Play

54 nye solcelleparker på vej til Syd- og Sønderjylland - se planerne for din kommune her

Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Der er planer om at opføre solcelleanlæg på 239 km2 åbent land i Danmark i de kommende år. I TV SYDs 14 kommuner vil de 54 planlagte solcelleparker fylde i alt 54,1 kvadratkilometer.

Over hele Danmark er der planer om nye solcelleanlæg.

Solcelleanlæg er blevet billigere at sætte op og nemmere at tjene penge på. Derfor hersker der lige nu en form for guldfeber rundt om i landet, hvor investorer og udviklere står i kø for at forvandle landbrugsjord til enorme solcelleanlæg.

En opgørelse foretaget af analysefirmaet Kaas og Mulvad for TV 2 viser, at der lige nu er planer om at opføre solcelleanlæg i en hidtil uset skala.

På landsplan er der ifølge Kaas og Mulvad planer om at opføre solcelleanlæg på 239 km2 åbent land - til sammenligning er Møn 218 km2. I dag eksisterer der kun solcelleanlæg på seks km2.

54 af de i alt 239 kvadratkilometer solcelleanlæg kommer efter planen til at ligge i TV SYDs sendeområde og kommer til at kunne forsyne 1.325.420 husstande med strøm.

Overblik over planlagte solcelleparker i Syd- og Sønderjylland

  • Haderslev: Der findes ingen store solcelleparker i kommunen, men 14 er planlagt. Samlet vil de fylde 19 km² og vil kunne forsyne 454.880 husstande med strøm.


  • Aabenraa: Der findes 1 stor solcellepark i kommunen, og 12 mere er planlagt. Samlet vil de fylde 13,6 km² og vil kunne forsyne 334.080 husstande med strøm.


  • Tønder: Der findes ingen store solcelleparker i kommunen, men 11 er planlagt. Samlet vil de fylde 5,2 km² og vil kunne forsyne 147.860 husstande med strøm.


  • Vejle: Der findes 1 stor solcellepark i kommunen, og fire mere er planlagt. Samlet vil de fylde 5,1 km² og vil kunne forsyne 130.380 husstande med strøm.


  • Vejen: Der findes ingen store solcelleparker i kommunen, men tre er planlagt. Samlet vil de fylde 4,1 km² og vil kunne forsyne 86.430 husstande med strøm.


  • Kolding: Der findes ingen store solcelleparker i kommunen, men én er planlagt. Den vil fylde 3 km² og vil kunne forsyne 71.790 husstande med strøm.


  • Billund: Der findes ingen store solcelleparker i kommunen, men fire er planlagt. Samlet vil de fylde 2,2 km² og vil kunne forsyne 53.600 husstande med strøm.


  • Varde: Der findes ingen store solcelleparker i kommunen, men én er planlagt. Den vil fylde 0,8 km² og vil kunne forsyne 18.490 husstande med strøm.


  • Sønderborg: Der findes 2 store solcelleparker i kommunen, og én mere er planlagt. Den vil fylde 0,6 km² og vil kunne forsyne 15.470 husstande med strøm.


  • Hedensted: Der findes ingen store solcelleparker i kommunen, men én er planlagt. Den vil fylde 0,3 km² og vil kunne forsyne 6700 husstande med strøm.


  • Esbjerg: Der findes ingen store solcelleparker i kommunen, men to er planlagt. Samlet vil de fylde 0,2 km² og vil kunne forsyne 5740 husstande med strøm.


  • Horsens: Der findes 1 stor solcellepark i kommunen. Den fylder 0,1 km² og kan forsyne 330 husstande med strøm.


  • Fanø: Har hverken eksisterende eller planlagt solcelleparker på over 10 hektar.


  • Fredericia: Har hverken eksisterende eller planlagt solcelleparker på over 10 hektar.


Kilde: Kaas og Mulvad på vegne af TV 2. Data er indhentet fra Energistyrelsen og alle landets kommuner.

