Statsministeren kritiseres for sin mundering under besøg på minkfarm
En professor i immunologi har svært ved at forstå bevæggrundene for de mange værnemidler, statsminister Mette Frederiksen (S) havde iført sig.
Kendte man ikke til statsministerens charmeoffensiv på forhånd, ville det formentlig havde været svært at spotte, at det var hende bag torsdagens udklædning.
Men den var god nok.
Bag blå beskyttelsesdragt, latexhandsker, mundbind og beskyttelsesbriller gemte sig en statsminister.
Jeg kan ikke se rationalet for, at hun skulle være dækket sådan ind, når ikke der havde været dyr på stedet i en længere periode.
Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi, Københavns Universitet
Efter et besøg på et nordjysk gymnasium lagde Mette Frederiksen (S) torsdag nemlig vejen forbi en minkfarm.
Ikke en af de 284 farme, der har fundet covid-19-smitte blandt dyrene. Men en af flertallet, der har måttet slå alle minkene ihjel, trods der ikke var konstateret coronasmitte på farmen.
For signalværdiens skyld?
Minkavleren Peter Hindbo, som inviterede både statsministeren og følge indenfor, stod i skarp kontrast til æresgæstens kliniske antræk.
Ingen værnemidler - og heller ingen synlig begejstring for de værnemidler, statsministerens følge havde valgt at iklæde sig.
Faktisk lod han forstå, at han ikke så nogen mening med det.
- Jeg synes ikke, der er nødvendigt, siger Peter Hindbo til TV 2 og forklarer, at de sidste mink blev aflivet 19. november, som var regeringens deadline for at opnå tempobonus.
- Samme dag var Fødevarestyrelsen forbi og teste 10 mink. Alle var raske, konstaterer han.
Peter Hindbo står ikke ligefrem alene med sin undren.
På sociale medier harcelerer særligt oppositionen over, at Mette Frederiksen kunne få sig til at optræde i, som befandt hun sig på giftigt territorium.
- Hallo, statsminister. De RASKE mink ER døde. Det er simpelthen for tykt med den dragt/kostume på en tidligere minkfarm, som aldrig har haft smitte. Der er ingen fare. Hvorfor give det indtryk?, spørger Alex Vanopslagh, politisk leder for Liberal Alliance, på Twitter.
Hallo, statsminister. De RASKE mink ER døde. Det er simpelthen for tykt med den dragt/kostume på en *tidligere* minkfarm, som *aldrig* har haft smitte. Der er ingen fare. Hvorfor give det indtryk? #dkpol pic.twitter.com/RPLraU94qi
— Alex Vanopslagh (@AlexVanopslagh) November 26, 2020
Også Dansk Folkepartis Peter Skaarup og Venstres Jan E. Jørgensen spekulerer i signalværdien og spørger, om det mon udelukkende var for at sende et signal.
- Hvor er det tykt. Statsministeren misser ingen lejlighed til at understrege, at minkene udgjorde en akut fare for folkesundheden, skriver den sidstnævnte på Twitter.
Hvor er det tykt. Statsministeren misser ingen lejlighed til at understrege, at minkene udgjorde en AKUT fare for folkesundheden - hvorfor der ikke var tid til at overholde grundloven. Her står hun på en minkfarm - uden mink - for de er døde - og har i øvrigt aldrig være syge! https://t.co/GHHJA0cVbv
— Jan E. Jørgensen (@JanEJoergensen) November 26, 2020
Fulgte blot retningslinjerne
Kritikken og de mange spørgsmål til nødvendigheden har fået Miljø- og Fødevareministeriet til tasterne.
- Det er Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, der har anbefalet statsministeren at bruge værnemidler under besøg på minkfarme. Anbefalingerne følger de retningslinjer, som blandt andre Fødevarestyrelsens medarbejdere arbejder ud fra, skriver ministeriet på Twitter, hvor de opremser hvilke:
Kirurgisk mundbind
Visir
Engangsovertræksdragt
Engangshandsker
Sprit til hænder/-servietter
Støvler
Ingen dyr, ingen risiko
Men berettiger ministeriets anbefalinger statsministerens valg af påklædning, når der hverken var levende mink eller smitte at finde i staldene?
Det mener professor i immunologi ved Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen, ikke. Faktisk har han svært ved at forstå bevæggrundene.
- Jeg kan ikke se rationalet for, at hun skulle være dækket sådan ind, når ikke der havde været dyr på stedet i en længere periode, siger han til TV 2.
- Hvis det nu havde været et sted, hvor der rent faktisk var konstateret smitte, ville man selvfølgelig tage vesir og så videre på for ikke få det ind gennem luftvejene - og her er øjnene faktisk også en åbning ud til omgivelserne, som virussen kan komme ind gennem.
På den pågældende minkfarm lå få døde dyr opmagasineret, men var for længst blevet aflivet. Minkavler Peter Hindbo fortæller, at statsministeren under torsdagens besøg aldrig nærmede sig dem.