Skoleelever sendes ud som frivillige for at hjælpe foreningerne

Udgivet

Som en del af et stort treårigt forløb bliver 270 skolelever sendt i praktik som frivillige i det lokale foreningsliv. Formålet er at ”træne” en hel ungdomsårgang til at blive en del af foreningslivet og opleve glæden ved frivillighed.

De hopper. De springer. De danser.

Børnene i alderen tre til seks år har en fest i Marskhallen i Højer. Puslingeholdet, hedder det.

Selv om de er supersøde og nuttede, så handler det her faktisk mere om de lidt ældre piger, der er her i hallen. Nemlig tre skoleelever fra Overbygningen i Tønder.

De er her som en del af Tønder kommunes nye initiativ med at sende skoleelever ud som frivillige i foreningslivet.

- Jeg elsker børn og gymnastik, så det her er jo helt perfekt, siger Malin Marie Hansen, fra 7. klasse.

Børnene på Puslingeholdet prøver lidt af hvert. Her er det spring fra de høje højder. Foto: Finn Grahndin

Praktisk frivillighed

I skoleåret 2023-2024 har omkring 270 elever gennemført undervisning i frivillighed, og de er nu klar til at tage næste skridt: Fem timers praktisk erfaring som frivillig i en af kommunens mange forskellige foreninger.

Eleverne har allerede øvet sig i at være frivillige i trygge rammer på deres egne skoler gennem en række aktiviteter, såsom legepatruljer, idrætsdage og juleafslutninger. Det har givet dem et solidt fundament i frivillighed.

Praktikken, som skoleleverne nu bliver sendt ud i, giver dem mulighed for at omsætte deres viden til praksis ved at deltage aktivt i det lokale foreningsliv.

Katja Nielsen er glad for ordningen for det betyder, at foreningen kommer i kontakt med de unge og måske kan overbevise dem om at blive frivillig. Foto: Finn Grahndin

Godt nogle gør det

Frivillighedspraktikken er en vigtig del af et treårigt forløb, som går under navnet Trænerakademi.

Signe Theilgaard Ohlsen tager imod børnene, der står på række for at hoppe ned fra en høj høj højde. hun sørger for, at det bliver et godt og glædeligt hop.

- Jeg går selv til håndbold, hvor mine træner er der som frivillig, så jeg er glad for, at nogle har lyst til at gøre det, siger hun.

Selv har hun netop været frivillig på Tønder Festivalen sammen med nogle af hendes veninder.

René Andersen, formand for Kultur og fritidsudvalget (T) i Tønder kommune, er begejstret for ordningen, der både giver bedre trivsel for de unge og hjælper foreningerne i kommunen. Foto: Finn Grahndin

Mangler frivillige

René Andersen, formand for kultur- og fritidsudvalget i Tønder Kommune, ser frem til at se de unge engageret i kommunens foreninger:

- Mange foreninger - ikke blot i Tønder kommune men i hele landet - er pressede i forhold til at rekruttere frivillige. Med det her vil vi gerne støtte foreningslivet, som er kommunens DNA. Det der binder os sammen.

At foreninger som Højer IF - Gymnastik nu får et par skoleelever indenfor hallens døre, giver dem mulighed for at komme i kontakt med dem - og for at give dem lyst til at blive frivillige. Nu eller senere.

- Det er nemmere at komme i kontakt med de voksne end med den her aldersgruppe. Og de unge vil vi rigtigt gerne i kontakt med for at få dem med som frivillige. Blandt meget andet for at få nye ideer til, hvordan vi kan gøre tingene, så vi ikke bare gør som vi plejer, siger formand for Højer IF - Gymnastik, Katja Nielsen.

Glæde, gavn og en positiv forskel
Eleverne vil arbejde i små grupper på 2-3 personer, og de fem timers praktik kan fordeles fleksibelt over de fem uger.

- Formålet er ikke blot at give eleverne en indsigt i frivillighed, men også at skabe varige relationer mellem de unge og foreningerne, så de kan fortsætte deres engagement efter praktikken, udtaler René Andersen.

Tønder Kommune har i samarbejde med lokale skoler prioriteret at gøre frivillighedsundervisningen obligatorisk for alle 7. klasses elever.

- Det handler om at give de unge nogle kompetencer, der kan overføres til andre områder i deres liv og skolegang, samtidig med at de får en mulighed for at gøre en forskel i deres lokalsamfund, udtaler René Andersen.

Breaking

Nyt luftværn får fast base på vestjysk kaserne

Fotoarkiv. Foto: Thomas Sejstrup Hoffmann-Møller, TV SYD
Udgivet

Oksbøl Kaserne skal huse de militære enheder, der med maskinkanoner og missiler skal kunne forsvare danske soldater mod luftangreb, når et nyt kortrækkende luftværn er opbygget.

Opdateres.

Hærens nye kortrækkende luftværn får fast base på Oksbøl Kaserne.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er helt oplagt at følge Forsvarskommandoens anbefaling om at placere den kortrækkende luftværnskapacitet i Oksbøl. Kasernen huser i forvejen Hærens øvrige ildstøtteenheder og er allerede i gang med at opbygge de kompetencer, som det kortrækkende luftforsvarssystem kræver. På den måde samles de gode erfaringer samme sted, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen, (V) i pressemeddelelsen.

Op mod 110 nye arbejdspladser

Ifølge Forsvarsministeriet vil det kræve omkring 110 medarbejdere og soldater på Oksbøl Kaserne at betjene luftværnet.

Det kortrækkende luftværn blev oprindeligt besluttet i regi af forsvarsforlig for 2018-2023 som led i beslutningen om at opbygge en brigade på 4.000 soldater, der skal kunne indgå i NATO's kollektive forsvar og i ekstraordinære sikkerhedspolitiske situationer.

Med første delaftale under forsvarsforlig 2024-2033 blev det besluttet at færdiggøre opbygningen af en kortrækkende luftværnskapacitet til brigaden, der skal beskytte brigaden mod trusler fra luften.

Breaking

Militære investeringer for milliarder og flere arbejdspladser får borgmester til at juble

Borgmester Mads Sørensen. Fotoarkiv. Foto: Julie Lapp
Udgivet

Borgmester Mads Sørensen fik meddelelsen i går, om at Oksbøl Kaserne skal huse Hærens nye kortrækkende luftværn og dermed udsigt til mellem 110 og 120 nye arbejdspladser og investeringer for milliarder.

Mads Sørensen (V) er borgmester i Varde Kommune. Han kan ikke få armene ned over Forsvarsministeriets udmelding om, at Oksbøl Kaserne skal huse de militære enheder, der med maskinkanoner og missiler skal kunne forsvare danske soldater mod luftangreb, når et nyt kortrækkende luftværn er opbygget.

- På en skala fra et til ti over min begejstring, så må den være en ni - ti stykker. Det er fantastisk for Varde Kommune, siger Mads Sørensen.

Beslutningen om at det kortrækkende luftværn skal ligge i kommunen vil giver både arbejdspladser og store investeringer.

- Det er svært ikke at glad for, at en investering i omegnen af 4,5 milliarder kroner falder her i kommunen, samt udsigten til mellem 110 og 120 arbejdspladser. Det hilser vi meget velkommen, og vil glæde os til at få endnu flere dygtige soldater til kasernen, lyder det fra Mads Sørensen.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.