Hun skiftede side i 11. time og snuppede borgmesterposten selv
Sofie Valbjørn (Alternativet) overraskede alle, da hun pludselig slog kløerne i borgmesterkæden på Fanø i 2017. Hun genopstiller ikke igen ved kommunalvalget i november. Nu ser hun tilbage på fire år med dårligt samarbejde.
Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste fornemmede, at Sofie Valbjørn fra Alternativet havde noget at fortælle, da hun spurgte, om hun måtte komme forbi. Det var om formiddagen den 9. december 2017 - 18 dage efter seneste kommunalvalg.
I begyndelsen troede hun, at Sofie Valbjørn ville springe fra deres aftale. Kristine Kaas Krog vidste, at Sofie Valbjørn var utilfreds med, at de ikke kunne få de andre partier med i en bredere konstituering til byrådet på den lille ø.
Jeg kan og kunne til enhver tid kigge mig selv i spejlet og sige, at jeg har gjort det her ordentligt.
Sofie Valbjørn
Kristine Kaas Krog var nogle dage forinden stået frem og fortalt, at hun blev den nye borgmester på Fanø efter Erik Nørreby (Venstre), som havde siddet på posten siden 2006.
Der var lavet en konstitueringsaftale mellem Fanø Lokalliste, SF, Det Konservative Folkeparti og Alternativet, som pegede på Kristine Kaas Krog som borgmester. Det var et snævert flertal på seks mandater mod fem.
På gaden snakkede Fanøs borgere om den nye, unge og første kvindelige borgmester på den lille ø med 3.400 indbyggere.
Men sådan gik det ikke.
Sofie Valbjørn havde det ikke godt med det, hun skulle sige til Kristine Kaas Krog, da de satte sig om hendes runde spisebord.
Nogle timer senere var alt forandret.
Nu fortæller Sofie Valbjørn, hvordan hun oplevede dagene i et nyt TV SYD-program om de forskellige dramaer, som hændte ved seneste kommunalvalg i 2017, og som kan ses søndag aften på TV SYD.
Konstitueringskaos
Efter kommunalvalget i 2017 var partierne Fanø Lokalliste, SF, Det Konservative Folkeparti og Alternativet enige om de fleste poster i deres konstituering.
Men Kirstine Kaas Krog og Sofie Valbjørn arbejdede også på at lave en aftale, som fik flere partier med. Altså en bredere konstituering som inddrog Venstre, Miljølisten og Socialdemokratiet.
- Vi kæmpede for at lave den aftale, fordi vi var enige om, at det var vigtigt for Fanø og samarbejdet i byrådet, siger Sofie Valbjørn.
Hvad er konstituering?
I dansk kommunalpolitik (byråd, regionsråd etc.) er konstitueringen den proces, hvor borgmester- og andre poster besættes. Konstitueringsprocessen begynder som regel på valgaftenen og munder ud i en skriftlig konstitueringsaftale, der - udover aftalen om fordelingen af poster - også kan indeholde politiske hensigtserklæringer, men ikke nødvendigvis gør det.
Kilde: Wikipedia
En uge efter valget lavede Kristine Kaas Krog et opslag på Facebook, hvor hun inviterede de andre partier i Fanø Byråd ind til en bredere konstituering. Partierne bag den oprindelige konstituering var rystede. De følte sig forrådt og ikke inddraget.
Aftalerne faldt til jorden med et brag. Det stod klart for Sofie Valbjørn, at hendes drømme for det politiske arbejde ikke var realistiske.
- Det ville ikke fungere i praksis. Der var en fastlåst tilgang og ikke vilje til at lave løsninger, siger hun.
De tilbageværende partier var ifølge Sofie Valbjørn ikke tilfredse med deres indflydelse i en bredere konstituering og erklærede, at de ville være i hård opposition.
- Der var jeg modløs og bekymret for, hvordan byrådsarbejdet ville gå. Jeg kunne ikke se, hvordan jeg kunne bidrage til at løse den her knude. Men så fik jeg en henvendelse fra Erik Nørreby (V) med et tilbud, siger hun.
”Det kan jeg ikke se for mig, men…”
Erik Nørreby sad i byrådet for Venstre og havde været borgmester på Fanø siden 2006.
Ifølge Sofie Valbjørn foreslog han hende en anden løsning end den, som Sofie Valbjørn og Kristine Kaas Krog havde arbejdet på.
Men Sofie Valbjørn var betænkelig.
- Han foreslog, at jeg stillede mig i spidsen. Min første reaktion var, at det kunne jeg slet ikke se for mig. For det første kunne jeg ikke se, hvordan vi politisk skulle kunne blive enige om en konstituering, som gav mening fra mit perspektiv. Jeg var gået til valg på Kristine Kaas Krog som borgmester, og det var jo fordi, at jeg ikke syntes, at den måde, Venstre drev Fanø kommune, var den rigtige måde, siger Sofie Valbjørn.
Jeg følte mig ydmyget og sat til skue. Det var ubehageligt.
Kristine Kaas Krog
Derudover havde hun aldrig set sig selv som borgmester. Hun brød sig ikke om at diskutere, hvem hun pegede på som borgmester.
Hun var jo debutanten fra det dengang unge parti Alternativet, der to år forinden var stormet ind på Christiansborg med ni mandater ved valget i 2015. Alternativet havde aldrig siddet på en borgmestertaburet.
Der var altså ikke erfaren hjælp at hente i baglandet.
Men Sofie Valbjørn fik løfter. Den nye gruppe ville være imødekommende over for Sofie Valbjørns politiske temaer som grøn omstilling, involvering af borgere og nye måder at arbejde på. Derudover fik hun også et andet løfte.