Se planerne for resten af landets 98 kommuner her.

Solcelleanlæg møder modstand

Det er endnu usikkert, hvor mange af planerne, der bliver en realitet, skriver TV 2. En plan kan for eksempel blive lagt ned grundet miljøhensyn, manglende godkendelser eller manglende opbakning fra lokalsamfundet.

Når vi kører en tur på landevejen og kigger ud over de åbne landskaber, så er vi vant til at se en kornmark eller en rapsmark. Nu vil det være solcelleanlæg, vi kommer til at se.

Heidi Printzen, talskvinde, Bevar Danmarks Kulturlandskaber.

Rundt om i landet møder de mange planer om enorme solcelleanlæg i det åbne land nemlig modstand i lokalsamfundene. Og en del af modstanderne har samlet sig i den nationale sammenslutning Bevar Danmarks Kulturlandskaber.

- Det er er helt vildt, at der er så mange anlæg, der popper op overalt i hele Danmark. Det vil forandre Danmarks landskab for evigt - i hvert fald i forhold til det, vi kender i dag, siger Heidi Printzen, der er talskvinde for Bevar Danmarks Kulturlandskaber.

Hun mener, det er problematisk, at der er planlagt solcelleanlæg på 239 km2 åbent land.

- Jeg tænker, det er trist. Når vi kører en tur på landevejen og kigger ud over de åbne landskaber, så er vi vant til at se en kornmark eller en rapsmark. Nu vil det være solcelleanlæg, vi kommer til at se. Det er jo vanvittigt store arealer, det drejer sig om - og det betyder, at vi slet ikke får den oplevelse i vores landskaber, som vi plejer at have, siger Heidi Printzen.

Hun foreslår, at man i stedet placerer de store solcelleanlæg, der har en typisk levetid på 30 år, på tagene af industribygninger, langs motorveje og jernbaner eller i industrikvarterer.

- Jeg synes i hvert fald, at man skal sørge for, at man ikke får lavet en skævvridning af Danmark, hvor man får lagt solcellerne ude på landet, hvor vi ikke rigtig kan bruge strømmen og så kan de sidde i København og stikke en glorificeret stikkontakt ind og få hentet grøn strøm ud, siger Heidi Printzen.

Det går for langsomt

Hos Dansk Energi, der er energiselskabernes interesseorganisation, mener man modsat ikke, at det er problematisk, at der er planer om solcelleanlæg på 239 km2 åbent land.

- Det lyder rigtigt fint, men det vi skal have fokus på er, at de rent også kommer op at stå. Det går faktisk ikke stærkt nok, mener Kristine Grunnet, der er branchechef i Dansk Energi.

Kristine Grunnet fra Dansk Energi peger på, at Danmark frem mod 2030 har brug for at fordoble sin produktion af grøn strøm, så der er brug for solcelleanlæggene for at klimamålene. Og dermed er de mange planer om enorme solcelleanlæg nødvendige.

- Det er det, vi har brug for, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Vi står over for en elektrificering, og det er vigtigt, at vi har grøn strøm, når vi sætter os ind i vores elbiler, siger Kristine Grunnet.

Fanø og Fredericia Kommuner er de eneste her i landsdelen, der hverken har solcelleanlæg over 10 hektar eller har planer om etablere dem.

Se billederne: Voldsom vandmængde skød op fra jorden midt i by

Video: Arne Andersen
M
Udgivet

Mandag eftermiddag gik der hul på et fjernvarmerør på Dalbygade i Kolding. Det resulterede i en stor mængde vand, der skød op fra røret, mens flere hundrede kunder var uden varme i flere timer.

Det så voldsomt ud, da der mandag eftermiddag gik hul et fjernvarmerør, hvilket betød, at der i flere timer fossede store vandmængder op i luften, mens flere hundrede borgere i området var uden varme.

