Vraget borgmester nægter at give op - peger nu på en helt tredje person
Aabenraas siddende borgmester kalder situationen i byrådet efter valget for "fastlåst" - og appellerer til fornuften.
Rettelse: Opdatering
Artiklen er opdateret med kommentarer fra Thomas Andresen og Erwin Andresen.
Aabenraas Venstre-borgmester gennem de seneste otte år giver ikke op.
Selvom der allerede er indgået en aftale mellem fire partier om en ny konstituering og en ny borgmester i Aabenraa Kommune, kæmper Thomas Andresen (V) videre og bringer nu en helt tredje spidskandidat i spil.
Når Jan Riber Jakobsen (C) den 8. december bliver udnævnt til ny konservativ borgmester i Aabenraa, er det ikke med den siddende borgmesters gode vilje.
Han så nemlig hellere, at det i stedet blev Erwin Andresen (S) fra Slesvigsk Parti - hvis det altså ikke kan blive ham selv.
- Jeg peger på Erwin Andresen, hvis vi ikke skal lytte til vælgernes dom. 75 procent af kommunens borgere er borgerlige, og 4.400 peger på mig som borgmester, skriver Thomas Andresen i et opslag på Facebook.
- Han kan bygge bro
Han er frustreret over, at det bliver “en konservativ borgmester, der er styret af røde mandater” med Jan Riber Jakobsen som ny mand i spidsen for Aabenraa Kommune.
- Jeg vil bede Erwin Andresen fra Slesvigsk parti stå i spidsen for forhandlingerne om, hvem der skal være borgmester. Vi kommer ikke til at bakke op om Jan Riber Jakobsen, skriver han videre.
Han uddyber søndag over for TV SYD og kalder situationen for "fastlåst":
- De parter, der skal udgøre det nye byråd, har behov for at samarbejde. Der må Slesvigsk Parti gerne mægle, så vi kan få enderne til at nå sammen. Jeg vil gerne appellere til fornuften, siger han.
Hvorfor peger du på Erwin Andresen?
- Det er, fordi han kan bygge bro. Han favner venstrefløjen i byrådet, og jeg har haft et fantastisk samarbejde med Erwin gennem årene. Jeg har stor tillid til ham, og derfor tænker jeg også, at han er i stand til at favne højrefløjen.
Hvorfor står byrådet i Aabenraa i den her situation?
- Der er et meget smalt flertal, der har taget borgmesterposten. Og ikke har inddraget os i en konstitueringsfase på valgnatten. Derfor føler vi, at uanset hvad vi kommer med, så er vi med som det femte hjul. Vi ville gerne have haft, at der var reelle forhandlinger, hvor vi også havde haft mulighed for at byde ind i forhold til at gøre mig til borgmester.
Erwin Andresen fra Slesvigsk Parti siger til TV SYD, at han er beæret over tilbuddet, men at der ikke er noget at gøre.
- Vi har en 16-mands flertalsgruppe, og når man kan tælle til 16, så stiller man også med borgmesteren. Det er vi nødt til at forholde os til, og det kan vi ikke ændre på, siger han.
Fire partier danner flertal
Det er Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Nye Borgerlige og SF, der på valgnatten gik sammen og dannede flertal med 16 mandater.
- Velkommen til. Tak for jeres tålmodighed. Det har været en længere proces, lød det fra Jan Riber Jakobsen, da han efter timelange forhandlinger tog ordet som den første foran pressen tidligt onsdag morgen.
Thomas Andresen, der ikke deltog i forhandlingerne, men stod og ventede uden for døren indtil klokken fem om morgenen, beskyldte de samarbejdende partier for ikke at lytte til vælgerne og forholde sig til, hvordan de har stemt.
- Der er en masse borgere, som har tilkendegivet, hvordan de synes, Aabenraa Kommune skal ledes, og alt det sidder man fuldstændig overhørig, sagde han til TV SYDs reporter Christina Hoffmann-Møller.
Ny borgmester: - Det handler ikke om rød eller blå blok
Den kommende borgmester, Jan Riber Jakobsen, mener, at han faktisk lytter til vælgerne.
Det understreger han over for TV SYD søndag.
- Det handler om politikken, der skal føres. Vi er enige om, at vi skal arbejde for alle borgerne i Aabenraa. Det handler ikke om rød eller blå blok, og vi bliver ikke spændt for en vogn, som det påstås, mener Jan Riber Jakobsen.
Han anerkender, at der er borgerligt flertal i kommunen, og at hans parti gik til valg på en borgerlig borgmester.
- Døren er åben
Men han definerer et bredt samarbejde anderledes end Thomas Andresen.
- Valget havde det overordnede tema, om man ville det brede samarbejde eller ej. Det står vi på mål for, siger Jan Riber Jakobsen, der godt kan se, at et flertal på 16-15 i byrådet matematisk set er snævert.
- Men fem af de partier, der kom ind i byrådet, vil det brede samarbejde. Og de repræsenterer 60 procent af vælgerne. Vi kigger ikke på de personlige stemmetal, for det er ikke et borgmestervalg. Vi læser helt tydeligt, at vælgerne peger på det brede samarbejde.
Venstre har ikke været inviteret til konstitueringsforhandlinger, men det betyder ikke, at Thomas Andresen og hans parti ikke er velkomne nu.
- Døren er åben, og de må gerne tiltræde konstitueringen, understreger Jan Riber Jakobsen.
Nyt byråd i Aabenraa
Mandater
Venstre: 11 mandater
Socialdemokratiet: 9 mandater
Konservative: 4 mandater
Nye Borgerlige: 2 mandater
Dansk Folkeparti: 2 mandater
Slesvigsk Parti: 2 mandater
SF: 1 mandat
Personlige stemmer
Thomas Andresen (V): 4.426
Erik Uldall Hansen (A): 2.020
Jan Riber Jakobsen (C): 1.162
Ny konstituering
Indgået mellem Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Nye Borgerlige og SF:
Borgmester: Jan Riber Jakobsen, Det Konservative Folkeparti
1. viceborgmester: Erik Uldall Hansen, Socialdemokratiet
2. viceborgmester Jan Køpke Christensen, Nye Borgerlige