20 bilister passerede ham, mens han forsøgte at samle sig ved sin totalsmadrede bil
Trafikpsykolog og forsker kalder det dybt bekymrende, når bilister ikke stopper for at hjælpe ved ulykker.
Skærtorsdag var Gert Eilrich på vej hjem til Løjt Kirkeby fra en god aften hos sine venner i Varde.
Det var fuldmåne, klart, og i radioen havde han netop hørt jinglen fra radioavisen.
Men pludselig sagde det bang. En kronhjort ramte ud af det blå fronthjelmen på Gert Eilrichs Nissan Qashqai, og så gik han i sort.
- Jeg troede, at hvis jeg nogensinde skulle blive udsat for sådan noget her, så ville jeg reagere professionelt og effektivt, men jeg gjorde ikke en skid, fortæller han i ’Go’ aften LIVE’.
Fra bilen kunne Gert Eilrich se både sin bil og kronhjorten spredt ud over landevejen, og der gik ikke lang tid, før den første bilist sænkede farten og kørte over vragdelene.
Og sådan fortsatte det.
Ifølge Gert Eilrich passerede 20 biler ham og hans totalsmadrede bil, mens han forsøgte at få styr på sig selv og bilen, inden en ung kvinde stoppede for at høre, om han var okay.
- Jeg kan næsten mærke, at jeg bliver lidt påvirket af det nu, fordi jeg blev simpelthen så glad, da hun stoppede. Da hun endelig stopper i sin lille, hvide bil og spørger, om jeg er okay, forklarer han.
Facebook-opslag gået viralt
Gert Eilrich har det efter omstændighederne godt efter torsdagens ulykke.
Mest af alt står han tilbage med skuffelsen over, at 20 bilister kørte forbi, mens han virkelig havde brug for hjælp.
Det er jo rigtig, rigtig vigtigt, at folk selvfølgelig standser
Mette Møller, seniorforsker og trafikpsykolog, DTU
Man har virkelig brug for, at der er nogle, der stopper og har et overblik og siger: ”Er du okay, skal vi ringe efter hjælp?”. Det føltes meget, meget forladt, at der ikke er nogen, der gider at stoppe for sådan en ulykke, fortæller han.
Derfor har Gert Eilrich på sin Facebook-profil delt et opslag om sin ulykke, der nu er delt mere end 4600 gange.
Gert Eilrich er nemlig ikke i tvivl.
Det var tydeligt, at der var sket en ulykke, og at han kunne have brug for hjælp.
- I mit tilfælde var man i hvert fald på ingen måde i tvivl om det, fordi alt var spredt ud over vejen, og de første par biler kørte også gennem det her affald, før jeg får det samlet ind til siden, fortæller han.
Det er vigtigt at standse
TV 2 har været i kontakt med flere vejhjælpsudbydere, heriblandt SOS Dansk Autohjælp, der hjalp Gert Eilrich. Flere bekræfter, at de kender til problematikken, men at der ikke føres statistik over, hvor ofte deres kunder oplever, at folk ikke stopper i forbindelse med trafikulykker.
Mette Møller er seniorforsker og trafikpsykolog ved DTU, og hun kalder det ”meget bekymrende”, at de første 20 biler ikke stoppede og spurgte, om Gert Eilrich var okay.
- Vi ved, at jo hurtigere folk får hjælp, når de er kommet til skade i trafikken, jo større er chancen for, at de ikke får varige skader og overlever. Så det er jo rigtig, rigtig vigtigt, at folk selvfølgelig standser, forklarer hun.
Mette Møller tror, at det handler om flere ting, når folk ikke stopper.
Folk er først og fremmest fokuserede på deres egen tur, og nogle ser måske ikke ulykken, før de har passeret, men det handler også om, at man ikke ved, hvad der venter en, lyder det.
- Det kan også være, at man er utryg ved at stoppe. Pludselig står man måske med en persons liv i hænderne. Det er selvfølgelig ikke nogen god undskyldning. Det er bare for at forklare, hvad der kan gå gennem hovedet på folk.
Hun er dog ikke i tvivl om, hvad man skal gøre, hvis man kører forbi en ulykke.
Man skal orientere sig om, hvor man kan holde ind, så man ikke skaber en ny ulykke, og så skal man gå tilbage til ulykken og tilbyde sin hjælp.
Har fået fløjte til bil
Gert Eilrich er ikke i tvivl om, at de 20 bilister, der kørte forbi ham, så ulykken. Han tror netop, at det handlede om, at de var bange for, hvad der ventede dem.
Og før ulykken torsdag er han heller ikke sikker på, at han ville synes om, hvis hans egen 20-årige datter havde stoppet om natten på landevejen for en ulykke som hans.
- Det gør jeg så nu, tilføjer han.
Siden ulykken har han fået en vildtfløjte til bilen, som forhåbentlig kan holde kronhjorte væk fremover.
- Jeg ved ikke, om den virker. Jeg har fået den af mit forsikringsselskab i går. Jeg håber på det. Jeg er i hvert fald hammersikker på, at den kommer på min nye bil, som jeg forhåbentlig snart får, slutter han.