- Der var et reparationsarbejde i gang, hvor en ekstern entreprenør ramte røret, så der gik hul på det. Det betød, at 350 kunder var uden vand i nogle timer, fortæller presseansvarlig hos Trefor, Ann Katrine Warren.

Hændelsen var et hændeligt uheld, lyder det.

Arne Andersen, der bor tæt ved vandrøret fortæller, at vandet skød op i flere timer. Video: Arne Andersen

Ifølge Trefor fik de anmeldelsen omkring klokken17:30, mens alle kunder havde varme igen klokken 20:30.

- Vi ved ikke, hvor meget vand, der skød ud, men der var tryk på. På stedet måtte de finde ventiler omkring bruddet, så de kunne slukke for det varme vand, der stod op, og lukke hullet, siger Ann Katrine Warren.

Video: Arne Andersen

Fra Trefors side beklager man ulejligheden over for de, der stod uden varme i tidsrummet.

Naboen stjæler alt fra vasketøj til lamper – og ingen standser det

Udgivet

De har video- og billeddokumentation af talrige tyverier, begået af en ældre kvinde, som har plaget vest-byen i Vejle i mere end 10 år. Men ingen kan tilsyneladende standse hende.

En lille energisk udseende skikkelse er fanget på overvågningskamera.

Hun er på vej ned ad en villavej med favnen fuld af hvide lagener og dynebetræk, som hun har hapset fra en tørresnor i den vestlige del af Vejle.

Det er langt fra første gang hun er på spil i rollen som ”tyveknægt”.

”Senest var det børnenes halloweenpynt, der var væk. Man føler sig så magtesløs. Alle ved jo, hun er blevet anmeldt til politi og kommune 1000 gange”, skriver en nabo på Facebook som reaktion på et opslag om vasketøjstyveriet.

Det er Thomas Bing, der har fanget sin nabo – en 73-årig kvinde, som bor i eget hus i nabolaget – på overvågningskamera, som han har sat op på sit eget hus efter talrige tyverier, kvinden har begået ved hans eget hus.

Et af mange Facebookopslag om tyverierne. Foto: Skærmbilleder fra Facebook

- Der er ingen grænser for, hvad hun tager. Det kan være en havenisse eller noget udsmykning eller et eller andet på huset eller i haven, fortæller Thomas Bing, som også har oplevet, at kvinden pludselig stod inde på hans toilet.

Stjæler ting, der ikke giver mening

Den 73-årige kvinde har ifølge beboerne i Vestbyen i Vejle været på rov i naboernes haver og udhuse i mere end 10 år.

- Folk er begyndt at lime deres havepynt fast. Ellers forsvinder det, fortæller Thomas Bing.

Dea Gram, som nu bor i lejlighed, har også oplevet den 73-årige kvindes tyverier talrige gange mens hun boede i hus i området.

- Hun har stjålet alt muligt: dele af et petanquesæt, min datters bamse, ting der lå ude i haven. Hundelegetøj, motorcykeldele og håndværkeres værktøj, fortæller Dea Gram.

Dea Gram har både meldt tyverierne til politiet og kontaktet gadesygeplejersker og det opsøgende team i Vejle i håb om at skaffe hjælp til den 73-årige nabo og i håb om at få tyverierne standset. Foto: Pia Thordsen

Indimellem tager hun ting, hun næppe kan bruge til noget. Andre gange tøj, som hun tager i brug.

Men det er ikke kun tyverier, der er problemet.

Børn i området bliver ofte skræmt, hvis hun råber op, eller pludselig står inde i naboernes huse.

- På et tidspunkt, hvor hun havde en kærlig periode, skræmte det mine børn meget, at hun kunne finde på at tage dem op og prøve at kysse dem, da de var helt små. Hun havde ingen grænser for, hvad der på den måde var i orden, fortæller Dea Gram.

Der er både frustration og omsorg, når den 73-årige diskuteres på Facebook. Ønsket om, at kvinden får hjælp går igen. Foto: Skærmbilleder fra Facebook

Svært at tage sig selv alvorligt når man ringer til politiet

Beboerne i området fortæller, at de i årenes løb har meldt de mange tyverier til politiet og kommunen igen og igen.