- De var indstillet på at hjælpe mig med at finde mig til rette i borgmesterrollen og understøtte mig - især i den første periode, hvor jeg fik brug for det. Så derfor endte jeg med at sige, at det kan godt være, at jeg kan løfte det her, siger Sofie Valbjørn.
Jeg fortalte hende, at jeg var blevet tilbudt borgmesterposten. Min oplevelse var, at det kom meget bag på hende.
Sofie Valbjørn
Dermed var banen kridtet op til, at hun blev tronraner på Fanø.
Men først tog hun forbi Kristine Kaas Krog, som dagen før havde udråbt sig selv til borgmester.
En tur om det runde bord
Da de sad rundt om bordet, leverede Sofie Valbjørn den ødelæggende besked.
- Jeg fortalte hende, at jeg var blevet tilbudt borgmesterposten. Min oplevelse var, at det kom meget bag på hende, siger Sofie Valbjørn.
Luften blev slået ud af Kristine Kaas Krog, som på et øjeblik så sin drøm smuldre. Hun var sikker på, at de holdt fast i deres aftale. I hendes verden løber man ikke fra aftaler.
- Det var et personligt nederlag på en offentlig scene. Jeg følte mig ydmyget og sat til skue. Det var ubehageligt, sagde Kristine Kaas Krog til Fanøposten i november 2018.
Hun blev tilbudt at indgå i en ny konstituering med den nye gruppe partier, men det takkede hun nej til.
Efterfølgende udtalte hun til Fanøposten, at hun kommunikerede sin strategi om et bredere samarbejde klodset ud på Facebook, men at hun også føler, at partierne i den gamle konstituering overreagerede.
Senere samme dag trådte Sofie Valbjørn frem foran Fanøs rådhus med Erik Nørby fra Venstre på den ene side og Niels Heinel fra Miljølisten på den anden side. For rullende kameraer fortalte hun om den aftale, hun havde indgået med Venstre, Socialdemokratiet og Miljølisten.
- Jeg var rolig og afklaret med, at jeg havde gjort alt for at finde en anden løsning. Jeg kan og kunne til enhver tid kigge mig selv i spejlet og sige, at jeg har gjort det her ordentligt, siger Sofie Valbjørn om de dramatiske dage på Fanø.
Nu var debutanten den nye borgmester på Fanø. Det krævede dog ikke erfaring at mærke det arbejdsmiljø, som prægede byrådet de næste fire år.
Hvad så nu?
De fire år er gået. Kristine Kaas Krog er ikke længere en del af politik. Sofie Valbjørn vil ikke være borgmester mere.
- I få sætninger har de sidste fire år været spændende, meningsfulde og til tider hårde og svære, siger Sofie Valbjørn.
Traumet fra kommunalvalget 2017 sad dybt i medlemmerne i det nye byråd. Det stod klart for Sofie Valbjørn, at der var sår, som skulle heles, og at det ville tage tid. Det nye mindretal i byrådet, som bestod af Fanø Lokalliste, Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti, erklærede ifølge Sofie Valbjørn, at de var i hård opposition.
Men hun var alligevel overrasket over, hvor vrede og skuffede mindretalsgruppen var på hende.
Forsøg på god tone på Fanø rådhus
Det dårlige arbejdsforhold på Fanø rådhus blev flere gange adresseret.
Blandt andet anbefalede Økonomi- og planudvalget i efteråret 2019 retningslinjer for godt og konstruktivt samarbejde i Fanøs byråd. Det skrev JyskeVestkysten.
- Vi anerkender og viser respekt for andres holdning og går altid efter bolden - også når vi er uenige. Vi taler pænt, anstændigt og respektfuldt med hinanden ved møder og om hinanden i læserbreve, på sociale medier eller på anden vis, lød en af retningslinjerne.
- De troede ikke på, at jeg kunne løfte opgaven som borgmester, og helt åbenlyst gav de udtryk for, at de ville gøre livet svært for mig, siger Sofie Valbjørn.
Ifølge hende arbejdede hun intenst de første seks måneder på at samle byrådet igen, da røgen fra kommunalvalget havde lagt sig. Hun drømte om at forene partierne, og hendes vision var at lave politik tæt på borgerne på øen.
Men sårene efter valget var for dybe.
- Det lykkedes ikke. Jeg har været utroligt tålmodig og accepteret, at processerne tog længere tid, fordi der var brug for tryghed og tillid. Men efter to år kunne jeg ikke vente længere. Jeg havde en forpligtelse over for Fanøs borgere og blev nødt til at skabe resultater, erkender hun.
Sådan skrev Sofie Valbjørn på Facebook, da hun meddelte, at hun ikke genopstillede til kommunalvalget den 16. november.
Det ærgrer Sofie Valbjørn, at hun ikke forløste det potentiale, hun så i en kommune så lille som Fanø.
Mange beslutninger i byrådet er foretaget ved afstemninger seks mod fem. Det lille flertal mod det store mindretal.
Den 10. januar i år skrev hun så på Facebook, at hun ikke genopstillede ved det kommende valg den 16. november. En beslutning hun havde tumlet med længe. Hun mener, at det dårlige samarbejde i byrådet gør, at beslutninger simpelthen tager for lang tid.
Men hendes udmelding har også haft en overraskende virkning.
- Samarbejdet er blevet væsentligt bedre. Så de seneste måneder har jeg da tænkt, at hvis det kan være så godt, så skulle jeg måske alligevel genopstille. Men det gør jeg ikke. Jeg er afklaret med, at mine kræfter kan bruges på en anden måde for Fanø.
På selve valgdagen skal hun være med til at styre valget på Fanø, og den 31. december forlader hun borgmesterkontoret for sidste gang.