Lam mand vil bestemme over sin egen død
Bjarne Thomsen er lam og sidder i kørestol. Han går ind for aktiv dødshjælp. Ikke for at få hjælp til at dø, men fordi han kræver retten til at bestemme over sit eget liv.
Det skete lige pludselig. 15. juli 1999. Da han var 34 år.
En blodprop ramte Bjarne Thomsen. Dagen før havde han spillet volleyball. Den næste dag var han en mand lammet fra tåspids til talecenter. Uden evne til at sige ord. Uden evne til at spise selv.
Men hjernen fejler intet. Hans humor er stadig lun. Og ikke mindst: Hans vilje til selvbestemmelse - "det er MIN krop" - slår stadig gnister.
- Jeg forstår ikke, hvorfor andre skal bestemme over min krop, skriver han på sin specielle computer. Det er måden, han kan kommunikere på. Computeren styrer han ikke med fingrene på tastaturet, men ved at se på det særlige tastatur med øjnene.
På TV SYD Play kan du blandt andet møde Bjarne Thomsen, når vi sætter aktiv dødshjælp på dagsordenen med folketingspolitikerne Henrik Dahl (I), Thomas Monberg (S) og Niels Flemming Hansen (C).
Jeg forstår ikke, hvorfor andre skal bestemme over min krop
Bjarne Thomsen, beboer, Lunden i Varde
Brandvarmt emne
Den nu 58-årige mand bor på Bo- og genoptræningscentret Lunden i Varde. Det har han gjort siden skæbnen slog sin klo i ham.
Retten til sit eget liv er blevet et brandvarmt emne igen. Både i hele Danmark og for Bjarne Thomsen. Nemlig i forbindelse med debatten om aktiv dødshjælp.
Det skete i forbindelse med Etisk Råd, der i oktober kom med deres holdning til aktiv dødshjælp. Rådet sagde nej.
Etisk Råd siger nej
Etisk Råd har til formål at rådgive Folketinget og offentlige myndigheder samt skabe offentlig debat. Rådet består af medlemmer beskikket af sundheds- og ældreministeren efter indstilling fra Folketinget, og medlemmer kan højest sidde i rådet i tre år.
D. 4. oktober 2023 offentliggjorde rådet deres udtalelser, hvor 16 ud af 17 medlemmer har argumenteret imod aktiv dødshjælp.
Det mener folketingspolitikere om aktiv dødshjælp
Henrik Dahl
Henrik Dahl
Henrik Dahl, der er valgt ind i Folketinget for Liberal Alliance i Sydjyllands Storkreds, mener ikke, at der i Danmark skal være aktiv dødshjælp.
- Diskussionen handler ikke om, om man må bestemme over sit eget liv. Det handler om, hvorvidt man må involvere andre i at bestemme over sit liv. Om at få en assistance til at begå selvmord, siger han.
Han peger på, at en lovliggørelse kan give et alvorligt slag mod folk, der ellers ikke ønsker aktiv dødshjælp.
- Hvis man for eksempel laver en liste over lidelser, hvor man siger, at livskvaliteten er rigtig lav, så kan det hurtigt blive vendt om, hvor man næsten siger: Så burde du dø, så har du ikke ret til at leve. Og der skal vi slet ikke hen, siger Henrik Dahl.
Thomas Monberg
Thomas Monberg
Thomas Monberg er folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Østjyllands Storkreds og har været meget i tvivl om spørgsmålet om aktiv dødshjælp.
- Jo mere jeg ved, jo sværere synes jeg det er at give tilladelse til det her. For hvordan påvirker det andre mennesker med en lidelse, og hvordan skal jeg afgøre, hvad et værdigt liv er? siger han.
Bjarne Thomsens argumenter og situation gør indtryk på folketingspolitikeren.
- Når jeg kommer på plejehjemmet til min svigermor, som bor på demensafdelingen, så får jeg også tanken, om det er et værdigt liv. Jeg ser bare ikke, at det er mig som politiker, der skal gøre muligheden her. Hvis der er nogen, der har samme diagnose som ham (Bjarne Thomsen, red.), skal vi så begynde at sige, at de ikke har et værdigt liv? siger Thomas Monberg.
