Sådan gør du, hvis du kommer ud til en uretfærdig p-afgift

Mange oplever at få parkeringsafgifter, der ikke virker retfærdige. Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der bliver udstedt mange p-afgifter, når syd- og sønderjyderne parkerer. Og mens der i nogle tilfælde er tale om overtrædelser, er en del gule sedler lagt i forruden på et snævert grundlag, mener FDM.

Simon Ronge Holm Madsen fra Esbjerg fik i juni en parkeringsbøde for at holde uden for båsen i sin baggård - en bås som umiddelbart ikke eksisterer.

Tine Hvam Sørensen parkerede sin bil ved Jysk i Horsens i november og kom ud til en p-afgift, fordi snuden holdt et par centimeter uden for båsen.

Carina Lundberg fik en p-afgift ved Broen i Esbjerg i juli sidste år med den begrundelse, at der var angivet tre forskellige tidspunkter for parkering - på trods af at der i bilen er en elektronisk p-skive.

Det er blot tre eksempler på afgifter fra det seneste år i Syd- og Sønderjylland, der har fået panderynkerne frem hos bilisterne. 

- Vi får rigtig mange henvendelser fra folk, der undrer sig over deres p-afgift, siger advokat hos FDM's juridiske afdeling Michael Ern Nielsen.

Seks hyppige klagepunkter

Parkeringsklagenævnet har samlet de hyppigste klagepunkter over private kontrolafgifter. Her er nogle af dem:

  • Skiltefortolkning

  • Håndskrevet seddel som p-skive

  • Flere kontrolafgifter for samme parkering

  • P-billet placeret med bagsiden op

  • Flere p-skiver i bilen

  • Anvendelse af EasyPark eller lignende

Kilde: www.parkeringsklagenaevnet.dk

For når man står med den tilsyneladende uretfærdige bøde, kan det være både besværligt og tidskrævende at gøre noget ved det selv.

Egne beviser

Hos FDM er der oprettet en afdeling, der alene tager sig af henvendelser fra bilister, der mener at have fået en p-afgift, der ikke er retfærdig.

- Der er mange, der fortæller, at de får et automatisk afslag på deres klage, når de klager til parkeringsselskaberne, fortæller Michael Ern Nielsen og siger, at FDM derfor altid anbefaler at klage to gange, så man kommer ud over at få autosvar igen.

Man skal overveje, hvor langt og dyrt man vil kæmpe for sin retfærdighed

Michael Ern Nielsen, advokat, FDM

Kommer man ud til en parkeringsafgift i forruden, er det vigtigt, at man tager masser af billeder. Både af bøden, årsagen til afgiften og bilen fra flere vinkler. 

- Når man har klaget og ikke har hørt noget, kan man ringe til os eller gå videre til parkeringsklagenævnet, siger Michael Ern Nielsen.

Kan blive dyrere

Hos FDM er der ikke opgørelser, der kan sige om flere eller færre ringer ind med spørgsmål til p-afgifter. 

- Det har altid været moderne at være sur over parkeringsbøder, men der er i hvert fald stadig mange, der ringer ind. Nogen har ret, nogen har ikke ret.

Når man henvender sig, bliver man rådgivet i, hvad den smarteste løsning er. Og her er der en vigtig ting for advokaten at understrege:

- Man skal overveje, hvor langt og dyrt man vil kæmpe for sin retfærdighed. For hvis man taber sagen, bliver det dyrere end afgiften med renter, rykkere og så videre, forklarer han.

Alligevel mener han ikke, man skal tøve med at gøre noget ved en uretfærdig bøde. 

Generelle parkeringsregler

Der er en række steder, hvor det er forbudt at standse eller parkere sin bil, selvom der ikke skiltes med det:

  • På fodgængerfelt eller mindre end fem meter foran feltet

  • I vejkryds eller mindre end 10 m fra den nærmeste tværgående kørebane eller cykelstis nærmeste kant

  • Mindre end 5 m fra en tværgående cykelsti der ikke ligger sammen med en kørebane

  • Ud for udkørsel fra cykelsti eller inden for en afstand af 5 meter før udkørslen,når cykelstien løber langs kørebanen

  • I eller mindre end 5 m før et opmarchområde. Et opmarchområde findes henimod et vejkryds, hvis der er mere end én spærrelinje og mere end én vognbane. Retningen på vognbanerne er underordnet

  • Ud for en spærrelinje hvis afstand imellem køretøj og spærrelinje er mindre end 3 m

  • På gangsti, cykelsti, midterrabat, skillerabat, helleanlæg, spærreflader og fortov

  • Udenfor byzoneområder kan køretøjer med tilladt totalvægt op til 3.500 kg standses eller parkeres delvist på fortovet eller skillerabat

  • På bro over motorvej, i viadukt eller tunnel

  • På eller i nærheden af bakketop

  • I krybespor

  • På hele den gul-afmærkede strækning ved et busstoppested og 12 m før og efter stoppestedsskiltet hvis ikke der er gul kantstensafmærkning

  • På plads der er reserveret til taxa, MC, elbiler, delebiler etc.

  • På handicapparkeringspladser. Denne forseelse udløser en afgift på 1.020 kr.

Hvor længe skal observationstiden være?

Der er forskellige regler for observationstid afhængig af, om du har parkeret din bil et offentligt sted med standsningsforbud, eller om det er et område med parkeringsforbud.

Er der tale om et standsningsforbud på offentlig område, er der ingen krav om, hvor længe bilen skal observeres, før der udstedes en parkeringsafgift.

