Hver dag mindes han om dengang, hans families livsværk forsvandt
Minkavler Kim Jensen venter stadig på afgørelse om erstatning tre år efter, at hans families minkfarm skulle lukke. Sidenhen har han skiftet karrierespor, men han er stadig bundet til gården, indtil sagen får en ende.
Hver morgen ser han ud på den minkfarm, han tre år efter lukningen stadig ejer.
Troen på retfærdighed er for Kim Jensen er smuldret.
- Jeg tænker ikke på det, for hver gang vi snakker om det, så bliver jeg mere frustreret. Jeg prøver i princippet at skubbe det lidt væk og tage det dag for dag, siger han.
Den tidligere minkavler venter stadig på afgørelse i en erstatningssag vedrørende hans families minkfarm i Årre nær Varde.
Erstatningerne er begyndt at tikke ind på minkavlernes konti. Men det er kun et fåtal af de 1.227 minkavlere, der har søgt om økonomisk kompensation, som har fået deres sag afsluttet.
Og tre års ventetid gør det vanskeligere for ham at bevare håbet på at få en endelig afslutning på et tre generationer langt familieforetagende.
Tredje karriereskifte
For knap 20 år siden begyndte han en tilværelse som minkavler på sin fars farm i Årre. Forinden var han i en årrække professionel fodboldspiller, hvor karrieren blandt andet bød på 117 førsteholdskampe for Esbjerg fB.
Nu har arbejdslivet nået sin tredje yderlighed, da 45-årige Kim Jensen de sidste to måneder har arbejdet som ejendomsmægler.
I november 2020 forsvandt hans families livsværk mellem hænderne på ham, da den daværende S-regering med et fingerknips som følge af coronapandemien nedlagde hele minkerhvervet. En tid som stadig plager ham.
- Hver dag mindes jeg om det, der skete i november 2020, fortæller Kim Jensen.
Og på trods af en ny tilværelse med at sælge ejendomme kan han ikke komme af med sin egen, før svaret på spørgsmålet om erstatning er kommet.
Derfor føler han sig, sammen med sin hustru Hanne Jensen, stavnsbundet til deres hjem i huset knyttet til minkfarmen ved Varde.
- Vi er bundet til noget, som vi ikke kan komme af med, og vi aner ikke hvor lang tid, vi er stavnsbundet her, siger Hanne Jensen.
Kim Jensen drev familieforetagendet videre med sin kone. Halvandet år før lukningen fik familien et pelseri, der nemt kunne få 100.000 mink gennem på tre uger under virksomhedens højsæson i november.
Ny hurtigordning er ikke løsningen
Hvor Kim Jensens tidligere arbejdsgiver, Esbjerg fB, har vind i sejlene med en førsteplads i 2. division, ser prognoserne for en afgørelse i familiens erstatningssag mere dyster ud.
Siden nedlæggelsen af minkerhvervet i 2020 har kun et fåtal af de mere end 1200 minkavlere fået deres sag afsluttet.
I oktober igangsatte regeringen ny 'fast track-ordning', som skulle give minkavlerne hurtigere afklaring på, hvor stor en udbetaling, de kunne se frem til.
Fast track ordning for minkerstatning
Regeringen indgik sammen med SF, Liberal Alliance og Radikale Venstre den 17. maj 2023 en aftale, som skulle sikre hurtigere afgørelse på minkavlernes erstatningssager.
Ordningen blev sat i kraft den 1. oktober i år.
Det er valgfrit for avlerne at benytte sig af ordningen. Forventningen er, at minkavlerne vil modtage et forslag til en afgørelse på deres sag efter to til fire måneder.
Sagerne vurderes gennem standardiserede satser, som skal gøre processen hurtigere.
Regeringens ambition er at have alle sager gennem hurtigordningen afsluttet i midten 2024.
Familien Jensen ønsker dog ikke at bruge ordningen, da de frygter at ende ud med et mindre udbytte, end hvad de ellers ville få normalt.
Medlem af Miljø- og Fødevareudvalget, Anni Matthiesen (V), forstår Kim og Hannes frustrationer. Hun er til gengæld uforstående over, de ikke vil ansøge gennem den nye ordning.
- Det er jo ikke sådan, at han nødvendigvis er bundet op på det, selvom han prøver den vej. Jeg tænker i hvert fald, at de kunne komme videre med deres liv, hvis han valgte at lægge en ansøgning ind der, siger hun.
Ifølge Kim Jensen kan han ikke via ordningen få svar på, hvad pelseriet er værd, og derfor giver det ikke mening for dem at springe på den hurtige løsning.
- Det er ikke fordi, jeg vil være grådig, men jeg vil også have det, der tilkommer mig, siger han.
Ambitionen fra regeringens side er, at størstedelen af erstatningssagerne gennem fasttrack-ordningen skal være afsluttet i midten af 2024.
Frygter fem års mere ventetid
I sidste uge begyndte nedrivningerne af minkfarmene. I første omgang gælder det i Nordjylland.
Kim Jensen ved ikke, hvornår det bliver hans tur. Han frygter dog, at han skal vente længere end den tid, han allerede har.
- Jeg ved, at det ikke bliver i 2024. Et forsigtigt bud vil være i 2027 eller 2028, hvis vi er heldige, siger han.
Når Kim Jensen ikke vælger at søge om erstatning gennem fasttrack-ordningen kan regeringen heller ikke give et svar på, hvornår sagen vil blive afsluttet.
- Det betyder, at man skal mere ned i hvert enkelt bilag i Kims sag. Derfor er der jo en fare for, at det trækker længere ud end et halvt år, siger Anni Matthiesen.
Minkavlerne havde inden den 1. oktober i år ifølge Ministeriet for Fiskeri, Landbrug og Fødevarer fået udbetalt 8,7 millioner kroner i erstatning.