevaldigt på hendes mentale trivsel.
- Jeg har i mange år ikke været så glad ved mig selv, og jeg gik meget op i, hvordan andre så ud. Men efter vinterbadning er jeg blevet mere sikker på mig selv og tænker nu bare: "sådan ser jeg nu engang ud", siger Dorthemine Schultz Kragelund.
En kold fremtid
Da hun havde siddet i tre minutter, måtte hun også op. Og lige netop dette isbad havde også haft en mere umiddelbar helende effekt på hende.
- Jeg havde faktisk hovedpine, da jeg kom i, men den er væk nu, siger hun.
Derfor er både Dorthemine Schultz Kragelund og Kristian Carlman Gregersen enige om, at isbadene skal blive på skolen.
- Det håber jeg virkelig, siger Dortemine Schultz Kragelund.
- Vi vil gerne fortsætte med at bade, for det giver virkelig meget godt, siger Kristian Carlman Gregersen.
Forsøg overgik forventningerne
Efter fire ugers forsøg er isbadene for nuværende fortid i skolegården i Skibelund.
Det er dog kun for en kort bemærkning, da skolen ovenpå isbadssuccesen har investeret i tre proisbade med plads til to personer i hver.
Ud af de 60 elever, som meldte sig til forsøget, gennemførte 46 drenge og piger det fire uger lange forløb. Flere af dem badede ifølge Katrine Lyhne mellem fem og seks gange ugentligt i stedet for minimumskravet på tre. Og de fleste elever fortæller, at de har fået en bedre kvalitetssøvn.
- Næsten alle har oplevet, at de har fået en bedre søvn. Enten har de oplevet, at de falder hurtigere i søvn, eller at de sover dybere, siger efterskolelæreren efter evalueringen af forsøget.
Da efterspørgslen for de kolde isbadsbaljer er stor, ved Katrine Lyhne endnu ikke, hvornår eleverne igen kan få glæde af isbadene.