Inger døjer med blærebetændelse: Forsøg med grise peger på tranebær som løsning
Inger Ballegaards liv er stærkt påvirket af hendes problemer med blærebetændelse. Et ny forskningsprojekt vil måske kunne hjælpe hende og mange andre.
Inger Ballegaard fra Kerteminde kender kun alt for godt til blærebetændelse. Både når det gælder de fysiske gener, og hvordan det påvirker hverdagslivet.
- Det påvirker mig rigtig meget, for det betyder, at jeg ikke kan så mange ting. Jeg skal kort sagt altid være i nærheden af et toilet, fortæller Inger Ballegaard.
Hun er så hårdt ramt af sygdommen, at det ikke bare har indflydelse på hele hendes sociale liv og arbejdslivet. Inger Ballegaard er tvunget til behandling med antibiotika, for ellers risikerer hun, at infektionen breder sig i kroppen.
- Antibiotika er virkelig hårdt mod kroppen. Derfor er det guld værd, hvis nogen kunne finde noget andet at behandle med. For kroppen skal jo fungere resten af vores liv, siger Inger Ballegaard.
3.000 dødsfald
Sygdommen blærebetændelse er ikke kun udbredt, men også alvorlig. Blærebetændelse er den hyppigste årsag til blodforgiftning og medfører årligt omkring 3.000 dødsfald i Danmark.
Omkring 100.000 danskere har problemer med urinvejsinfektioner og bliver indlagt på grund af det. Men måske er der en enkel og naturlig mulighed for behandling, som blot kræver en videnskabelig afklaring om, hvorvidt det virker eller ej.
- Meget tyder på, at tranebær virker mod bakterier, fortæller forsker Kristian Stærk.
- Men det, vi ikke ved, er, hvordan vi skal bruge det i praksis for at forebygge blærebetændelse, tilføjer han.
Hjælp patienter som Inger via Et Sundere Syddanmark
Nu har du mulighed for at være med til at bestemme, hvad skal der forskes i i Region Syddanmark. Fem forskningsprojekter er med i Et Sundere Syddanmark, hvor borgerne via SMS bestemmer hvilke projekter, der skal vinde en forskningspulje på to millioner kroner fra Region Syddanmark.
Vinderen får en million kroner, andenpladsen får 600.000 kroner og tredjepladsen får 400.000 kroner til deres forskningsprojekt.
De fem deltagende sygehuse er Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Sydvestjysk Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark.
Et Sundere Syddanmark er et samarbejde mellem Region Syddanmark, Syddansk Universitet, TV 2 FYN og TV SYD.
Vinderen kåres ved et finaleshow i Cortex Park i Odense, som sendes direkte på TV 2 FYN og TV SYD onsdag den 18. maj kl. 19.55.
Forsøg med grise
På OUH forbereder Kristian Stærk et forsøg, der én gang for alle skal gøre sundhedsvæsenet klogere på anvendelsen af tranebær. Målet er blandt andet at begrænse brugen af antibiotika. Og svaret skulle gerne komme fra et forsøg med grise.
- Nu prøver vi at tage et helt nyt redskab op af værktøjskassen. Det er aldrig anvendt før, og vi er, så vidt jeg, ved de eneste i verden, der tager den her model i anvendelse. Den er supervelegnet til at teste tranebær, siger Kristian Stærk om forsøget med grise, der indebærer indretning af en dyrestald på Odense Universitetshospital i Odense.
- Grise har de samme bakterier i deres tarm, som vi mennesker har. Det er præcis de samme bakterier, der giver blærebetændelse hos grise som os mennesker. Det samme gør sig ikke gældende for eksempel hos mus. Derfor er grise rigtig gode at bruge til test af tranebær som et naturligt middel mod blærebetændelse, forklarer Kristian Stærk.
Tranebær har historisk været kendt som naturmiddel mod blærebetændelse, men hvis det skal indgå i sundhedsvæsenets behandling er man nødt til at få eksakt viden om, hvorvidt det reelt virker, hvordan det virker, og i hvilken form det bedst anvendes.
Inger Ballegaard glæder sig over, at lægerne nu vil se på alternative behandlingsmetoder.
- En bakterie kan du klare en vis tid, så kan du ikke mere. Jeg synes, at alt hvad der kan komme af nytænkning og forskningsprojekter omkring de her ting, det, synes jeg, er rigtig godt.
Stem på din favorit
Forskningsprojektet i blærebetændelse er et af fem forskningsprojekter, som du kan stemme på til at vinde dette års udgave af Et Sundere Syddanmark med en førstepræmie på en million kroner.
Skriv Sund1 og send det til 1414, hvis du vil stemme på projektet om træning af patienter med vindueskiggersyndrom fra Sygehus Lillebælt.
Skriv Sund2 og send det til 1414, hvis du vil stemme på projektet om diagnose, udredning og genoptræning af patienter med akut svimmelhed fra Sydvestjysk Sygehus.
Skriv Sund3 og send det til 1414, hvis du vil stemme på projektet om livskvalitet hos skrøbelige patienter efter intensiv behandling fra Sygehus Sønderjylland.
Skriv Sund4 og send det til 1414, hvis du vil stemme på projektet om tranebærprodukter i forbindelse med blærebetændelse fra Odense Universitetshospital.
Skriv Sund5 og send det til 1414, hvis du vil stemme på projektet om blodpropper ved anoreksi fra Psykiatrien.
(Koster alm. SMS-takst)
Se de fem forskningsprojekter her