Trængsel på diget - kampen om vindmøllerne spidser til
En beslutning om at placere et testcenter for kæmpevindmøller i Vadehavet skal træffes inden årets udgang. Oprindeligt skulle det besluttes inden Folketingets åbning, og det skabte frygt blandt de lokale. Derfor var der i dag dialogmøde på diget.
Artiklen er opdateret klokken 18:03, da Kirkeministeriet oplyser i en mail til TV SYD, at screeningen for nye områder til et vindmølletestcenter er udsat fra 3. oktober til inden årets udgang.
Der er lidt en fornemmelse af, at det hele kan ramle inden længe, og derfor havde Naturpark Vadehavet og Danmarks Naturfredningsforening i dag inviteret til dialogmøde på diget ved Ballum.
- Det er jo rivravruskende galt, at man vil ødelægge det mest værdifulde stykke natur, vi har i Danmark eller måske i hele Europa. Vi vil gerne advare politikerne om, at en beslutning kan være lige op over, fortæller formand for Naturpark Vadehavet, Flemming Just.
Sammen med Maria Reumert Gjerding fra Danmarks Naturfredningsforening havde han inviteret bredt til dialog på diget.
På gæstelisten var blandt andre folketings- og kommunalpolitikere og tv-værten Sebastian Klein. Sidstnævnte deler holdning med Naturpark Vadehavets formand.
- Det er vores pyramider, som vi er ved at pille sten for sten af. Det går ikke, og det bliver simpelthen over mit lig. Jeg er meget stor modstander af det her forslag, siger tv-værten ved dagens møde.
Problemet er, at der skal findes et sted i Danmark, hvor vindmølleindustrien kan teste ekstremt store vindmøller, altså helt op i 450 meters højde. Det kræver et stort fladt stykke land, og der må man sige, at marsken jo udmærker sig.
Til gengæld er det kun retfærdigt at sige, at de lokale hader ideen af et ærligt hjerte.
Naturpark Vadehavet har offentliggjort støjanalyser og fået lavet visualiseringer, hvor man kan se, hvor høje vindmøllerne bliver, for eksempel i forhold til Marsktårnet, og hvordan de vil kunne ses på endda meget lang afstand. Som i på rigtigt, rigtigt lang afstand.
Et folketingsmedlem deltog
Desværre for marskfolket var der kun ét nuværende folketingsmedlem med i dag, og det var Pernille Vermund fra Nye Borgerlige. Hun lovede til gengæld at være de bekymrede borgeres talerør på tinge.
- Vi vil række ud til andre partier, for det skal ikke kun være et partis kamp. Og hvis ikke andre vil, så vil vi gerne stille os til rådighed for de bekymrede borgere ved at arrangere høringer og stille spørgsmål til ministeren eller andet, fortæller Pernille Vermund.
Deltagere på mødet
- Sebastian Klein, TV-vært og debattør
- Pernille Vermund, formand, Nye Borgerlige
- Eva Kjer Hansen, Venstre
- Ulla Tørnæs, Venstre
- Jørgen Popp Petersen (SSW), borgmester Tønder Kommune
- Frank Jensen (R), borgmester Fanø Kommune
- Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforening
- Flemming Just, Nationalpark Vadehavet
- En gruppe af bekymrede borgere fra Ballum
Resultatet af ny screening udskudt
Oprindeligt lød meldingen fra Kirkeministeriet, at aftaleparterne skulle modtage resultaterne af en ny screening inden Folketingets åbning tirsdag den 3. oktober.
Screeningen skulle vise, om der er grundlag for, at andre steder i landet kan huse et nyt testcenter for vindmøller. Nu skriver kirkeministeriet til TV SYD, at den proces fortsat er i gang og ventes afsluttet inden årets udgang.