Ingen lettelse i Vadehavet efter nye områder er i spil til vindmølletestcenter
To nye områder er kommet i spil til et nyt testcenter for kæmpevindmøller, men der er ingen lettelse i marsken.
- Man skulle tro, at vores odds ville blive bedre, når der nu er to ekstra steder på tale til at huse et vindmølletestcenter, men sådan fungerer det bare ikke, siger Flemming Just, formand for Nationalpark Vadehavet.
Indtil for få dage siden var der seks steder, der var udpeget til nærmere granskning for at se, om de var egnede til at huse et testcenter for kæmpevindmøller. Et af dem ligger i Tøndermarsken.
Nu har Plan og Landdistriktsstyrelsen lagt endnu to i posen, så der er otte i alt.
Risikoen for at skulle se kæmpevindmøller i marsken har rejst en storm af lokale protester. Dels er der den enestående natur, dels er der trækfuglene.
- Der kommer mellem 12 og 15 milliarder trækfugle igennem marsken hvert år. Vi har et globalt ansvar for at beskytte fuglene, og der er først lige for nylig blevet sat forskning i gang, der kan vise, hvordan vindmøller påvirker trækfuglene, fortæller Klaus Melbye, direktør for Vadehavscentret.
- Det er jo ikke kun nogle vindmøller, der kommer, men hele industrianlæg med kraner, trafik, cement og beton, fortæller Flemming Just fra Nationalpark Vadehavet.
Den voldsomme modstand har nu fået Plan- og Landdistriktsstyrelsen til at grave to ældre placeringer frem af mølposen. De var ikke kommet med i første udvalg, fordi de blev vurderet som mindre egnede.
De to nye deltagere er et område ved eller på det militære øvelsesområde ved Borris mellem Ringkøbing og Herning og et område i forbindelse med det allerede eksisterende testcenter i Østerild ved Thisted.
Forsvaret har indvendinger
Problemet med de to ny placeringer er imidlertid, at i forhold til Borris så har forsvaret indvendinger i lange skydebaner, og i Østerild skal tyve huse, fem sommerhuse og muligvis en kirke eksproprieres.
- Netop i disse tider skubber man ikke forsvarets interesser til side, så vi føler os bestemt ikke af krogen, siger Flemming Just, formand for Nationalpark Vadehavet.
- Kan I ikke forstå, at der også er andre hensyn at tage for eksempel til de mennesker, der mister deres huse eller sommerhuse i Østerild?
- Vi er sat i verden for at beskytte Vadehavet. Vi skal kæmpe for naturen og landskabet, det har jo ikke nogen stemme. Det er svært at oversætte fuglepip til menneskesprog, siger Flemming Just.
Flemming Just forventer en afgørelse inden jul, men giver ikke op.
- Vi vil, sammen med Dansk Naturfredningsforening, søge foretræde for udvalget, der skal tage beslutningen, siger Flemming Just.
- Jeg mener, at det er helt forkert at ødelægge noget enestående natur. Vi risikerer at miste en masse turisme og vores status som Unesco-verdensarv, fortæller direktøren for Vadehavscentret, Klaus Melbye, mens han rent faktisk går og stiller stole op til en Unesco-konference samme sted.
- Vi går også ind for den grønne omstilling, men det skal være på en intelligent måde, mener Flemming Just.