Efter en måned i Mexico blev hun verdensmester og en kendt person på gaden

Asta Vig Sørensen fra Billum var med til at vinde det uofficielle VM for kvinder i fodbold i 1971. Hun spillede alle kampe som venstreback. Foto: Privatfoto
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Verdensmesterskabet i kvindefodbold blev torsdag sparket i gang i Australien og New Zealand. For 52 år siden gik Danmark hele vejen med det første landshold nogensinde.

Halli, halli, hallo - vi vinder i Mexico.

Sådan lød tonerne til Johnny Reimars VM-sang til herrelandsholdet i 1986.

Sepp Pionteks udvalgte vandt dog ikke.

Det gjorde de danske kvinder derimod 15 år tidligere, da kvinderne blev verdensmestre foran mere end 110.000 tilskuere i finalen mod værtsnationen i Mexico City.

Fodbold var indtil da set som en mandesport. Men det skulle de 16 bedste kvinder lave om på - blandt andre en bankassistent fra Billum ved navn Asta Vig. 

Lige pludselig var jeg en kendt person på gaden, hvor jeg før bare var Asta fra Varde Bank

Asta Vig Sørensen, tidligere fodboldspiller

Omringet af drenge

Asta Vig er i dag 74 år og bor i Nordenskov tæt på Varde.

Fodboldstøvlerne er for længst sat på hylden. Det blev de kort tid efter, hun kunne kalde sig verdensmester i verdens største sportsgren.

Hun var eneste pige i en søskendeflok på fem, da hun blev født i den lille by Horne.

For flere af spillerne var det også første gang, de skulle ud at flyve. Asta Vig Sørensen (tv) havde prøvet at flyve til Gran Canaria, mens målmand Birte Kjems (th) havde en tur fra Skrydstrup og København på CV´et. Foto: Daniel Just Schram, TV SYD

Brødrene spillede fodbold, mens Asta gik til gymnastik og håndbold. Dengang var der ingen andre muligheder for hende at dyrke idræt. 

Hendes talent var ikke til at tage fejl af, da hun på håndboldbanen spillede i landets bedste række for Varde IF.

Men selvom niveauet var højere end de flestes, ville hun alligevel prøve kræfter med fodbolden, da det blev muligt i de tidlige voksenår.

Bankmanden fra Varde

I slutningen af 1960´erne arrangerede virksomheder kampe mod hinanden i indendørs fodbold, hvor kvinder måtte deltage.

- Det var sjovt at prøve noget andet. Nu havde jeg gået til gymnastik og håndbold i mange år, så det var spændende at se, hvad det kunne blive til, siger hun.

Asta Vig blev kort tid før uddannet bankmand og arbejdede flere år i Varde Bank.

Udover kampene med banken spillede hun også i Billum IF, som var en af få klubber, der havde et kvindehold på det tidspunkt.

Asta var ikke den bedste tekniker på en fodboldbane. Hun havde svært med at drible uden om modstanderen. Hun kunne til gengæld løbe hurtigere end de andre og var god til at heade bolden væk eller i mål.

Og hvor hun ikke var god til at drible forbi, var hun i stedet en god bolderobrer, når hun plukkede bolden fra modstanderne med glidende tacklinger.

Asta Vig Sørensen er stoppet med at spille fodbold, men har ikke glemt, hvordan man header man til bolden.

Humørsprederen

Selvom talentet med fødderne ikke var nær så højt som med hænderne, gav hendes egenskaber alligevel hende en plads på VM-holdet på det første kvindelige danske landshold.

Udover hurtighed, hovedstød og tacklinger var hun også en humørspreder.

Og det gode humør skulle bevares en sommeraften i Vanløse Idrætspark i København.

Her sad Asta Vig på tribunen sammen med aspiranterne til kvindelandsholdet, der skulle repræsentere de danske farver til det uofficielle VM i 1971 i Mexico.