Ved parkeringsforbud på offentlig område skal der mindst observeres i tre minutter.

Hvordan skal der skiltes om p-zone?

Parkeringszoner på offentlige områder skal skiltes både ved indkørsel til zonen og som udgangspunkt inden for zonen. Inden for zonen skal der skiltes med såkaldte infotavler, så parkeringsreglerne er synlige i hele parkeringszonen. En undtagelse kan være, hvis der er tale om en mindre parkeringszone med samme type veje.

Skiltet er en såkaldt zoneoplysningstavle, hvor der står "P info". Alle restriktioner i parkeringszonen skal fremgå af tavlen eller en undertavle. Skiltene skal være placeret, så man kan få øje på et p-skilt, når man står i en parkeringszone eller går om et nærliggende hjørne. Betalingsautomater vil kunne erstatte zoneoplysningstavler, men med samme krav om synlighed.

Hvordan placerer og indstiller du p-skive korrekt?

Parkerer man et sted, hvor en p-skive skal indstilles, kan man få en parkeringsafgift, hvis man glemmer det - uanset om man har parkeret kortere eller længere, end hvad der er tilladt. Med mindre andet fremgår skal p-skiven indstilles på udløbet af det kvarter, hvor du begynder parkeringen, og i øvrigt efter de samme principper som ved parkering på offentligt område.

Søndagsaktiviteten skaffede 900.000 kroner ind

I Syd- og Sønderjylland samlede de 900.000 kroner ind til Røde Kors. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Udgivet

Nogen brugte den solrige efterårssøndag på at stemme dørklokker for at samle penge ind til Røde Kors.

Der er indsamlet omkring 900.000 kr. kroner i Syd- og Sønderjylland, som blandt andet skal bruges på medicin og mad til dem, der lider under krig og katastrofer. På landsplan blev der samlet 13 millioner kroner ind på dagens indsamling.

- Der er et stort behov for at handle og skabe håb, siger generalsekretær i Røde Kors, Ander Ladekarl, i en pressemeddelelse.

Sammenlignet med sidste år har 1.500 flere meldt sig til at gå dør til dør og spørge om donationer. I Syd- og Sønderjylland gik omkring 2.000 rundt med raslebøsse.

Røde Kors er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden.

Ingen spillere opdagede mystisk straffespark

Sønderjyskes målmand Jakob Busk var en af de første, der gik hen til dommer Jørgen Daugbjerg Burchardt, da FC Nordsjælland fik straffespark i første halvleg. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Udgivet

FC Nordsjælland endte med at besejre Sønderjyske klart, men det var en speciel situation, som sendte udeholdet på sejrskurs.

FC Nordsjællands Benjamin Nygren var egentlig på vej ud for at tage et hjørnespark, men måtte vende om til sin egen overraskelse og resten af Sydbank Parks i løbet af første halvleg i kampen mod Sønderjyske.

Dommer Jørgen Daugbjerg Burchardt pegede nemlig på straffesparkspletten efter en duel mellem Nygren og Sønderjyskes Daniel Gretarsson.

Her havde den islandske centerforsvarer armen på bolden, men der var ingen appeller for noget som helst. Hverken fra den svenske angriber eller resten af Nordsjælland-truppen.

- Jeg så det ikke, da jeg var i situationen. Jeg så godt, at han ramte den, men jeg så ikke hvorhenne på kroppen, han ramte bolden, siger Benjamin Nygren til TV 2 Sport efter slutfløjt.

Benjamin Nygren opdagede ikke, at han fremtvang et straffespark. Svenskeren mente efterfølgende, at udeholdet vandt fortjent. Han scorede selv målet til 3-1. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Daniel Gretarsson fik sig derfor en uheldig hovedrolle for det lyseblå hjemmehold. Han nåede ikke at se situationen igen, inden han stillede sig foran mikrofonen.

Han følte dog, at det var en tynd kendelse i momentet.

- Jeg følte, at den knap nok ramte min arm. Jeg løb bare tilbage og vendte rundt, og der følte jeg ikke, at jeg kunne have mine arme ned langs siden. Det var ret naturligt, syntes jeg, men dommeren skal træffe en beslutning, og der er VAR, så det var formentlig et straffe, siger Daniel Gretarsson.

Målmand fór hen til dommeren for svar

FC Nordsjælland kom foran efter straffesparket efter sikker udnyttelse af Marcus Ingvartsen.

Daniel Gretarsson (til venstre) følte ikke, han kunne have sine arme andetsteds i situationen. Det var Marcus Ingvartsen (til højre) ligeglad med, som kunne score sit sjette mål i de sidste tre kampe for FC Nordsjælland. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Her hoppede Sønderjyskes keeper Jakob Busk til den forkerte side. Han var én af de første, som fór hen til dommer Burchardt for at få svar efter kendelsen.

Han var uforstående til at begynde med, men anerkendte dommen, da han hørte årsagen.

- Jeg var overrasket, for jeg bemærkede slet ikke, at der var noget med hånd i spil. Men dommeren sagde, at der var en bevægelse med armen. Og der er jo billeder, som bliver kigget igennem, så hvis det er sådan, det er, så har han jo sikkert ret, siger Jakob Busk, der blev kampens spiller for hjemmeholdet.

Sønderjyske formåede ikke at komme tilbage i kampen og tabte med hele 4-1 på eget græs.

Nederlaget sender dem under nedrykningsstregen henover landsholdspausen, da Lyngby spillede 1-1 mod Randers.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com