Niels Flemming Hansen
Niels Flemming Hansen
Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Sydjyllands Storkreds Niels Flemming Hansen er imod aktiv dødshjælp i Danmark.
- Det er vigtigt at huske, at man har muligheden for at sige nej til behandling, siger han.
Han forstår dog godt, hvorfor nogen kan mene, at aktiv dødshjælp er det rigtige for dem.
- Man kan blive udsat for så voldsom en ændring i ens livsforløb, at man sidder med følelsen af, at andre ikke skal være besværet af en, så kan jeg godt forstå at tanken om aktiv dødshjælp bliver nærliggende, når man har levet et selvstændigt liv, siger Niels Flemming Hansen.
Alligevel tror han på, at man også kan finde vej tilbage til livet.
- Over tid når man måske også en accept og får pludselig et værdigere liv og et godt liv. Og det er et vigtigt aspekt i den her diskussion, siger Niels Flemming Hansen.
Stem som du vil
Rådets holdning betød dog ikke, at Folketingets politikere ville følge den. Regeringen oprettede en kommission, der nu er i gang med at behandle samme emne, inden folketingspolitikerne tager stilling.
Flere af partierne har i øvrigt givet deres medlemmer fri til at stemme, som de har lyst til ud fra deres egne personlige holdninger i erkendelse af, at aktiv dødshjælp er et vanskeligt emne.
Hvad er regeringens udvalg for en mere værdig død?
Efter udtalelsen fra Etisk Råd nedsatte regeringen et udvalg, der skal vende spørgsmålet om aktiv dødshjælp endnu en gang.
Udvalget skal udarbejde et refleksionsoplæg, der skal nuancere regeringens beslutningsgrundlag for aktiv dødshjælp i Danmark.
Bjarnes Mercedes
Bjarne Thomsen sætter sin hage ned mod kørestolens styrestang. Den sætter i gang, og han kører rutineret afsted i sin "Mercedes", som han kalder sin kørestol, der er pyntet med den berømte bilfirmas logo - en stjerne - ligesom hans kasket bærer logoet.
Her på Bo- og genoptræningscentret Lunden fandt han livet på ny. Efter han blev lam og alt virkede sort og dystert.
- I flere måneder var jeg ikke meget værd og havde mest lyst til bare at sige farvel til det hele, skriver han på sin computer, der også læser teksten højt.
Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen
Der er hjælp at hente.
Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05.
Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning alle dage fra kl. 11-05 på telefon: 70 201 201.
På www.livslinien.dk er der også mulighed for at chatte og maile til Livslinien.
Nye selvmordstanker
Siden har han med sit gode hoved været aktiv i en række bestyrelser og udvalg på Lunden. På opfordring fra lederen fik han møjsommeligt kæmpet sig gennem opgaven at skrive en bog om sig selv. Den udkom i 2011. Titlen er ''12 år som levende død".
Læs TV SYDs artikel om Bjarne Petersen, da han i 2011 udgav sin bog
Men sidste år kom selvmordstankerne tilbage. Varde Kommune sagde stop for at lade personalet fodre ham, som de har gjort hidtil. I stedet skal han nu spise via en sonde.
Bjarne Thomsen føler det som et overgreb på hans selvbestemmelse. Han vil hellere fodres som hidtil gjort.
- Jeg har været meget meget ked af det, og vreden kan jeg ikke få væk, skriver han.
En værdig død
Døden har siden hans blodprop været en nær følgesvend. Også på grund af flere dødsfald blandt hans nærmeste.
Debatten om aktiv dødshjælp har sat endnu flere tanker i gang hos ham. Han erkender, at det er et svært emne. Men han er sikker i sin sag. Han er FOR aktiv dødshjælp.
På computeren skriver han:
- Jeg er fuldstændig sikker i min sag. Man skal have muligheden, når man har permanente store smerter. Uhelbredelige smerter. Så skal man også kunne forlade livet på værdig vis.
På TV SYD Play er aktiv dødhjælp emnet i femte afsnit af På Dagsordenen, hvor folketingspolitikerne Henrik Dahl (I), Thomas Monberg (S) og Niels Flemming Hansen (C) diskuterer, om man i Danmark skal have aktiv dødshjælp.