Hun mødte ældreministeren og fik luftet sine bekymringer
I mandags var ældreminister Mette Kierkgaard på besøg i Fredericia og Varde, som de første stop på hendes turné rundt på landets plejehjem og biblioteker.
Det kan være svært at få held med den nye ældrereform, som ældreminister, Mette Kierkegaard (M), for nyligt fremlagde.
Og det fik repræsentanter for ældreområdet i Varde mandag mulighed for at fortælle ældreministeren - heriblandt Karin Mortensen, der er bestyrelsesmedlem i Ældre Sagen Varde-Blåbjerg-Blåvandshuk.
- Hun var sød og positiv, men det er jo politiker-snak. Og det er fint at fyre af med 300-og-et-eller-andet millioner til personalet, men så skal man sørge for, at pengene bliver brugt rigtigt, der hvor de kommer ud, siger Karin Mortensen.
Ministeren startede i denne uge sin 'danmarksturné', hvor hun er ude og tale med dem, det hele handler om for at indsamle erfaringer, som hun kan bruge i sit virke som ældreminister.
Turnéen har blandt bragt hende forbi plejehjemmene Stævnhøj i Fredericia og Søgården i Varde, og derefter gik turen til Varde Bibliotek.
Efterspørger stabilitet
Der var i alt otte fremmødte til ministerens træffetid, og en anden af dem var Jette Berggren, der sidder i Ældrerådet i Varde Kommune og er tidligere plejehjemsleder.
Både Jette Berggren og bestyrelsesmedlem i Ældre Sagen Karin Mortensen er enige om, hvad det absolut største problem i ældreplejen er lige nu.
- Der er ikke personale nok, og der er personaleflugt. Der kommer mange ufaglærte ind, og det passer ikke sammen med, at de ældre bliver så dårlige, som de gør. Så der bliver et kæmpeproblem, hvis ikke der allerede er det, siger den tidligere plejehjemsleder.
Begge kvinder efterspørger mere stabilitet i personalegrupperne, fordi personale, som ikke befinder sig godt og trives, bliver omsorgstrætte og stopper.
Frivillighed kan blive svær
Ministeren lagde op til, at flere frivillige skal hjælpe til i ældreplejen, men det er ikke lige til, lød det fra de fremmødte borgere.
- Det er svært at finde besøgsvenner for eksempel inden for Ældre Sagen. Jeg tror, det er fordi, at man egentlig har nok i sig selv, siger Jette Berggren, der sidder i Ældrerådet.
Ministeren håber at kunne styrke frivilligheden og gerne uden at skulle systemgøre de frivillige. Hun ser i stedet, at det bliver en naturlig del af samfundet.
Hun understreger, at der som pårørende ofte følger frivilligt arbejde med.
- Man skal have lov til at være pårørende. Så det er vigtigt, at man ikke har for mange opgaver, som man egentlig ikke føler, at man kan løse som pårørende, siger hun.
Og lige netop dét har fremmødte Karin Mortensen, der er bestyrelsesmedlem i Ældre Sagen, selv oplevet.
- Jeg hjalp gerne. Men de skal ikke putte ned over hovedet på mig, at jeg skal op og vende min dårlige mor hver anden time, når mit hus er fyldt med mennesker. Det kan ikke lade sig gøre, siger Karin Mortensen.