Børnehave finder kæmpeskildpadde ved Ballum
Det er blot sket fem gange siden 1948, at en læderskildpadde er drevet i land i Danmark.
Det var en meget usædvanlig dag for en flok børnehavebørn, som var på gåtur ved Vadehavet. Her fandt de nemlig en skildpadde på ikke mindre end to meter. Det vakte naturligvis en vis interesse hos Naturcenter Tønnis, der straks sendte en naturvejleder til stedet.
Det er spændende, hvorfor så stor en skildpadde er drevet i land. Hvorfor lige i Vadehavet og ved Ballum.
Frands Soberaa, naturvejleder
- Først fik vi at vide, at børnehaven havde fundet noget, de troede var en skildpadde, som var lidt blød. Jeg tænkte derfor, at det nok var en læderskildpadde. Sådan én drev også i land ved Blåvand sidste år. Den var levende, så jeg håbede, at det var tilfældet igen, fortæller naturvejleder Frands Soberaa.
Da han kom ud til børnehaven og skildpadden vidste det sig dog hurtigt, at den var død. Han er dog overrasket over, hvor stor den var.
- Det er jo en kæmpeskildpadde. Det er den art i verden, der kan blive størst. Det er spændende, hvorfor så stor en skildpadde er drevet i land. Hvorfor lige i Vadehavet og ved Ballum, når den hører til i Stillehavet, typisk omkring Mexico. Den er jo langt væk hjemmefra, fortæller Frands Soberaa.
Skal en tur på Fiskeri og Søfartsmuseet i Esbjerg
I øjeblikket ligger skildpadden på en parkeringsplads, efter en traktor har løftet den væk fra stranden. Nu skal den efterses af Charlotte Bie Thøstesen, som er museumsinspektør ved Fiskeri- og Søfartsmuseet.
- Jeg tænkte allerede i går aftes, at der nok ville skylle en hval eller sæl på land, når der er så kraftig vestenvind. Det viste sig dog at være en skildpadde, det er meget specielt, siger hun.
Nu skal hun kigge på skildpadden og hurtigst muligt fragte den til Esbjerg, hvor den skal ligge i museets fryser.
-Jeg har kontaktet alle de mennesker, som har en interesse i at obducere og undersøge den her skildpadde. Der skal vi nu finde en dato, hvor vi kan være fælles om det. Jeg kan dog godt være lidt i tvivl om, om den kan være i fryseren, når den er så stor. Vi skal i hvert fald have rykket lidt rundt, fortæller hun.
Det er første gang, at Charlotte Bie Thøstesen skal undersøge en læderskildpadde.
-Sidste gang vi undersøgte én var i 1997 på Als. Dengang var det min kollega. Nu er det min tur, og det er en meget speciel dag for mig. Jeg glæder mig meget til at arbejde med den. Det er jo lidt en anden dyregruppe, end jeg plejer, fortæller Charlotte Bie Thøstesen.