I øst dræber den planterne, men i vest har den ikke betydning
Vejen Kommune er årets vådeste kommune i det syd- og sønderjyske, og det har voldt problemer for en haveentusiast, mens en anden ikke har mærket til det.
I løbet af 2024 er der faldet 1.245,8 mm nedbør i Vejen Kommune.
Det har haft konsekvenser for Asbjørn Højs have i Veerst. En have han går meget op i.
- Vi har nogle løgplanter, der simpelthen ikke kan overleve, fordi de har stået og været våde hele tiden. Og vi har nogle nogle buske, som er gået til, siger Asbjørn Høj, der er haveentusiast og næstformand i Haveselskabet i Vejen.
Haveentusiasten fortæller, at det er forskelligt, hvor meget nedbøren påvirker planterne. Det afgøres af, hvilken jord de er plantet i.
- Herude i den østlige del af kommunen er der rigtig mange store områder med lerjord, derfor har vi en meget langsom nedsivning af vandet. I våde perioder kan det knibe med at komme af med vandet, og så får vi nogle situationer, hvor der er nogle planter, der kan drukne og gå til, siger Asbjørn Høj.
Fra øst til vest
Kigger man mod det vestlige af Vejen Kommune er jorden en helt anden. Her har man ikke haft problemer med regnvandet, for der er tre til fire meter sand.
- Her synker det bare og der skal komme virkelig meget, hvis det skal begynde at løbe. Så jeg har ikke planter, der har fået for meget vand. Måske for lidt sol, siger siger Mogens Kjær Pedersen, der bor i Hovborg.
Selvom det har været mere gråt, end havemanden kunne ønske sig, så går det nok.
- Jeg synes, det har været udmærket. Frugter og bær har givet godt, siger Mogens Kjær Pedersen.
Det må ikke ødelægge haveglæden
I den østlige del af kommunen har Asbjørn Høj fundet en løsning med et nyt anlagt dræn til haven.
- Man kan jo heller ikke blive ved med at kæmpe mod de her vandmasser, hvis det altså bliver ved med at drille, siger Asbjørn Høj.
Uanset hvad fremtiden byder på, så er haveentusiasten ikke slået ud af kommunens våde rekord.
- Jeg tror mit udgangspunkt er, at det må nok være lidt til tilfældighederne. Det kunne lige så godt være nabokommunen, der havde fået det. Men nu er det os, og så er det sådan her, vi finder ud af det. Det skal ikke ødelægge vores haveglæde i hvert fald, afslutter Asbjørn Høj.