Bodil kan havne hjemme hos landmand fra Tønder

Peter H. Tygesen er meget overrasket over, at han er nomineret til en Bodil. Foto: Jakob Schiødt-Pedersen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landmanden Peter H. Tygesen havde sin spillefilmsdebut i filmen Onkel. Nu er han nomineret til en Bodil.

På Tønderegnen er det ikke så usædvanligt at støde ind i en landmand.

Til gengæld er det ikke hver dag, at man møder én, der foruden at være landmand også er nomineret til en pris inden for filmbranchen.

Hvis man støder ind i Peter H. Tygesen, er det en person af netop dén kombination, man møder. Han er landmand i Emmerske ved Tønder, og så er han også lige blevet nomineret til Danmarks ældste og meget prestigefyldte filmpris: Bodil-statuetten.

Fredag fik Peter H. Tygesen nyheden om, at han er blevet nomineret til en Bodil for bedste mandlige birolle for sin rolle som onklen i filmen Onkel. Det er absolut ikke noget, den sønderjyske landmand havde regnet med.

- Det var da godt nok noget af en overraskelse. Det var ikke noget, man havde regnet med, fortæller Peter H. Tygesen til TV SYD.

Det er jo stort set mig selv hele vejen igennem. Det er jo så tæt på min hverdag.

- Peter H. Tygesen, landmand og skuespiller.

Eneste amatør i kategorien

Han er nomineret sammen med fire andre, og i dét felt finder man blandt andre Anders ‘Anden’ Matthesen (filmen: De frivillige) og Gustav Lindh (filmen: Dronningen). Dog er den 65-årige landmand - i modsætning til de andre i feltet - den eneste, der er helt grøn i spillefilmsbranchen.

Som ung spillede han dilettantforestillinger, men rollen i Onkel er altså hans første i en spillefilm. Derfor tør han da heller ikke sætte næsen for højt efter at hive Bodil med hjem til Tønder.

- Jeg er meget skeptisk omkring, at jeg skulle kunne have en chance. Det må jeg nu nok sige. Men det er jo en stor oplevelse alligevel bare at komme med til det, siger den beskedne landmand.

Peter H. Tygesens gård, som han også bor på i filmen Onkel. Foto: Privat

Meget tæt på hverdagen

Filmen, der havde premiere den 14. november sidste år, har en del sønderjyske skuespillere på rollelisten. Sønderjylland fylder nemlig en del i filmens handling, da pigen Kris mister sine forældre og flytter ind hos sin invalide onkel, der bor på en gård i Sønderjylland.

Instruktøren bag filmen, Frelle Petersen, har selv både skrevet, instrueret og klippet filmen. Som en del af sin research har han brugt en del tid ude i en campingvogn i nærheden af, hvor Peter H. Tygesen bor. Simpelthen for at få en fornemmelse af hvordan det er at bo og leve i de mindre landsbyer i Sønderjylland. Skuespillet fra Peter H. Tygesens side ligger derfor meget op ad den måde, han selv lever sit liv på.

- Det er jo stort mig selv hele vejen igennem. Det er jo så tæt på min hverdag, og jeg gik i mine egne omgivelser, så det var meget lidt skuespil fra min side af, fortæller Peter H. Tygesen.

Filmprisen uddeles af Danske Filmkritikere og finder sted på Folketeatret den 29. februar til et Bodil-gallashow. Og foruden at skulle sidde håbefuld i salen den dag skal Peter H. Tygesen også med til Robertuddelingen den 26. januar. Det skal han, fordi filmen Onkel er nomineret til fire Robertpriser og tre Bodilpriser.

Spillefilmsdebutanten glæder sig til at komme med til de store begivenheder...

- Det bliver da spændende at opleve at komme med til det, fortæller sønderjyden til TV SYD.

