Grænselivet lever - men én ting havde både danskere og tyskere gerne været foruden

Både formændene for mindretallene og grænsependleren håber, grænsekontrollen bliver afskaffet. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

To mindretalsformænd og en grænsependler reflekterer over, hvordan udviklingen har været for danskere og tyskere i grænselandet.

På Danske Vestermølle Skole 75 kilometer syd for Padborg, sidder Gitte Hougaard-Werner bag sin computerskærm. Hun er skoleleder, og holder til oppe under taget, mens de godt 20 børn har undervisning i lokalerne nedenunder.

Skolen er et levende bevis på, at det danske mindretal i Tyskland har det udmærket. 

- Vi er et meget privilegeret mindretal, siger Gitter Hougaard-Werner og fortsætter:

- Vi har et moderland lige rundt om hjørnet, og vi er accepteret og respekteret af tyskerne. Både i det daglige, men også politisk.

Gitte Hougaard-Werner har er både lærer og skoleleder på Danske Vestermølle Skole, som er den sydligste af de danske skoler i grænselandet. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Og det tyske mindretal i Danmark melder nogenlunde samme historie. Det fortæller Hinrich Jürgensen, formand, for det tyske mindretal i Danmark.

- Det er faktisk fedt. Vi er gået fra fjendskab til venskab, eller som vi plejer at sige: fra at være mod hinanden, til at være med hinanden og i dag at være for hinanden, siger han.

På TV SYD Play kan du møde blandt andet talpersonerne fra mindretallet, når livet i grænselandet, grænsekontrollen og grænsehandel er til debat i seneste udgave af På Dagsordenen med folketingspolitikerne Benny Engelbrecht (S), Søren Espersen (DD) og Henrik Frandsen (M).

Positiv udvikling

Historisk har det gået den rigtige vej, for de to mindretal.

- Det har udviklet sig til, at der er stor gensidig forståelse fra både danskerne i Tyskland, men også fra tyskerne, der jo primært bor hernede. En forståelse for, at det er ikke os, der har flyttet sig, men grænsen der har rykket på sig, siger Gitte Hougaard-Werner.

Det er ikke sønderjydernes grænse, det er hele Danmarks grænse. Det skal vi altså huske, når vi lovgiver om det her.

Søren Espersen, Danmarks Demokraterne

Hinrich Jürgensen peger på, at historien netop er blevet til det: Historie.

- Der er jo ikke mange tilbage, som har oplevet Danmark og Tyskland som værende fjender, og derfor er der også sket en udvikling i forholdet mellem os og det område, vi bor i, siger han. 

Hinrich Jürgensen er glad for, hvordan forholdet mellem det tyske mindretal og Danmark har udviklet sig. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Men der er stadig mærkesager, der skal kæmpes for. Blandt andet tosprogede byskilte i det sønderjyske.

- Vi håber jo, det kunne blive som i Flensborg en dag. Så kunne der for eksempel stå Aabenraa øverst, og så Abenrade lige nedenunder. Det ville være en fin gestus og anderkendelse af, at vores kultur og historie også er bundet ind i området hernede, siger han.

Det mener folketingspolitikerne om grænsekontrollen

Benny Engelbrecht

Benny Engelbrecht

Benny Engelbrecht, der er valgt ind i Folketinget for Socialdemokratiet i Sydjyllands Storkreds, mener ikke, at grænsekontrollen, som den er i dag, umiddelbart skal ændres.

- Det er jo ikke sådan, at der ikke var grænsekontrol før (den midlertidige fysiske kontrol, red.), siger han.

Den midlertidige fysiske grænsekontrol blev indført i 2016 og er siden blevet forlænget med et halvt år ad gangen. Argumentet for at have forlænget kontrollen er sikkerhed, mener Benny Engelbrecht.

- Vi er nødt til at have styr på, hvor folk er, og kunne sige, hvor og hvordan de kommer ind og ud. Den grænsekontrol vi har nu, er så blid, som vi kan gøre det i forhold til de daglige pendlere, siger han.

