Han nægtede at opgive kampen mod et liv i kørestol - nu spiller han badminton
Christian Houmann, 33 år fra Tønder, blev pludselig ramt af sclerose. Det betød en dyster prognose med et liv i en kørestol. Det har han også, men han vil meget mere.
- Nå Christian, skal vi i gang?
Den 33-årige scleroseramte mand rejser sig fra kørestolen og tager imod badmintonketsjeren.
- Jeg er klar, siger han.
Der sker noget, når Christian Houmann kommer ind i sportshallen. I dag gælder det Tønderhallernes Hal 2.
Jeg var helt tom indeni, da jeg fik at vide, at jeg har sclerose
Christian Houmann, kontanthjælpsmodtager, Tønder
Helt tom indeni
- Til daglig skal jeg fortælle mine ben, hvad de skal gøre. Men når jeg er i gang med at spille badminton, så sker det langt mere automatisk, siger han.
Hvis han bladrer tilbage i kalenderen, lander han sikkert på den helt specielle dag - den hvor han fik konstateret sclerose. Det var den 10. maj 2021.
- Jeg blev helt tom indeni, da jeg fik det at vide, siger han.
I kørestol for livet
Livet fremover viste en mand siddende i en kørestol. Men han ville det anderledes.
Det ligner et mirakel, men det er et resultat af den rette medicin, hård og god genoptræning og hans egen jernvilje.
- Jo, jeg er nok lidt speciel på den måde, siger han lidt genert.
Hvad er sclerose?
Sclerose er en autoimmun sygdom, som nedbryder dele af nervecellerne. Det betyder, at nerverne ikke kan kommunikere ordentligt, og det viser sig i form af forskellige symptomer
Når du får sclerose, skyldes det en fejl i dit immunsystem, som går til angreb på nervecellerne i dit centralnervesystem. Centralnervesystemet består af nerverne i din hjerne og rygmarv samt synsnerverne. Det, der angribes, er de fedtskeder – myelinet – som isolerer nervecellernes udløbere – axonerne.
Populært sagt kan myelin sammenlignes med det isolationsmateriale, som ligger rundt om elektriske ledninger. På samme måde som isolationsmaterialet har myelin en isolerende effekt, som betyder, at nerveimpulserne løber uhindret, hurtigt og effektivt gennem nerverne.
(Kilde: Scleroseforeningen)
Han synes, at det er lidt underligt, at han før sclerosen var en mand, der havde job og kunne "hoppe og danse", som han lystede. Indtil han pludselig næsten ikke kunne bevæge sine ben og blev akut indlagt på Sønderborg Sygehus.
Siden har den stået på intens genoptræning og medicin, der skal forsøge at give ham færre attacks - angreb - af sclerosen, fordi hvert angreb kan betyde, at han evner mindre.
Pletter i hjernen
I dag må han konstatere, at han har populært sagt "pletter" på rygraden og 6-8 "pletter" i hjernen.
- Det betyder blandt andet, at jeg har svært ved at danne billeder inde i hovedet. Så jeg kan ikke rigtigt danne mig et billede af, hvordan min lejlighed - eller min sagsbehandler fra Jobcentret - ser ud, siger han.
Apropos Jobcenter:
- Mens andre kæmper en hård kamp for at få tilkendt en førtidspension, så kæmper jeg for at undgå den. Det er klart, at der er mange ting, jeg ikke kan siddende i en kørestol, men der er jo andre ting, jeg er god til - og jeg er i hvert fald god til at sidde, griner han.
Bare Christian
Idrætskoordinator Jeppe Back Vinkel er i dag Christian Houmanns makker på banen i Hal 2 i Tønderhallerne. Her er den 33-årige scleroseramte mand aktiv sammen med andre fra det kommunale tilbud "Idræt for Livet".
- Det er godt, for det betyder, at jeg får snakket med andre, og her er jeg ikke ham, der sidder i kørestol, men Christian, siger han.
Idrætskoordinator Jeppe Back Vinkel fra Idræt for Livet er enig.
- Når vi er på banen og spiller løs, så tænker man jo ikke på, at Christian til daglig sidder i en kørestol. Så gælder det jo om at kæmpe for at få flest point, og der er Christian desværre ret god, siger han.
Idræt for Livet
Idrætsforeningen IDRÆT for Livet arbejder for at skabe et aktivitetsfællesskab for borgere i Tønder Kommune, der har svært ved at se sig selv i en almindelig idrætsforening. Vi gør en ekstra indsats for at hjælpe dig ind i fællesskabet og i gang med aktiviteterne.
Som idrætsforening har vi ikke kun én aktivitet/idræt/sportsgren, men vi vil tilbyde dig de aktiviteter, der bliver efterspurgt og ønsket. Vi har aktiviteter som bl.a. badminton, yoga, padeltennis, fitness- og gå-hold.
I idrætsforeningen IDRÆT for Livet skal der være plads til psykiske sårbarheder, ensomhed og det at have det svært, og derfor vil vi i foreningen og i samarbejde med andre lokale foreninger bidrage til nye aktivitetsfællesskaber for borgere i lokalområdet, som higer efter at komme ud og være en del af et nyt fællesskab med ligesindede, hvor der er fokus på samvær og hygge. Vi prioriterer ”3. halvleg” og det sociale efter aktiviteterne højt.
Aktiviteterne skal være et fristed og et fællesskab for krop og sind, hvor der er fokus på at lære nye mennesker at kende og at bevæge sig sammen. I foreningen er der plads til alle, og alle skal være velkomne.
Sejr på sejr
På Sclerosehospitalet i Ry blev han rådet til at sætte sig et mål i livet.
- Men det skal være realistisk, sagde de. Så jeg valgte, at jeg ville have fuld førlighed igen, siger han med et glimt i øjet.
Det lyder som en joke. For det får han ikke. Men han har en pointe med sit mål.
- For jeg har masser af delmål. Det første var at tage ét skridt på mine ben. Det kunne jeg, og det var så den første sejr. På den måde kan jeg vinde mange små sejre og vil måske kun indkassere ét nederlag: Endemålet.