Holdet blev sat af repræsentanter fra Dansk Kvinde Fodbold Union (DKFU), da kvinder ikke var velkomne hos på det tidspunkt herrernes forening, Dansk Boldspil Union (DBU).

Navnene på de seksten spillere blev råbt op én efter én.

Ripenserne Birte Kjems og den nu afdøde Annette Frederiksen blev udtaget, mens Asta Vig Sørensen også kom med.

Asta Vig Sørensen mødes stadig med holdkammeraterne fra VM-holdet. Her er hun hjemme ved målmand Birte Kjems for at kigge gamle billeder fra turneringen igennem. Foto: Daniel Just Schram, TV SYD

De tre syd- og sønderjyder var stolte over udtagelsen, men havde svært ved at udtrykke den. Af respekt for de ikke-udtagne spillere forblev de tavse.

Ikke desto mindre kunne hun nu glæde sig til at spille på store stadioner på den anden side af jordkloden. Noget hun aldrig troede var muligt.

Snød med fodboldstøvlerne

Verdensmesterskabet i 1971 var godt nok uofficielt, men turneringen var alligevel velbesøgt af mange fans fra hovedsageligt Mexico.

Uofficielt VM for kvinder i 1971

Ligesom i Danmark blev kvindefodbold ikke anerkendt i resten af verdenen. Derfor blev verdens- og europamesterskaber afholdt uofficielt indtil 1991.

Det første uofficielle VM blev afholdt i 1970 i Italien. Her vandt Danmark turneringen, men det var udelukkende bestående af spillere fra Boldklubben Femina, der havde sin base ved Valby Idrætspark i København.

I 1971 arrangerede Italien endnu et VM for kvinder. Denne gang med Mexico som værtsnation der havde erfaringer med afholdelse af store begivenheder som VM i fodbold for mænd i 1970 og OL i Mexico City i 1968.

Udover Danmark deltog Italien, Mexico, Argentina, Frankrig og England i turneringen.

Asta Vig var under forberedelserne gået fra en udset plads på udskiftningsbænken til en plads i startopstillingen som venstreback, da hun i en træningskamp mod Sverige viste sit værd.

Danmark vandt VM-finalen med 3-0 mod Mexico, hvor 15-årige Susanne Augustessen scorede alle målene. Foto: Privatfoto

Inden holdet drog afsted, vidste hun ikke, hvad der ventede på den anden siden af den timelange flyvetur, der bød på mellemlandinger i Paris, Madrid og Miami.

Selve flyveturen var noget af det, som var mest spændende til at begynde med, da hun kun havde prøvet at flyve en gang tidligere.

De fik ikke en krone for at deltage. Asta skulle bruge sin ferie fra arbejdet i banken på at komme med på turen til Mellemamerika.

Derfor glædede hun sig over de ting, de fik undervejs. Puma sponserede deres trænings- og kamptøj samt et par sorte fodboldstøvler.

Asta Vig Sørensen på briksen efter en landskamp med sine sorte fodboldstøvler, hun egentlig ikke måtte spille med. Foto: Privatfoto

Asta kunne ikke passe støvlerne fra Puma. I stedet spillede hun med sine egne gamle støvler fra Adidas, selvom hun ikke måtte. For ikke at blive opdaget skar hun det hvide adidas-logo af med en kniv.

Dermed var Asta fra lille Horne med lidt over 400 indbyggere klar til at spille for mange tusinder af mennesker.

Guld og berømmelse

Inden VM begyndte drømte de danske kvinder om guld, men de regnede ikke med det.

Danmark var gået ubesejret gennem turneingen, hvor de vandt alle kampe på nær en gruppekamp mod Italien. Kampen endte 1-1, og Asta Vig Sørensen tog italienernes mål på sin kappe. Et mål hun stadig i momenter kan have dårlig samvittighed over i dag fem årtier senere.

Og inden finalen trådte en spændt Asta Vig ind på det enorme stadion.