Søren Espersen

Søren Espersen

For Søren Espersen, der er Folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne i Sydjyllands Storkreds, handler spørgsmålet om grænsekontrol om andet end pendlere.

- Det er ikke sønderjydernes grænse, det er hele Danmarks grænse. Det skal vi altså huske, når vi lovgiver om det her, siger han.

I foråret gennemførte man en lempelse af den fysiske kontrol ved grænsen, mens man skruede op for den teknologiske overvågning. En yderligere lempelse af grænsekontrollen er ikke nødvendig, mener Søren Espersen.

- Vi har haft en grænsekontrol i tusindvis af år, og de sidste år har vi et meget godt forhold til tyskerne, men vi behøver ikke løfte kontrollen mere, end vi har, siger han.

Henrik Frandsen

Henrik Frandsen

Henrik Frandsen, der er valgt ind i Folketinget for Moderaterne i Sydjyllands Storkreds, mener ikke, at grænsekontrollen skal være som den er i dag.

- Den fysiske kontrol ved grænsen skal væk. Vi er i Moderaterne store tilhængere af, at man har så åbne grænser som overhovedet muligt, siger han.

Han mener dog ikke, at den dansk-tyske grænse skal være helt uden kontrol.

- Man skal stadigvæk vide, hvad der foregår over grænsen. Kontrollen skal være med teknologiske hjælpemidler, og samtidig skal der også være mulighed for, hvis man kommer i en situation, hvor der er skærpede sikkerhedstilstande i Danmark, at man kan indføre midlertidig kontrol og sende politifolk ned til grænsen igen, siger Henrik Frandsen.

Lige over grænsen 

Alt er da heller ikke kun gået i en vej af mere åbenhed og frihed. I 2016 indførte Danmark grænsekontrol. Dengang var ræsonnementet fra de danske politikere, at det var en nødvendighed for at holde styr på flygtninge sydfra. 

Vi er nødt til at have styr på, hvor folk er, og kunne sige, hvor og hvordan de kommer ind og ud. Den grænsekontrol vi har nu, er så blid, som vi kan gøre det i forhold til de daglige pendlere

Benny Engelbrecht, Socialdemokratiet

Men frem til i dag har der ikke været en længere pause af grænsekontrollen, og det frustrerer en af de danskere, der har bosat sig i Tyskland, men som pendler over grænsen hver dag.

- Den fylder jo stadigvæk meget. Det er blevet lettere end tidligere, bevares, men der er stadig for det meste kun et spor åbent, der hvor jeg kører over, og det giver propper med kø, så jeg bliver stadig nødt til at køre hjemmefra i rigtig god tid, fordi jeg kan risikere at sidde fast ved grænsen, siger Sabrina Johansen.

I 17 år har Sabrina Johansen pendlede på tværs af grænsen. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Hun har boet i Flensborg og arbejdet i Danmark i 17 år. Hun husker tydeligt, hvilken effekt den fysiske grænse havde på hvordan det føltes at bo i grænselandet.

- Da grænsekontrollen kom blev vi alle meget bevidste om, at vi boede i Tyskland. Men sådan burde det jo ikke være. Det er lidt som en mur, der står der. 

Christiansborganliggende

Også for det tyske mindretal i Danmark er man ked af grænsekontrollen.

- Jeg har altid sagt, at hvis grænsekontrollen kunne stoppe det samarbejde, vi har på tværs af grænse, så var samarbejdet ikke stærkt nok. Men jeg må bare erkende, at grænsen er kommet tilbage i tankegangen på folk, siger Hinrich Jürgensen.

Sabrina Johansen blev ikke overrasket, da hun læste nyheden om at grænsekontrollen nu igen er blevet forlænget med et halvt år. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Længere sydpå håber Gitte Hougaard-Werner også, at grænsekontrollen har størstedelen af sin eksistens bag sig. 

- For os er det et Christiansborganliggende, men vi synes, det er ærgerligt, at grænsen er kommet tilbage.

