Undgå at drukne i affald - sådan rydder du rigtigt op efter jul

Indpakningspapiret fra gaverne under træet skal smides ud, men hvor skal det hen? Find svaret blandt andre julesorteringstips i artiklen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Udgivet / Opdateret
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dagen efter juleaften består dit affald ofte af andre ting end hverdagens affald. Det kan gøre det svært at sortere rigtigt, men med denne guide kan du sortere dit juleaffald med sikker hånd.

De næste dage vil der i mange syd- og sønderjyske familier blive genereret ualmindelig meget affald.

Men hvad gør du med den tomme julekalender, den visne dekoration og alt det krøllede gavepapir, som under ingen omstændigheder må ende i papircontaineren?

Her får du en guide, så du ved, hvor det hele skal hen, når julen er slut.

Sådan sorterer du juleaffald

Adventskrans og juledekoration

Adventskrans og juledekoration

Adventskranse og juledekorationer af ler, kugler, lys, bånd, plast og/eller oasis-blokke (blomsterskum) skal i restaffald eller i containeren til småt brændbart på genbrugsstationen.

Organisk materiale som gran og kogler kan komposteres. Enten i din egen kompostbunke eller ved at aflevere det som haveaffald på genbrugsstationerne.

Julekalender og julekort

Julekalender og julekort

Julekalendere er ofte lavet af karton og sorteres som papir og pap. I slik- og chokoladekalendere kan der dog være plastik. Derfor skal kalenderen skilles ad, så plastbakken kan fjernes og sorteres som plast.

Julekort er som regel lavet af karton og skal i beholderen til papir og småt pap. Hvis julekortet er et af dem med musik eller lys i, skal det afleveres som småt elektronik. Kan du pille batteriet ud og aflevere det separat, vil det være ekstra godt.

Gavepapir og gavebånd

Gavepapir og gavebånd

Gavepapir kan ikke genbruges, da det ofte har en overfladebehandling med voks eller glimmer og ofte også taperester. Derfor skal det smides ud i småt brandbart på genbrugsstationen eller i husholdningsaffaldet, som de fleste har i deres køkken. Dette kaldes i nogle kommuner restaffald eller dagrenovation.

Gavebånd smides ud sammen med det almindelige restaffald. Det må ikke komme til genbrug sammen med papir og småt pap. Selv små stykker gavebånd kan sætte sig fast i sorteringsanlæggene og sætte sorteringen i stå.

Julekugler

Julekugler

Julekugler af glas skal afleveres i containeren til vægfliser på genbrugspladsen.

De må ikke puttes i den almindelige glascontainer.

Julekugler af plast skal i restaffald.

Batterier

Batterier

Rigtig mange juledimser er batteridrevne. Husk at tage batterierne ud af det syngende julekort og de blinkende rensdyrgevirer.

De brugte batterier kan du enten lægge i en klar pose oven på låget af en af dine affaldsbeholdere eller aflevere på genbrugsstationen.

Pap fra emballage

Pap fra emballage

Småt pap fra indpakning (pap, bølgepap, karton) kan du lægge i beholderen til papir og småt pap.

Stort pap skal i papcontaineren på genbrugsstationen eller afhentes som storskrald ved din hoveddør.

Husk at fjerne plastik og metaltråde, hvis det for eksempel drejer sig om legetøjsindpakning.

Lyskæder

Lyskæder

Hvis lyskæden taber gnisten, skal den bortskaffes som elektronik. Aflever den på genbrugsstationen eller få den afhentet som storskrald.

Lyskæder må ikke komme i beholderen til glas, plast og metal. Ledningerne vikler sig ind i sorteringsanlægget, og de værdifulde råstoffer går tabt.

Fyrværkeri

Fyrværkeri

Selvom fyrværkeri ikke er decideret juleaffald, bliver det for mange aktuelt lige om lidt.

Brugt fyrværkeri skal i restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen.

Ubrugt fyrværkeri eller fusere skal afleveres som farligt affald på genbrugsstationerne.

Gaver fra pakkeleg

Gaver fra pakkeleg

Har du vundet en pakke i pakkeleg, som hverken din sidemand eller du selv kan bruge, så stil den på byttehylderne på genbrugspladsen eller aflever den i din nærmeste genbrugsbutik. Så kan en anden få glæde af den. Du kan selvfølgelig også selv finde gaver til den næste pakkeleg, nu du er der.

Der må selvfølgelig ikke afleveres madvarer på genbrugspladsen eller i genbrugsbutikken. Hvis du har vundet en dåse bønner, så forsøg i stedet at finde en ret, hvor de kan indgå.

Nissehuer

Nissehuer

Hvis nissehuen er slidt, kan den komme i tøjcontaineren på genbrugspladsen. Huen skal dog være renvasket og tør.

Hvis huen kan blinke eller spille musik, skal den sorteres til elektronik. Det gælder også juleslips med musik og lys. Hvis det er muligt, så tag batterierne ud og aflever dem særskilt i en batteribeholder.

Stearin- og fyrfadslys

Stearin- og fyrfadslys

Rester af stearinlys skal i restaffald. Skålen fra fyrfadslys skal sorteres til metal.

Juletræ

Juletræ

Foden skal fjernes og træet må ikke have rester af pynt. Herefter kan det afleveres som haveaffald på genbrugspladsen. Du kan også undersøge, hvilke muligheder der er for at lave en afhentningsaftale med netop din kommune.

Flere og flere vælger en ny måde at tilbringe juledagene på

Løgumkloster Højskole. Foto: Helene Christensen Bendixen, TV SYD
Udgivet

På Løgumkloster Højskole er efterspørgslen på et højskoleophold i julen stort.

