Oversigt

Sundhedsstyrelsen kommer for første gang med anbefaling til voksnes søvn

Hver tredje voksne dansker får for lidt søvn, og det har konsekvenser for vores trivsel.

quote

Tre ud af ti voksne sover mindre end syv timer i døgnet

Maja Bækgaard Jørgensen, sektionsleder

Derfor har Sundhedsstyrelsen lavet nye anbefalinger til søvnlængden for at få danskerne til at prioritere søvn over skærm. Det fremgår af en pressemeddelelse.  

For voksne lyder den nye anbefaling på mellem syv og ni timers søvn, hvis vi er mellem 18 og 65 år. 

- Vi ved, at tre ud af ti voksne sover mindre end syv timer i døgnet. Derfor kan de nye anbefalinger bruges til at overveje, om det er muligt at komme tidligere i seng og samtidig slukke for skærmen efter sengetid, siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsen Maja Bækgaard Jørgensen.  

Danskernes søvn

  • Danske taI viser, at i 2023 sov 64 procent af voksne på 18-64 år de anbefalede 7-9 timer i døgnet, mens 32 procent sov mindre end 7 timer i døgnet og 4 procent sov mere end 9 timer i døgnet. For voksne på 65 år og derover sov blot 38 procent de anbefalede 7-8 timer, mens 35 procent sover mindre end 7 timer i døgnet og 27 procent sov mere end 8 timer i døgnet.

  • Omkring hver 10. elev i 5. klasse sov 8 timer eller mindre om natten, mens det samme gjaldt for omkring 2/3 af eleverne i 9. klasse.

  • På tværs af 5., 7. og 9. klasser så man i 2022, at en lidt større andel af piger (18-20 procent) end af drenge (13-15 procent) angav at sove dårligt eller uroligt om natten flere gange om ugen.

  • 81 procent af de 16-24-årige og 26 procent af de +65-årige angiver underholdning fra skærm som årsag til ikke at føle sig udhvilet

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Hun understreger samtidig, at der selvfølgelig kan være forskel på, hvor meget søvn den enkelte har behov for. 

- I 2023 sov voksne i gennemsnit 7 timer og 12 minutter i døgnet. Er man oppe i årene, er nattesøvnen ofte endnu kortere. Det betyder, at vi ligger i den lave ende af de syv-ni timer, så de fleste af os kunne godt have brug for at sove lidt mere, siger sektionslederen.

Skærm og tankemylder

Det er desværre et stigende antal danskere, der ikke føler, de får nok søvn. 

Oftest handler det om, at man kommer for sent i seng på grund af underholdning fra skærm. 

Men også tanker og bekymringer som er relateret til arbejde, familie eller personlige problemer holder mange voksne vågne om natten.