- Politiet har selv sagt til os, at vi skal melde det hver gang, og gerne sende video- eller fotodokumentation med, og jeg har været oppe på politistationen flere gange fortæller Thomas Bing.

Ifølge Dea Gram har hun – sammen med en af naboerne – meldt den 73-årige kvinde til politiet mindst 30 gange.

- I august indsendte vi videomateriale til politiet, da min daværende mand lavede en civil anholdelse. Han anholdt hende på fersk gerning i vores garage, mens jeg ringede til politiet. Det var en helt absurd ydmygende situation for hende. Men vi var allesammen ret meget i affekt over, at det eskalerede med hende og hendes tyveri, fortæller Dea Gram.

- Politiet kom, og de vil gerne have optagelsen, men vi ved ikke, om der er sket mere, eller hvad der er gjort, men de sagde, det bedste, vi kunne gøre var at have det på video, og det er så det vi har gjort.

Men det er vel også småting, hun tager?

Ja, det er det. Og det er det, der er så skørt, fordi man har lidt svært ved at tage sig selv alvorligt, når man ringer til politiet og siger, at der nogen, der har stjålet min havehynde. Men det er også smadderirriterende at stå og mangle den, siger Dea Gram.

Vil ikke give slip på tyvekosterne

Den 73-årige lider ifølge hendes søster af alkohol-demens.

Søsteren fortæller, at hun ofte har været bekymret for den 73-årige kvinde, og det samme er naboerne.

- Jeg kan blive ret indigneret, når jeg taler om det, fordi jeg syntes, vi har forsøgt at tage forskellige initiativer. Vi er flere naboer og borgere herude, som har kontaktet kommunen flere gange: gadesygeplejerske og opsøgende team – og som sagt også politiet.

Men foreløbigt har hverken de tyveri-plagede naboer eller den 73-årige kvinde fået hjælp. En hjælp, naboerne mener, hun har brug for:

- Jeg synes, det er utrygt for beboere her i området, men jeg synes også, at det er frygtelig synd for denne her kvinde, som har det så svært. Jeg synes, det er uværdigt, og jeg frygter, at der er nogen, der begynder at begå vold mod hende og ikke vil finde sig i det længere, og så de i ren og skær afmagt kommer til at gøre noget voldeligt mod hende, siger Dea Gram.

Thomas Bing har sat videoovervågning op omkring sit hus, og sendt dokumentation for tyverierne til politiet. Han er nu indkaldt som vidne i en sag, der nu er på vej ved byretten i Kolding. Ifølge politiet udløser tyverier i den kategori, naboerne oplever, som regel en bødestraf. Foto: Pia Thordsen

En bekymring, som Thomas Bing også har:

- Hun kommer med blå mærker i ansigtet og alt muligt, fortæller han.

- Jeg har jo set folk gå efter hende for at få deres ting igen, og så vil hun ikke af med dem. Hun vil ikke give slip, og så flår de det ud af hånden på hende og skubber. Det er jo det, der sker, fortæller Thomas Bing.

Selvom du har ringet til politiet, og hun bliver kørt hjem, så kommer hun igen 10 minutter efter. Så hvis du ringer til politiet, så er det bare en gratis taxatur hjem til hende selv.

Thomas Bing, teknisk projektkoordinator, Vejle

Mine børn forstår ikke, at man bare kan stjæle

De mange anmeldelser og bekymringshenvendelser til politi og Vejle Kommune, har foreløbigt ikke gjort nogen forskel.

- Det nytter jo ikke noget. Når man får stjålet noget den ene dag, så står hun bare 3 timer efter og stjæler noget nyt. Og selvom du har ringet til politiet, og hun bliver kørt hjem, så kommer hun igen 10 minutter efter. Så hvis du ringer til politiet, så er det bare en gratis taxatur hjem til hende selv, siger Thomas Bing.

