Tre tegn er bekymrende ved ny Omikron-variant, der snart dominerer i Danmark

Ifølge flere forskere sidder de tre nye Omikron-varianter mere i lungerne, end det var tilfældet med Omikron-varianten BA.2. Foto: Foto: Christoffer Laursen Hald / TV 2 Grafik / Rawpixel
Af Natali Braagaard og Charlotte Sølvsten
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

I virkeligheden adskiller Omikron-varianterne BA.4 og BA.5 sig så meget fra BA.1 og BA.2, at de burde have deres eget bogstav i det græske alfabet.

Omikron-varianten skulle have været vejen ud af pandemien. Den var meget mere smitsom end forrige varianter og så derfor ud til at have presset sig selv op i et hjørne. Og fordi den satte sig højere i luftvejene end Delta-varianten, skabte den hos langt de fleste ikke alvorlig sygdom.

Men så kom der tre nye Omikron-varianter: BA.2.12.1, BA.4 og BA.5.

De ser ud til både at være mere smitsomme og bedre til at undvige immunitet fra vacciner og tidligere smitte end de forrige varianter.

Der er dog ifølge Statens Serum Institut (SSI) stadig gode nyheder, selv om vi ser ud til at gå en sommer med stigende smitte i møde. Der er nemlig ikke tegn på, at de nye varianter er mere alvorlige i forhold til de oprindelige Omikron-varianter BA.1 og BA.2, lød det fredag i en ny vurdering fra SSI.

SSI ændrer vurdering af BA.5

I en vurdering fra Statens Serum Institut (SS) fra maj lød det, at BA.5 ikke ville blive dominerende i Danmark.

Nu er smitten stigende – også i Danmark og ifølge SSI især blandt den ældre del af befolkningen. Fredag blev meldingen fra styrelsen, at BA.5 vil være den dominerende variant om blot få uger.

Men det er andre eksperter uenige i. Ifølge flere er der nemlig små tegn, der tilsammen kan betyde, at Omikron BA.5 måske alligevel kan være mere sygdomsfremkaldende end de to Omikron-varianter BA.1 og BA.2, vi i Danmark var igennem i vinter.

Fredag – samme dag som den nye risikovurdering fra SSI – kom der nemlig et tweet.

I Portugal – et af de mest velvaccinerede lande i Europa – har der siden starten af maj været stigende smitte blandt andet på grund Omikron-varianten BA.5 Og nu er der også et stigende antal dødsfald blandt især de ældre, der i Portugal er vaccineret fire gange.

Omikron-varianten BA.5 fik i foråret også smittetallene i Sydafrika til at stige kraftigt, men her ser kurven for dødsfald anderledes ud, skriver Eric Topol, professor i molekylær medicin, på Twitter.

Det er der mange forklaringer på – en af dem er, at den gennemsnitlige alder i Sydafrika er 27,6 år, mens den er 42 i Danmark og 46 i Portugal. En anden kan være, at Sydafrika blev meget hårdt ramt af Delta-varianten, fremhæver Astrid Iversen:

- Immunitet fra Delta-varianten og smitte med Omikron eller vaccination ser faktisk ud til at give bedre immunitet overfor BA.4 og BA.5 end vaccination alene eller infektion med BA.1 og BA.2 plus vaccination.

Sådan ser Delta, BA.1 og BA.5 ud i celler

Tweetet var fra den australske forsker Stuart Turville, som sammen med flere andre forskere har undersøgt, hvordan forskellige typer af coronavarianter vokser i forskelligt væv.

Resultaterne blev publiceret i Nature Microbiology 30. maj, men forskerne nåede ikke at teste de tre nye Omikron-varianter. Det har de gjort nu, og det var de resultater, der skabte opsigt på Twitter.

- Det er som en viral yoyo. Sådan her ser Delta, BA.1 og BA.5 ud i celler med TMPRSS2, når de bliver udsat for positive prøver og efterladt i tre dage, skrev Stuart Turville.

Men hvad betyder det?

Ingen data viser indtil videre, at BA.5 er mere sygdomsfremkaldende

Ifølge Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin ved Rigshospitalet, er betydningen endnu uvis, når det gælder Omikron-varianten BA.5.