Politiet efterforsker mistænkeligt dødsfald - mand lagde hindringer i vejen

Opgangen er fortsat afspærret, mens politi og retsmedicinere arbejder på stedet for at opklare om en strafbar handling er fundet sted. Foto: Presse-foto.dk
Udgivet

Syd- og Sønderjyllands Politi har dagen igennem været tilstede ved Exnersgade i Esbjerg. Nu melder politiet, at et mistænkeligt dødsfald efterforskes, og at en mand lagde hindringer i vejen for arbejdet.

Syd- og Sønderjyllands Politi skriver i en pressemeddelelse, at det mistænkelige forhold, som dagen igennem er blevet efterforsket i Esbjerg på Exnersgade, er et mistænkeligt dødsfald. Der er tale om en død 44-årig mand.

Tilmed er en 36-årig mand blevet sigtet for at lægge hindringer i vejen for politiets arbejde omkring dødsfaldet.

Politiet har siden klokken 7:01 befundet sig på Exnersgade. Opgangen er klokken 14:00 stadig afspærret, da politi og retsmedicinere arbejder på stedet for at afklare, hvorvidt der er tale om en strafbar handling og for at sikre spor.

Syd- og Sønderjyllands Politi har sigtet en 36-årig for at lægge hindringer i vejen for politiets arbejde. Foto: Presse-foto.dk

Omkring klokken 16 oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en ny pressemeddelelse, at de har afsluttet undersøgelserne på adressen i Exnersgade i Esbjerg.

- Efterforskningen fortsætter for at afklare, om der er sket en strafbar handling. Der skal gennemføres flere undersøgelser for at kunne afdække de nærmere omstændigheder i sagen. Blandt andet gennemføres der tirsdag en obduktion, skriver de i pressemeddelelsen.

Den afdødes pårørende er underrettet.

Udlændinge er vilde med dansk-tysk kvindes private "Dansk hygge"-aftener

Udgivet

Dansk-tysk kvinde har succes med en lille hyggelig sprogcafe, hvor det sociale er lige så meget i fokus, som det sproglige. Så lærer man nemlig hurtigere, er ideen.

Det er ikke noget særligt. Umiddelbart. Bare et lidt småkedeligt mødelokale på friskolen i Jejsing. En lille vogn med kaffe og te og småkager.

Men alligevel er det noget særligt. Især for de fremmødte. For her er masser af dansk hygge og dansk hjertevarme i den lille sprogcafe.

- Ideen er, at det skal være hyggeligt og sjovt at tale dansk. Så lærer man det nemmere, siger en af de tre initiativtagere Silke Lorenzen.

Rie Kristiansen er dansker, men elsker at komme i sprogcafeen og at hjælpe deltagerne med både det sproglige og det kulturelle. . Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Det er en tysker

Med en start i september er det endnu nyt, men møderne starter med at man i en rundkreds lige fortæller, hvem man er. På det danske, der er muligt.

Det er uhøjtideligt og rart. Typisk dansk, ikke.

Men egentlig er Silke Lorenzen, der har taget initiativet sammen med sin søster Anja Lorenzen og Knud Olsen, tysk.

- Jeg er en tysker, siger hun med et grin og med reference til Buster Larsen og hunden Kvik i Matador, hvor Kvik ikke vil spise en pølse, når Buster Larsen siger "det er en tysker", men gerne hugger den i sig, når den får at vide, at "det er en dansker".

Ikke kun for tyskere

Så dansk er hun altså. Med Matador i blodet. Efter 34 år i Danmark. Med et par korte afstikkere til Tyskland.

Nu står hun her og byder velkommen. Det er for alle, men deltagerne er især tyskere, danskere, dansk-tyskere og tysk-danskere - og en portugeser har sneget sig med sin datter.

Det her er nemlig ikke forbeholdt de to sprog, der bruges mest her an der Grenze.

Og vi er tæt på her i Jejsing. Den dansk-tyske grænse altså.

