Lav ledighed sikrer Dinna drømmejob
Dinna Jensen smiler. Hvorfor? Fordi hun er glad.
- Jeg føler mig meget velkommen her. Det er som om, jeg er landet det helt rigtige sted, siger hun.
Hun har lige landet et fast job. Som fleksjobber med 20 timer om ugen.
Det er vigtigt selvfølgelig vigtigt, at hun kan arbejde, men det er altså magtpåliggende for os, at hun også stortrives derhjemme
Palle Kuntz, direktør, Danish Fibres
Noget at stå op til
Hendes hånd griber en stor pose. Den skal fyldes med små pakker af specielle fibre. Den 25-årige Dinna Jensens job på Danish Fibres i Varde giver mening for hende. Masser af mening faktisk.
- Det er rart at have noget at stå op til. Det ville ikke fungere for mig, hvis jeg ikke havde et job og bare gik derhjemme. Så ville jeg gå i stå, tror jeg.
Så nu står hun her. Er med på holdet. Udfylder en vigtig rolle.
Alle skal med
Tiden er inde. For ledigheden er lav og behovet for arbejdskraft høj.
Det ved jobcenterchef i Varde, Rikke Rødekilde. Kommunen ligger med bare 1,6 procent på en delt fjerdeplads for den laveste ledighed i Danmark. Der er 395 arbejdsmarkedsparate ledige i Varde Kommune.
Landsgennemsnittet er også meget lavt med 2,6 procent. Samme tal har Region Syddanmark. Det viser de nyeste ledighedstal fra Danmarks Statistik i oktober 2023.
- Så vi skal have alle med nu. Ikke kun for arbejdsgivernes skyld, men også fordi det gør en forskel at være inkluderet på arbejdsmarkedet, siger hun.
Oplæring i grundregler
Dinna Jensen har været gennem Jobcentrets såkaldte kompetencecenter. Nye regler stiller større krav til, at jobsøgende bliver oplært i arbejdsmarkedets grundregler - møde op til tiden, være en del af et team, kunne opføre sig socialt m.m. - på rigtige virksomheder og ikke udtænkte arbejdspladser.
- Der kan være mange grunde til at folk er kommet langt væk fra arbejdsmarkedet. Det kan være, at de har byttet helt om på nat og dag, har misbrugsproblemer eller har social angst, og så nytter det ikke noget, at de bliver sat til et fuldtidsarbejde fra næste mandag. Det kræver en oplæringsperiode, siger jobcenterchef i Varde, Rikke Rødekilde.
Vil gerne tage socialt ansvar
Den ordning har Dinna Jensen været glad for.
- Jeg har nu altid været mødestabil og været social, men det virker altså godt på en, at man laver noget, der faktisk også betyder noget, siger hun.
For tiden samarbejder Jobcenter Varde med 45 virksomheder, der er med til at modtage folk "på kanten af arbejdsmarkedet".
- Vi vil meget gerne være med til at tage socialt ansvar, siger Palle Kuntz, der er direktør i Danish Fibres.
Vigtig også at trives hjemme
Dinna Jensen viste sig hurtigt, at falde til på virksomheden Danish Fibres, der er vant til at samarbejde med Jobcentret.
- Det viste sig, at Dinna trivedes med at arbejde både det ene og det andet og ja og et tredje sted i firmaet. Og det er meget vigtigt for os. Det er vigtigt selvfølgelig vigtigt, at hun kan arbejde, men det er altså magtpåliggende for os, at hun også stortrives derhjemme, siger direktør i Danish Fibres, Palle Kuntz.