Sønderjysk boligejer frygter, at køber springer fra: - Jeg kan næsten ikke overskue konsekvenserne
Grundværdien overstiger ejendomsværdien for fire procent af alle ejerboliger, viser en gennemgang af de foreløbige ejendomsvurderinger.
De knap 70.000 danske boligejere, som ifølge Vurderingsstyrelsen har fået vurderet deres grundværdi højere end ejendomsværdien, risikerer at blive ramt af en uheldig dominoeffekt.
For med de nye, millionstore vurderinger af udvalgte grunde kan ejendomsskatterne ende med at stige betragteligt for de boligejere, hvis grundværdi langt overstiger den samlede ejendomsvurdering.
Sådan lyder vurderingen fra Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea.
Vi sover ikke ret meget. Vi er nervøse for, om vi har en handel
Marc Thorning, selvstændig, Sønderborg
Det kan for nogle gøre det sværere at sælge deres bolig, lyder det.
- Jeg kan godt forstå, hvis køberne viger lidt tilbage, når de ser en foreløbig vurdering, hvor grunden måske har en væsentlig højere værdi, end det salgsprisen er, siger hun til TV 2 og tilføjer:
- Det kan gøre, at man ikke helt har råd til at købe det samme, så det er ikke nogen sjov situation at stå i.
En "enormt uretfærdig situation"
Men det er ikke desto mindre lige præcis den situation, som Marc Thorning fra Sønderborg er havnet i.
Han har netop solgt sit hus for 2.495.000 kroner – men køberne kan nå at fortryde købet indtil på mandag.
Og Marc Thorning frygter, at de benytter sig af fortrydelsesretten.
Grundværdien på den bolig, han lige har solgt, er nemlig pludselig steget fra 329.000 kroner til 5.029.000 kroner, hvilket vil få ejendomsskatten til at stige betragteligt.
- Hvis ikke det er solgt på mandag, fordi der er nogle købere, der får kolde fødder… Jeg kan næsten ikke overskue konsekvenserne af det, siger Marc Thorning til TV 2.
Marc Thorning har allerede købt et nyt hus. Her er fortrydelsesretten udløbet.
- Vi sover ikke ret meget. Vi er nervøse for, om vi har en handel, der glider ud i sandet for os. Vi er bekymrede for både det hus, vi har solgt, og det, vi har købt. Her skal vi også til at kigge på den nye vurdering, siger han.
Situationen er enormt uretfærdig, mener han.
- Vi har indgivet en klage, men jeg ved bare, den er modtaget. Jeg har ingen idé om, hvad behandlingstiden er, og om jeg kan sige til køber: Tag den med ro, siger han.
Sikker på, at vi kommer i mål
Marc Thorning har derfor et ønske om en helt klar melding fra staten om, at man freder de negativt værdiladede huse.
Skatteminister Jeppe Bruus (S) fortalte torsdag til TV 2, at han har bedt Vurderingsstyrelsen om at gå i gang med at rette de "åbenlyse fejl", og at det ikke kommer til at tage måneder.
Det er dog ikke sikkert, at Marc Thornings ejendomsvurdering bliver ændret af den grund.
Vurderingsstyrelsen har tidligere forklaret, at det ikke nødvendigvis er en fejl, at grundværdien er sat højere.
For mens ejendommen er et bud på markedsprisen her og nu, er grundværdien et udtryk for, hvad grunden er værd i ubebygget stand, lyder det.
Ifølge Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea, skal man som boligejer ikke være bekymret, hvis man ikke skal sælge "lige nu og her".
Hun forklarer nemlig, at det for de fleste ikke får nogen praktisk betydning, fordi Vurderingsstyrelsen lige nu tjekker efter for eventuelle fejl.
- Man kommer ikke til lige pludselig at betale en høj skat i 2024 på grund af skatterabatten, og så håber vi på, at alt er faldet på plads, når vi har de endelige vurderinger, siger hun.
Det nye ejendomsvurderingssystem er sådan indrettet, at 2024 bliver et overgangsår. Det betyder, at hvis man står til at få en højere boligbeskatning – som det altså er tilfældet for en ud af fem – får man i stedet en skatterabat i 2024.
Risikerer man at få et skattesmæk til næste år?
Det korte svar er: Nej.
Det nye ejendomsvurderingssystem er sådan indrettet, at 2024 bliver et overgangsår. Det betyder, at hvis man står til at få en højere boligbeskatning – som det altså er tilfældet for en ud af fem – får man i stedet en skatterabat i 2024.
Det betyder, at du ikke kommer til at betale mere i første omgang, end du ellers skulle have gjort ud fra de gamle regler.
Fordi hele formålet med de nye ejendomsvurderinger er, at boligbeskatningen løbende skal følge boligpriserne, kan du dog risikere, at skatten fortsætter op efter 2024. Hvis du bliver ramt af det, har politikerne indført en såkaldt ”indefrysningsordning”.
Indefrysningsordningen går kort fortalt ud på, at man kan tage dele af den stigende skattebetaling og omdanne den til et lån. Dermed slipper man for at betale de højere skatteudgifter, indtil man sælger sin ejendom.
Man skal dog være opmærksom på, at der vil løbe renter på lånet, hvis man vælger denne løsning.
Derfor kommer man ikke til at betale mere i første omgang, end man ellers skulle have gjort ud fra de gamle regler.
- Jeg synes, det er dejligt, at vi er kommet i gang med de nye ejendomsvurderinger. De nuværende fra 2011 er fejlbehæftede, og jeg er sikker på, at vi kommer i mål med det her, siger Lise Nytoft Bergmann og afslutter:
- Vi kommer hen til et system, som boligejerne kan se sig selv i, og som både er bedre og mere retfærdigt end det system, vi har i dag.