Hvis du ønsker at gøre noget andet, end du plejer eller søger et fællesskab, så er et højskoleophold henover julen måske noget for dig.

Det fortæller Ursula Dieterich-Pedersen, der er forstanderinde på Løgumkloster Højskole.

Her har de igen i år valgt at tilbyde kurser i juledagene - til stor succes.

- De vælger det til, fordi det er personer, som godt gider julen, men som ikke gider konsum og juleræs. De vil gerne falde ned, og de vil gerne have, at det skal handle om sang, lys og samtaler, siger forstanderinden.

For tredje år i streg er kurserne udsolgt, og højskolen har været nødt til at få tidligere elever tilbage og hjælpe til under julekurserne.

En god atmosfære

Jytte Mink fra Sønderborg er en af julekursisterne på Løgumkloster Højskole, for hun ville gerne prøve noget alternativt.

- Jeg har tænkt på det i mange år og besluttede mig så for, at i år skulle det være. Og det har jeg bestemt ikke fortrudt, siger hun.

Opholdet og menneskene har nemlig gjort stort indtryk på hende.

- Det er det, at vi er i samme båd alle sammen. At vi ikke holder jul med familien, men med så mange andre rare mennesker, siger Jytte Mink.

Det laver man på højskolen den 24. december

09:30 – 11:30

Hånd, ånd og hjerte

Vi har valgt tre fag for jer, hvor I får lov at bruge kroppen, hovedet og hjertet. Det kommer 2 gange: tirsdag og torsdag.

Vintervandring– hvad laver dyrene her i julen? Hvordan står træerne? Hvor koldt og vådt er luften? At vintervandre er ligesom vinterbadning en særlig genre, En særlig smuk en. Vi tager jer med ca. 5 kilometer og har kaffe, the og lidt spiseligt med os. Husk gode gå sko der gerne må være vandfaste og regntøj.

v/ Irene Sanchez Lorenzen, højskolelærer

Vinterdrømme –kan du godt lide at skrive? Eller vil du gerne skrive og kommer ikke rigtig i gang? I dette fag får du inspiration til skrivning om det du drømmer om. Altså ønskedrømmene. De vågne. Visionen. Eventyret. Den bedste af alle verdener. Alt det varme, smukke, dejlige, bløde, lyse, stærke. Vi har købt en bog til dig og du lærer forskellige værktøjer til din skriveproces. Og måske vil du læse lidt af det op til de andre i slutningen af timen.

v/ Ursula Dieterich-Pedersen, forstander

Vinterbilleder– er du glad for at male og tegne? Eller har du altid gerne ville prøve? Vintermotiverne skal på papir. Lys og skygge. Peter har sæt blyanter, kul, pastelkridt og akryl frem i kunstlokalet. Det er lette øvelser, der hurtigt gør dig bedre, lige meget hvilket niveau du begynder på. Små vinterbilleder som du kan tage med dig.

v/ Peter Munck-Petersen, billedkunstner

14:00 - 15:30

Julestuen pyntes sammen

Der skal dækkes bord, sættes lys, pyntes træ, vælges julesange og foldes servietter. Vi har alle forskellige traditioner og der er tid til at fortælle om dem, mens vi går og gør klar til julen. Og så har forstanderen lidt udfordringer i ærmet, der gør julebordet særlig smukt i år.

v/ Ursula Pedersen, forstander

16:30

Julegudstjeneste i Klosterkirken

18:00 –

Vi holder jul sammen

Middag og derefter Julehygge og sang i ottekanten

v/ Ursula Pedersen, forstander og højskolelærer, Anika Thor, højskolelærer og madekspert samt Ea Cornelia Lindbjerg Hansen, pianist

23:00

Musikalsk Julenatsgudstjeneste

Klosterkirken inviterer til årets mest stemningsfulde gudstjeneste:

En anden, der også er taget på julehøjskole i Løgumkloster uden i forvejen at kende nogen, er Anna Bækkelund fra Frederiksberg.

- Jeg godt lide vores samvær, byen og atmosfæren. Jeg føler mig velkommen her, siger hun og fortsætter:

- Det er den her blanding af foredrag, vandreture og en julegudstjeneste i går. Man kommer i kontakt med mange forskellige mennesker og får lige vendt nogle ting og nogle synspunkter. Det, synes jeg, er meget berigende.

Ursula Dieterich-Pedersen, forstander på Løgumkloster Højskole. Foto: Helena Bendixen

En stigende tendens

I 2023 deltog over 600 mennesker på højskolekurser i julen, skriver Højskolerne.dk på deres hjemmeside.

Løgumkloster Højskole har 64 julegæster i år, og alle sengene er belagt.

Ifølge en rundspørge blandt udvalgte højskoler er der primært tale om seniorer, som kommer alene eller i par.

Det stemmer overens med højskolens gæster, som ifølge forstanderinde Ursula Dieterich-Pedersen er folk fra 50 år og opad, der både er par og alene.

- Det er faktisk ikke nødvendigvis af ensomhed, men fordi man søger noget andet. De danner venskaber, fordi der er nogen, der vender tilbage, fortæller hun.

Mange af julegæsterne er nemlig gengangere, og fælles for dem er, at de kommer for selskabet og for en jul med færre gaver og mere indhold.

- Der er meget musik og sang, og så er det oplæg og samtaler om eksistentielle emner som død, glæde, sorg og om en selv. Det er det, der kommer frem i julen, og både negativt og positivt skal have plads her, siger forstanderinden.

Også Jytte Mink fra Sønderborg og Anna Bækkelund fra Frederiksberg planlægger at vende tilbage næste jul.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com