Den fysiske kontrol ved grænsen skal væk. Vi er i Moderaterne store tilhængere af, at man har så åbne grænser som overhovedet muligt

Henrik Frandsen, Moderaterne

Ifølge Sabrina Johansen er grænsekontrollen heller ikke gået forbi tyskernes næse.

- Mange tyskere har en romantisk idé om, at vi i Danmark er åbne, glade og hyggelige. Men når de sidder i kø i tre timer for at komme ind i landet, så føler de sig ikke velkomne, siger hun.

Derfor håber hun på, at de danske politikere vil lytte noget mere.

- Så kan vi fortælle dem, hvordan det rent faktisk er for os, der bor her til daglig.

På TV SYD Play er grænsekontrollen, grænselandet og grænsehandel til debat de seneste udgave af det politiske debatprogram På Dagsordenen med folketingspolitikerne Benny Engelbrecht (S), Søren Espersen (DD) og Henrik Frandsen (M) i panelet.

Grænsepolitiet tiltrak sig opmærksomhed med hundeshow og 'ransagninger'

Ti havgrynsposer for en pose slik. Det var belønningen til 7-årige Sigurd Helgason efter en ransagning af en politibil. Foto: Helle Eriksen, TV SYD
Udgivet

Lørdag var der åbent hus hos Grænsepolitiet i Padborg. 600 besøgende lagde vejen forbi til blandt andet hundeshow med narkohunde og 'ransagninger' af biler.

Lørdag viste Grænsepolitiet i Padborg mandskab og materiel frem for alle interesserede.

Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Her var hundeshow med blandt andet narkohunde, politibiler. Børnene kunne også 'ransage' biler og lede efter havregrynsposer. Ti poser udløste vingummi som belønning. Der var også både og motorcykler.

600 besøgende havde fundet vej til rundvisningen ved grænsen.

Familien Smith Hein fra Aabenraa havde fundet vej til rundvisningen, hvor hundeshow og ransagninger var populære. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Familien Smith Hein havde taget turen fra Aabenraa til Padborg. Til stor glæde for 7-årige Alva, 8-årige Uma samt treårige Eske. Og her var politihundene og ransagningerne særligt populære.

Udstyr, uniformer og hunde blev vist frem, da Grænsepolitiet holdt åbent hus lørdag. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

- Vi har set hunde og fået slikposer, fortæller Alva.

Grænsepolitiet havde åbnet dørene for borgerne, for at give et mere nuanceret billedet af arbejdet hos politiet.

Jesper Hansen er fungerende politiinspektør. Han vil gerne vise at de laver andet end at tjekke pas i grænsekontrollen. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

- Mange tror, at vi kun tjekker pas i grænsekontrollen, men vi vil gerne vise, at vi arbejder med en masse andet spændende, fortæller Jesper Hansen, der er fungerende politiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi, og fortsætter.

- Og så vil vi også gerne være synlige for folk, der måske vil søge ind til os. Det er derfor vi laver sådan en dag.

  

64-årig brandmand død efter færdselsulykke i Højer

Brandbil væltet på dige ved Højer. Foto: LocalEyes
Af Ritzau og TV2.dk
Udgivet

En brandmand er omkommet, efter at en brandbil væltede ned af en skråning og landede på taget i Højer lørdag.

En 64-årig mand er afgået ved døden, efter at han blev fastklemt under en brandbil ved Højer Dige.

Det oplyser vagtchef hos Syd- og Sønderjyllands Politi Sune Loklindt lørdag aften.

De pårørende er underrettet.

Politiet fik anmeldelsen klokken 16.48.

Den 64-årige mand var alene i brandbilen, da den væltede ned ad en skråning og landede på taget.

- Da vi kommer derud, er han i kritisk tilstand, og kort tid efter afgår han ved døden på stedet, siger Sune Loklindt.

Han tilføjer, at den afdøde var på vej ud for at slukke en mindre markbrand, da ulykken fandt sted.

Hændelsen skete i Højer, som ligger 12 kilometer vest for Tønder.

- Vi har en bilinspektør, som undersøger stedet. Så skal køretøjet bringes ind til undersøgelser, lyder det fra Sune Loklindt.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com