Ændringerne i virussen kan måske forklare, hvorfor BA.5 er bedre til at undvige immunitet. Det kan måske også forklare, hvorfor den er mere smitsom.

- Men indtil videre har jeg ikke set data, der angiver, at BA.5 er mere sygdomsfremkaldende end BA.1 og BA.2, oplyser han til TV 2.

Ifølge andre forskere, herunder amerikaneren Eric Topol, der er professor i molekylær medicin samt grundlægger og direktør for Scripps Research Translational Institute, sidder de tre nye varianter mere i lungerne, end det var tilfældet med BA.2.

Det skrev Eric Topol allerede 27. maj på Twitter.

Samme små tegn har vist sig i de forsøg, som Stuart Turville har foretaget, mener Astrid Iversen, der er professor i virologi og immunologi ved Oxford Universitet i England.

For selv om der er tale om forsøg i et reagensglas, og resultaterne derfor ikke kan overføres direkte til hvor alvorlig sygdom, varianterne vil give i smittede mennesker, så har de stadig værdi.

Især fordi Stuart Turville og hans kollegers forsøg ifølge Astrid Iversen tidligere har vist sig at være en god indikator for, hvor syge mennesker er blevet af de andre varianter. Og i hvor høj grad smitte udviklede sig til infektion i de nedre luftveje.

- Det er ikke en god nyhed. Det er bekymrende, siger hun til TV 2 om forsøgene.

De mange Omikron-varianter

Man skal have tungen lige i munden, når det gælder de mange forskellige Omikron-varianter.

Omikron BA.1 var den variant, der afløste Delta-varianten i december 2021. Den blev i Danmark afløst af den mere smitsomme Omikron-variant BA.2, der hurtigt blev dominerende.

De tre nye varianter bliver kaldt B.1.12.1, BA.4 og BA.5. Der er stigende smitte med alle tre, men der er især smitte med BA.5, der ifølge Statens Serum Institut bliver dominerende om få uger.

Hamstere viste, at Omikron satte sig i de øvre luftveje

Astrid Iversen forklarer, at cellerne i forsøgene ser ud til hurtigere at blive smittet og dø, når de bliver udsat for Omikron-varianten BA.5, end det er tilfældet med BA.1 og BA.2.

Lige som det er tilfældet med reagensglasforsøg ligger heller ikke dyreforsøg højt på den videnskabelige stige for evidens.

Men hamstere er tidligere blevet brugt som en model for coronavirus. Og det var i hamstere, forskerne første gang så, at Omikron så ud til at vokse i de øvre luftveje i stedet for i de nedre, hvilket blandt andet skabte de høje indlæggelsestal under Omikrons forgænger: Delta-varianten.

Og hamsterforsøg med Omikron BA.5 viser altså også, at BA.5 vokser mere i de nedre luftveje hos hamstere, end det var tilfældet med BA.1 og BA.2.

- Det er heller ikke et godt resultat. Og det er et bekymrende resultat, der gør, at man i hvert fald ikke ud fra disse forsøg kan antage, at BA.4 og BA.5 vil opføre sig ligesom BA.1 og BA.2.

I virkeligheden adskiller Omikron-varianterne BA.4 og BA.5 sig så meget fra BA.1 og BA.2, at de burde have deres eget bogstav i det græske alfabet, sådan som det var tilfældet med Alfa, Delta og Gamma, mener både Astrid Iversen og Eric Topol.

Ingen data endnu, men Portugal, forsøg og hamstere er bekymrende

De tre nye Omikron-varianter er først lige nu ved at brede sig. Og det er ifølge Astrid Iversen årsagen til, at der endnu ikke er data nok til at vurdere, om de tre nye varianter er mere sygdomsfremkaldende eller dødelige end de Omikron-varianter, vi allerede kender. Sådan som også Jens Lundgren påpeger.

Hvordan en ny variant udvikler sig i mennesker, viser sig nemlig først flere uger efter smitte. Hospitalsindlæggelser viser sig typisk to til tre uger efter smitte, og dødsfald tre til fem uger efter.