De er søstre og bor nu sammen i et hus i Jejsing. Men de har meget forskellige erfaringer med det danske. Silke Lorenzen til venstre har - med et par afstikkere til Tyskland - været 34 år i Danmark. Søster Anja er meget ny - og derfor også meget ny udi at mestre det mærkelige danske sprog.

Tålmodighed

Måske har TV SYDs tilstedeværelse haft sin indvirkning, for flere deltagere er ikke til stede. Men ellers er der nåle i lande som Schweiz, Ukraine og USA også.

Og altså Ana Lopez fra Portugal. Hun har været i Danmark i fire år og har allerede et godt tag på vores sprog.

- Det er lidt svært at udtale dansk på den rigtige måde. Det tager lidt tid, siger hun.

Trygt - og hyggeligt

På trods af sit pæredanske navn, Holger Hansen, er han lige så tysk som apfelstrudel og sauerkraut. Han er tydeligt ny udi det danske sprog, og han synes læringskurven er stejl.

- Fordi man udtaler dansk på en anden måde, end som det står på skrift, siger han.

Men netop de her "Dansk-hygge"-arrangementer er han glad for.

- Det er trygt her. Man hører dansk og taler dansk - så meget man nu kan - og får hjælp hele tiden hjælp til det. Derhjemme taler vi jo tysk og lærer jo på den måde ikke dansk, fortæller han.

- Man skal netop kunne bruge danske uden at bekymre sig om det nu er rigtigt eller ej, det man siger. Og det er nu en gang nemmere, når man taler sammen over en kop kaffe, siger Silke Lorenzen

De to pensionister - og genboere i Jejsing - snakker sammen om alt det, der kan lade sig gøre at snakke om. Her er det Edmund Remane og Knud Olsen.

Jejsing er stedet

Stadig flere tyskere vælger at bosætte sig i Danmark. Det gælder selvfølgelig også Tønder Kommune. Men det er nu ikke altid nærheden, der spiller ind, når tyskere vælger at bosætte sig Danmark. For eksempel er Silke Lorenzen fra Hamborg. Men kendskabet til Danmark typisk fra ferier spiller ind.

Det kan Edmund Remane fortælle om. Han boede i Stuttgart i 30 år, men flyttede til Jejsing sidste år.

- Men vi tilbragte altid vores ferier på de nordfrisiske øer. Under et ophold i Föhr foretog jeg en tur til fastlandet og kom tilfældigvis til Jejsing, fandt et billigt hus og talte med nogle lokale. Jeg mærkede det med det samme: Det passer. Jeg fik følelsen af at komme hjem, siger han til Der Nordschleswiger.

Masser af noter og kruseduller skal der til.

Danmark er attraktiv

De kommunale bosætningskonsulenter i de sønderjyske kommuner har et godt samarbejde. Helle Malene Kjølsen Olsen i Aabenraa Kommune peger på, at mange tyskere bosætter sig i Danmark fordi:

- Mindre bureaukrati.

- En anden mere afslappet og hyggelig kultur

- Flot natur

- Ønske om at give deres børn en anden opvækst, end den de mener at kunne få i Tyskland.

- En anden mere afslappet pædagogik i daginstitutionerne og i skolerne.

- Et mere digitaliseret samfund

Bosætningsteamet i Aabenraa Kommune. Foto: Aabenraa Kommune.

Sønderjysk benspænd

Men, erkender hun, sproget er ein Hindernisse. Et benspænd.

- Og vi må jo også erkende, at tyskere, der bosætter sig i det sønderjyske område også bliver eksponeret for den sønderjyske dialekt, som ikke gør det nemmere.

Heldigvis, siger hun, er der et stærkt foreningsliv i Danmark som ofte er rigtig god til at byde tyskerne velkommen. Det gælder for eksempel sprogcafeen i Jejsing.

Og næste gang? Ja så står den på banko - og dansk julehygge selvfølgelig.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com