- At komme ind på banen, hvor der var mennesker overalt, var overvældende. Men da kampen gik i gang, var det ligesom alle andre kampe, fortæller Asta om at stå i en VM-finale, som de fleste drenge og piger drømmer om at prøve.

En drøm blev til virkelighed, da de på et udsolgt Estadio Azteca med 112.000 tilskuere slog værtsnationen Mexico med 3-0.

Efter en måneds tid i Mexico skulle de danske guldkvinder hjem til modtagelse og hyldest i Danmark.

Det danske kvindelandshold missede deres fly på vej hjem til Danmark. Derfor endte deres guldfejring ikke ligesom fodboldherrernes i 1992, da det var blevet mørkt, da Asta og resten af holdet nåede frem til Københavns Rådhus. Foto: Privatfoto

Med guldmedaljer om halsen og sombreros på hovedet landede de i Københavns Lufthavn, hvor den danske presse var mødt op.

Herefter gik turen videre til Rådhuspladsen i landets hovedstad, og til sidst skulle hver spiller hjem til deres fødebyer.

Asta Vig var sjældent i rampelyset, og derfor var det også en betydeligt anderledes tilværelse, der mødte hende, da hun kom hjem til Vestjylland.

Hun blev hyldet på Varde Rådhus og var efterfølgende en person, folk kiggede på.

- Jeg var stolt over at være en del af landsholdet, men jeg vidste ikke, hvad det indebar. Lige pludselig var jeg en kendt person på gaden, hvor jeg før bare var Asta fra Varde Bank.

På trods af succesen på fodboldbanen sluttede karrieren kort tid efter triumfen for Asta Vig, som efterfølgende vendte tilbage til gymnastikken. 

Her var hun i fire år en del af Ribe Amts Repræsentationshold.

Kokken her er ligeglad med næring og vitaminer

Det handler ikke om næring, proteiner og vitaminer i køkkenet på Sct. Maria Hospice. Det handler om lækker mad på patienternes betingelser. Foto: Alexander Klemp, TV SYD
A
Udgivet

Mathias Filtenborg Ottesen er køkkenleder på Sct. Maria Hospice i Vejle.

Når patienter og pårørende på det vejlensiske hospice skal have mad, kan de kigge langt efter en menu på opslagstavlen.

Hvis patienten kan spise én frikadelle, én skefuld sovs og én skefuld kartoffelmos, giver det en følelse af succes

Mathias Filtenborg Ottesen, køkkenleder

Det bruger de ikke her. Fordi mange af patienterne er så langt i deres sygdomsforløb, at køkkenleder Mathias Filtenborg Ottesen hellere vil forkæle hver patient end at holde sig til en fast menu. Ofte kan patienterne ikke spise særlig meget, smage, tygge eller sluge fast føde.

Mathias Filtenborg Ottesen kom til Sct. Maria Hospice for knap tre år siden. Før det lavede han mad på restauranter i København. Foto: Alexander Klemp, TV SYD

Fordi patienterne lider et stort kontroltab, når noget så basalt som indtagelse af føde er svært. Dansk kultur er forankret i at sidde sammen og spise. Vi har store måltider til jul, påske, fødselsdage og andre festlige begivenheder. Når appetitten er vigende eller svigtende, er det Mathias Filtenborg Ottesens rolle at tage hånd om det.

- Hvis patienten kan spise én frikadelle, en skefuld sovs og en skefuld kartoffelmos, giver det en følelse af succes, siger han.

TV SYD har fulgt patienter og personale på Sct. Maria Hospice i Vejle, hvor patienter sent i sygdomsforløbet kommer for at blive plejet og forkælet i deres sidste tid.

Hvad skulle være dit sidste måltid?

Dagen begynder med, at Mathias Filtenborg Ottesen spørger alle patienterne, hvad de har lyst til at få at spise den dag.

- Der ligger meget omsorg i at spørge ind til patienternes ønsker, siger han.

