Flere sad i kø som Jørn: Støttepartier vil droppe “fjollet” grænsekontrol
Danmarks midlertidige grænsekontrol har varet siden 2016 og giver store køproblemer i sommertrafikken.
Der var ingenting i hverken Frankrig, Belgien, Holland eller Tyskland. Men da Charlotte Broman Mølbæk nærmede sig den danske grænse i lørdags, måtte familien holde i kø.
De sad pligtskyldigt klar med passene, da bilen nåede grænseovergangen ved Padborg – efter en halv times trillen i lavt gear med trætte børn på bagsædet.
Men dér sad bare en smilende betjent og vinkede dem igennem. Han så ikke engang på passene.
- Det er fuldstændig åndssvagt. Det virker som et totalt spild af ressourcer, siger Charlotte Broman Mølbæk, der er fungerende politisk ordfører for SF.
Samme problem havde Jørn Limann fra Fredericia, da han skulle hjem fra ferie.
Derfor mener partiet, at det er på tide at droppe grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse. Og dét synspunkt deler de to andre støttepartier, Radikale Venstre og Enhedslisten.
Midlertidig grænsekontrol på sjette år
I weekenden tog det helt op til en time at komme over grænsen. Og også til eftermiddag, da TV 2 testede ruten, var der kilometerlange køer, der forsinkede trafikken med omkring en halv time.
Da TV 2 fanger Enhedslistens Christian Juhl i telefonen, kører han netop på den tyske motorvej med kurs mod Padborg.
- Vi har aldrig været vilde med den her grænsekontrol, der bare bliver ved og ved med at blive forlænget. Den giver ingen mening, siger Christian Juhl, der senere melder tilbage, at han også endte i kø, selvom han forsøgte den mindre grænseovergang ved Harrislee.
Efter flygtningestrømmen i efteråret 2015 indførte Danmark såkaldt midlertidig grænsekontrol i januar 2016. Den er siden blevet forlænget hvert halve år, senest i maj, selvom Schengensamarbejdet ellers betyder, at der skal være åbne grænser inden for EU.
Det er "pinligt for Danmark", mener Radikale Venstres europaordfører, Anne Sophie Callesen, at der stadig ikke er gjort op med grænsekontrollen, der er blevet kritiseret i en årrække af EU-Kommissionen.
- Der er ingen dokumentation for, at det gør en forskel i forhold til kriminalitet. Det er chikanerende for de mennesker, der bor og arbejder i grænseområdet, og selvfølgelig også for turister og danskere der kommer hjem fra ferie. Og det gavner heller ikke Danmarks omdømme i vores nabolande, siger hun og sender "en meget klar opfordring" til regeringen om at gøre noget ved grænsekontrollen.
- Den står der hver dag til gene for mennesker på begge sider af grænsen. Det er altså uden for skiven i forhold til Schengenreglerne. Det kaos, der er lige nu med grotesk lange køer, burde være en anledning til at se på det.
Den var ikke gået i København
Flaskehalsen ved grænsekontrollen er ekstra tæt her i sommerperioden.
Lokale medier som Jydskevestkysten og Flensborg Avis melder, at det har været særlig problematisk de seneste uger, hvor der har været op til 45 minutters kø ved grænsen og problemer med tung trafik, der søger ud på de små veje for at undgå køerne ved de store grænseovergange.
Sidstnævnte avis bemærker på lederplads, at "hvis det her ikke var Flensborg, men et problem i Aarhus eller København, var det for længst blevet løst".
Og den tyske ambassadør i Danmark, Pascal Hector, sendte i går en Twitter-hilsen fra sin hjemegn.
- En helt åben grænse uden kontroller, som vi blev enige om i Schengen. Kontroller generer grænseregionens beboere, ødelægger levesteder og er ineffektiv i forhold til beskyttelse af den offentlige sikkerhed, skriver han.
Hilsen fra min hjemstavn #Saarland og fra en åben 🇩🇪/🇫🇷 grænse. En helt åben grænse uden kontroller, som vi blev enige om i #Schengen. Kontroller generer grænseregionens beboere, ødelægger levesteder og er ineffektiv ift. beskyttelse af den offentlige sikkerhede. #dkpol pic.twitter.com/TI3sJYXyg0
— Ambassadør Pascal Hector (@GermAmbDNK) July 25, 2022
DF vil have permanent kontrol
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra regeringen, der i foråret forlængede grænsekontrollen på grund af bekymring for militante islamister og organiserede kriminelle.
Men Dansk Folkeparti, der i sin tid pressede på for at få grænsekontrollen, vil gerne tage den i forsvar. Også selvom folk holder i kø.
- Det er en meget meget lille pris at betale for grænsekontrol. Vi vil gerne have den permanent. Den er enormt tryghedsskabende for os alle sammen, siger partiets politiske næstformand, René Christensen, og anfører, at der bliver fundet "rigtig mange kontanter og folk, som prøver at smugle euforiserende stoffer og alt mulig andet" i grænsekontrollerne.
Når den skaber så store gener, hvordan kan du så sige, at den er god?
- Fordi gevinsterne er så enormt store ved at have en grænsekontrol. For det første har vi det med illegal indvandring, og så er der delen om kriminalitetsforebyggelse. Hvis det er sværere at komme til Danmark, finder man andre steder. Derfor er der ikke tvivl om, at grænsekontrollen er god, siger han.
V: Der er stadig et behov
Venstre bakker også fortsat op om den midlertidige grænsekontrol. Men partiets fungerende politiske ordfører, Torsten Schack, synes, at "det er kritisabelt", at der ikke er sørget for større kapacitet i ferieperioden, så folk undgår at holde i kø.
- Vi mener stadig, at behovet er der. Den samlede vurdering er, at det fortsat giver mening at have den midlertidige grænsekontrol, siger han.
Men det er jo ikke rigtig midlertidigt, når den bliver ved med at blive forlænget – selv med så få flygtninge som nu. Er det ikke bare endt som en måde at omgå Schengenreglerne?
- Det er en midlertidig foranstaltning, som vi ikke har sat en udløbsdato på – det er rigtigt. Men før der er en højere grad af sikkerhed og tryghed, skal den ikke ophæves.
Hvornår kan man så droppe den?
- Når den samlede vurdering i forhold til flygtningepres, sikkerhedssituationen og terrortruslen befinder sig på et niveau, hvor man kan gøre det på betryggende vis, siger Torsten Schack (V).
Vil beholde kontrol ved Øresund
Ingen af støttepartierne tror dog på, at grænsekontrollen batter det store.
- Det er jo nogle helt andre redskaber, vi skal have fat i. Det er jo ikke en grænsebom, der stopper islamister, siger Charlotte Broman Mølbæk (SF).
Hun mener derimod, at det stadig giver mening at have øget kontrol ved Øresund, fordi der er en helt konkret situation med bandemiljøet i Sverige.
- Men den generelle grænsekontrol – særligt nede sydpå – virker fjollet. Det virker fuldstændig håbløst, spild af tid og ressourcer. Det ændrer ikke en skid, udover at det generer en masse mennesker.