- Derfor har man ikke et klart billede endnu. Det kan man ikke have, fordi BA.5 endnu ikke er dominerende i de fleste lande. Og derfor er der en usikkerhed, siger Astrid Iversen.

Men det betyder også, at det er for tidligt at udtale sig om, at de tre nye ikke ser ud til at være mere alvorlige end BA.1 og BA.2.

- Det billede, vi ser i Portugal, er bekymrende. In vitro-forsøgene er bekymrende. Og hamsterforsøgene er også bekymrende. Så der er en grund til at følge udviklingen nøje og handle på, hvad der måtte ske, hvis det skulle vise sig at være alvorligere varianter, siger hun.

TV 2 har af Statens Serum Institut mandag forgæves forsøgt at få svar på, hvad der lå til grund for, at styrelsen i maj vurderede, at BA.5 ikke ville blive dominerende i Danmark.

TV 2 ville også gerne have spurgt, hvad der ligger til grund for styrelsens foreløbige vurdering af, at BA.5-varianten ikke ser ud til at være mere alvorlig end BA.1 og BA.2. Det har heller ikke mandag været muligt.

Tema

COVID-19

12 Vejle-spillere var sneet inde: - Ærgerligt for forberedelserne, siger profil

Vejle Boldklub måtte aflyse dagens træning grundet snevejret. Kristian Kirkegaard var en af 16 spillere, som kunne møde ind til styrketræning indendørs. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd
Udgivet

Torsdagens snevejr gik udover Vejle Boldklub, da det kun lykkedes lidt over halvdelen af truppen at finde vej til klubbens træningsanlæg.

Vejle Boldklubs træningsbaner var torsdag perfekte til en sneboldskamp. Desværre var de ubrugelige til det, som klubben gør sig bedst i.

Fodbold.

Dagens træning var derfor aflyst. Klubben rykkede i stedet indendørs, hvor spillerne styrketrænede i knap to timer.

12 ud af klubbens 28 førsteholdsspillere kunne slet ikke komme frem til træningsanlægget.

Sådan så der ud på hele Vejles træningsanlæg klokken 11.30. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd

Midtbanespilleren Kristian Kirkegaard var en af 16 spillere, der kom gennem snemængderne.

Vejle Boldklub spiller om tre dage mod Randers FC. Optakten til kampen var derfor alt andet end ønsket ifølge den fremmødte Kirkegaard.

- Det er selvfølgelig ærgerligt for forberedelserne, men det ville jo ikke være anderledes, hvis det gik udover en af de andre klubber. Det er bare om at være omstillingsparat i måden at forberede sig på kampen, siger han.

En af kunstgræsbanerne var ved at blive ryddet for sne først på eftermiddagen. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd

En af kunstgræsbanerne blev ryddet for sne først på eftermiddagen. Kristian Kirkegaard regner derfor med at spille fodbold i stedet for snebold de næste to dage, medmindre vejret gentager sig.

- Planen er helt sikkert, at vi møder ind i morgen, og så må vi se, om det er muligt at få ryddet banerne. Ellers finder vi på et eller andet, siger han.

Vejles kamp mod Randers FC fløjtes i gang søndag klokken 14. Opgøret kan ses på TV 2 Sport og TV 2 Play.

Superligaklubben var langtfra ene om at blive generet af dagens vejr. Du kan følge vejrets udvikling herunder.

Iskold nat i vente - ned til minus 10 grader

Solen går ned ved Billund. Foto: Dorthe Eithz Vandt
Udgivet

Efter solen er gået ned, er temperaturen styrtdykket de steder, hvor der ligger sne. Pas på glatte veje derude.

Her er et billede fra Billund, hvor der lige nu måles minus 6,4 grader. På billedet kan ses dannelse af rimtåge.

Det skriver TV2 Vejr

Det klarer op i løbet af natten, og temperaturen ventes at styrtdykke.

Mange steder -7 til -3 og lokalt -10 grader.

TV 2 Vejr forventer, at det bliver den koldeste nat dette efterår indtil nu.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com