Patienterne på Sct. Maria kan frit vælge, hvad de har lyst til at spise. Mathias Filtenborg Ottesen har været køkkenleder i tre år, og i den tid har ingen bestilt store røde bøffer med dyr vin. Patienterne vil have mormormad. Stegt flæsk, kødboller eller noget andet fra det danske køkken.

Denne dag serveres lasagne med krydderurtepesto og marineret spidskål og tomater. Til dessert er der tiramisu. Foto: Alexander Klemp, TV SYD

- Det er comfortfood, trygt og godt. Der foregår rigeligt i patienternes liv, så de skal ikke tage stilling til avanceret rødbedetatar. Det mest specielle jeg har lavet var miniburgere med pulled pork, siger han.

Det er lige meget, om det er fedt mad eller ikke indeholder det hele fra behovspyramiden. Det handler om at nyde.

Det billede genkender sygeplejerske Maria Damgaard Rasmussen. Hun har været på Sct. Maria i fem år og fortæller, at patienterne ofte har lidt et stort afsavn i mad. Det kan være i forbindelse med kemobehandling, kvalme, fysiske forhindringer og madlede.

Nogle patienter kan kun få flydende kost, og her har køkkenet forberedt en smoothie. Foto: Alexander Klemp, TV SYD
Det er vigtigt, at maden ser indbydende ud og indeholder farver. Derudover anrettes den pænt. Det er der bedre tid til end på travle restauranter, siger køkkenlederen. Foto: Alexander Klemp, TV SYD

Mathias Filtenborg Ottesens vil have patienterne til at føle, at de bliver set og hørt, så maden tilpasses den individuelle patients behov. Det er også hospicets opfattelse, at flere patienter spiser mere efter de ankommer til stedet.

Der bliver også brugt energi på at anrette maden pænt, så den ser indbydende ud og ikke bare smidt op på en tallerken. Pænt foldede servietter og måske en blomst på bakken.

Maria Damgaard Rasmussen har været sygeplejerske på Sct. Maria Hospice i Vejle i fem år. Foto: Alexander Klemp, TV SYD

Hospicet spiser også sammen til frokost og aftensmad. Både personale, patienter og pårørende. I det omfang det er muligt.

- Det prioriterer vi højt. Vi har en regel om, at vi ikke snakker sygdom ved bordet. Det skal ikke fylde der, og man skal ikke høre om andres sygdom. Mange synes at det er et dejligt afbræk, siger Maria Damgaard Rasmussen.

Se TV SYDs nye tv-serie fra Sct. Maria Hospice lige her.

38-årig mand sigtet for drab på kvinde i Sønderborg

Politi har det meste af lørdag været til stede i et afspærret område ved Damgaard og Kastaniealle i Sønderborg. Foto: Presse-fotos.dk
M
Udgivet

En 38-årig mand er blevet sigtet for at have dræbt en 67-årig kvinde denne lørdag i Sønderborg.

Lørdag rykkede Syd- og Sønderjyllands Politi klokken 11:02 ud til Damgade i Sønderborg, hvor man fandt en død 67-årig kvinde fra lokalområdet, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Kort efter meldte den 38-årige mand, der nu er sigtet for drab, sig selv. Han fremstilles søndag klokken 10:00 i grundlovsforhør ved retten i Sønderborg.

- Den foreløbige efterforskning – heriblandt omstændighederne omkring kvindens død og de foreløbige afhøringer – har vist, at kvinden er blevet dræbt af knivstik. Vi er fortsat tidligt i vores efterforskning, og vi kan af hensyn til netop efterforskningen ikke komme ind på nærmere detaljer end dem, vi har oplyst, siger vicepolitiinspektør Brian Skovrup Christensen.

Den afdødes pårørende er underrettet.

Søndag vil Syd- og Sønderjyllands Politi være til stede ved den mobile politistation i Sønderborg, som følge af dagens massive tilstedeværelse. Her kan borgere, der måtte ønske tryghedsskabende dialog, henvende sig.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com