Sydøstjyllands Politi har ikke ønsket at kommentere sagen, men i et skriftligt svar skriver politiet, at de generelt kan oplyse, at ”sager, hvor der bliver stjålet genstande af mindre værdi, oftest afsluttes med en bødestraf. Derudover kan vi oplyse, at politiet generelt har et skærpet fokus på psykisk sårbare i samarbejde med kommuner, sygehuse og psykiatri."

Thomas Bing mener ikke, det er petitesser, selvom det som regel er ting af lav værdi, hun stjæler:

- Nej, det synes jeg ikke. Jeg synes virkelig ikke, at det er petitesser, at folk kan gå og stjæle fra andre folks hjem hver eneste dag uden konsekvens. Det synes jeg ikke.

Dea Gram er enig:

- Det er svært ved at forklare sine børn det her med, at hvis man stjæler, så gør man noget ulovligt, og så skal man egentlig i fængsel. Men hun kommer ikke i fængsel. Og hun stjæler stadigvæk.

Er nok nødt til at leve med det

Heller ikke Vejle Kommune kan sige noget i den konkrete sag.

- Men det, der typisk sker, er, at hvis man henvender sig til politiet, så har politiet en fast aftale om at henvende sig til Vejle Kommune, i sager som denne, fortæller myndighedschef ved Vejle Kommune, Dennis Jensen.

Han fortæller, at der er meget stramme regler for, hvornår kommunen kan gribe ind og for eksempel tvinge personer, som er juridisk myndige til at flytte ind i en beskyttet bolig. Også selvom det tydeligvis ville være det bedste.

- Det er ikke nok, at et menneske har problemer med hukommelsen. Der er flere parametre, der skal være opfyldt, før familieretsafdelingen vil give en kommune lov til at tvinge en borger, siger Dennis Jensen.

Betingelser, der skal være opfyldt forud for tvangsflytning, er at

  1. Det er absolut påkrævet for, at den pågældende kan få den nødvendige hjælp, og

  2. Hjælpen ikke kan gennemføres i personens hidtidige bolig og

  3. Den pågældende ikke kan overskue konsekvenserne af sine handlinger og

  4. Den pågældende udsætter sig selv for at lide væsentlig personskade og

  5. Det er uforsvarligt ikke at sørge for flytning

    Kilde: Vejle Kommune

Der er altså næppe udsigt til, at borgerne i Vestbyen i Vejle slipper for tyverierne foreløbigt:

Skal de blive ved med at finde sig i det her?

Ja, jeg tror jeg faktisk, det er det, der er svaret. Vi har jo ikke altid valgt vores naboer, og nogle gange så vælger vi jo også at bo nogle steder, hvor der er nogle naboer, der ikke klarer sig så godt, og så er det sørgelige svar, at ja, det må vi i fællesskab håbe på, at vi kan hjælpe personen alligevel.

Der er der ingen, der skal leve med det her.

Thomas Bing, teknisk projektkoordinator, Vejle

Hvis hun var yngre havde man gjort noget

For naboerne i Vestbyen er manglen på handling frustrerende.

- Der er der ingen, der skal leve med det her. Hun skal ikke leve med at have det på den måde og ikke blive hjulpet. Og vi andre skal slet ikke leve med, at der kan være en kriminel, der går rundt i 12 år og bryder ind og stjæler folks ting ude foran deres huse, siger Thomas Bing.

- Jeg tænker, at hvis hun ikke var så gammel, som hun er, så tror jeg måske egentlig, man havde skredet til handling noget tidligere. Hun er ikke i en situation, hvor hun har job eller små børn eller noget hun skal passe, og derfor så bliver hun jo bare helt og aldeles tabt. Så hun er jo kæmpe udsat, fordi hun også har den alder hun har efterhånden. Jeg synes det er et kæmpe svigt. Det synes jeg, det er, siger Dea Gram

 

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com