Kongeparret sender vigtigt signal med besøg hos mindretal i Sydslesvig
Tirsdag tager formanden for Sydslesvigsk Forening imod det danske kongepar, som aflægger besøg hos det danske mindretal i Flensborg kun ti måneder efter, kongen blev indsat som regent.
Allerede nu spår Gitte Hougaard-Werner, at tirsdag bliver en af de helt vilde mærkedage i hendes liv.
Som formand for Sydslesvigsk Forening og dermed repræsentant for det danske mindretal i Sydslesvig, er det hende, der har fået det ærefulde hverv at tage imod kongeparret, når de aflægger besøg i Flensborg.
- Jeg har jo sommerfugle i maven, for det er simpelthen en kæmpe ære at stå i spidsen for det her besøg. Jeg mangler nærmest ord for, hvad jeg føler for den oplevelse, som venter, siger Gitte Hougaard-Werner.
Det er blot 10 måneder siden, at Kong Frederik blev udråbt som regent. Derfor føler Gitte Hougaard-Werner en særlig stolthed og glæde på mindretallets vegne.
- Kongeparret er netop med til at understrege det, som Dronning Margrethe også altid har sagt. Nemlig, at hun altid har et vågent blik mod de danskere, der bor i Sydslesvig. Besøget viser, at det nye kongepar også har det blik for os og en forståelse for, at vi også føler os som en del af folkefællesskabet, siger Gitte Hougaard-Werner.
Kæmpe symbolværdi
At der ligger en kæmpe symbolværdi i kongeparrets besøg hos det danske mindretal bliver også fremhævet af Mirco Reimer-Elster.
Han er formand for Grænseforeningen, og den opgave indebærer netop at udbrede kendskabet til det danske mindretal i Sydslesvig her i Danmark. I konkurrence med Kongehuset, giver han dog fortabt på forhånd.
- Et besøg fra Kongehuset gør jo mere reklame for det danske mindretal, end Grænseforeningen ville kunne opnå på 10 år. Det er en klar markering af, hvor meget det nye kongepar værdsætter det danske mindretal og et kæmpe rampelys, der bliver sat på Sydslesvig, siger Mirco Reimer-Elster.
- Den opmærksomhed og bevågen på det danske mindretal i Sydslesvig, som besøget kommer til at skabe i Danmark, kan man kun være kisteglad over, tilføjer formanden, der i øvrigt selv får mulighed for at hilse på Kongeparret, når de tirsdag eftermiddag aflægger besøg på Flensborghus.
Program for kongeparrets besøg
Officiel modtagelse i Slesvig-Holsten
Kl. 11.00
Slesvig-Holstens ministerpræsident, H.E. Daniel Günther, og fr. Anke Günther er værter ved en officiel modtagelse i Slesvig-Holstens hovedstad Kiel.
Kongeparret deltager i en tiltrædelsessamtale samt en frokostreception med deltagelse af blandt andre delstatsministre, Landdagens præsidium, danske honorarkonsuler i Slesvig-Holsten samt den Danmarks-befuldmægtigede i delstatsregeringen.
Sejlads til energikonference på GEOMAR
Kl. 12.50
Kongeparret sejler med en elektrisk færge, der i Kiel benyttes som en del af den offentlige transport i Kielerfjorden. Under sejladsen giver direktør for forskningsinstituttet GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research, Katja Matthes, en introduktion til GEOMARs forskning og arbejde indenfor brint og grøn energi.
Energikonference på GEOMAR
Kl. 13.15
Kongeparret deltager i åbningen af en energikonference på GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research. Delstaten Slesvig-Holsten spiller en rolle i udbygningen af den infrastruktur, der skal bringe grøn brint til Tyskland samt for etableringen af en rørledning, der på sigt kan føre CO2 fra Tyskland til oplagring i Danmark. Konferencen afholdes i samarbejde med DI Energi, og der er deltagelse af 18 danske virksomheder og institutioner.
Kongen vil holde åbningstalen ved konferencen, ligesom ministerpræsident Daniel Günther og den danske udenrigsminister holder taler.
Besøg ved Danevirke
Kl. 14.55
Kongeparret besøger sammen med ministerpræsident Daniel Günther og fr. Anke Günther Danevirke. Danevirke er det største fortidsminde i Nordeuropa og er UNESCO-verdenskulturarv.
Ved Danevirke Museum får Kongeparret mulighed for at besigtige Kampestensmuren og Valdemarsmuren samt Porten til Norden.
Kongeparret vil ligeledes få lejlighed til at hilse på arkæologer og få en orientering om dansk-tysk museumssamarbejde i grænseregionen.
Afslutningsvis vil kongen tage det første spadestik til det nye museum.
Besøg på Flensborghus og hos det danske mindretal
Kl. 16.15
Kongeparrets tiltrædelsesbesøg rundes af med et besøg på Flensborghus, der er centrum for det danske foreningsliv i Sydslesvig. I selskab med den danske udenrigsminister og ministerpræsident Daniel Günther og fr. Anke Günther deltager Kongeparret i samtaler med repræsentanter for sydslesvigske foreninger og organisationer og hilser på fremmødte borgere.
Under arrangementet vil kongeparret også deltage i fællessang ledt an af Jaruplund Danske Skoles kor.