Ordning, hvor private vurderer sikkerheden på arbejdet, møder kritik efter dødsulykke

Politikere på Christiansborg kritiserer efter dødsulykke ordning, hvor arbejdstilsyn kan udføres af private virksomheder. Foto: Chris Birkekær Pedersen, TV SYD, Grafik: Benjamin René Klint Nielsen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kritikken af arbejdsmiljøcertificeringen, hvor virksomheder kan undgå rutinemæssige grundtilsyn fra Arbejdstilsynet, er nået til Christiansborg. SF vil have beskæftigelsesministeren til at kigge på ordningen efter TV SYDs historie onsdag.

Det bør ikke være muligt for en virksomhed at få private selskaber til at varetage opgaverne om arbejdstilsyn.

Sådan lyder det fra SF´s retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt, der kalder reglerne for slappe.

- Det er usundt, at man som virksomhed kan købe sig til privat certificering, siger hun.

I sommer mistede en 44-årig mand livet på sin arbejdsplads på Danish Crowns fabrik i Blans. 

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) afviser, at en arbejdsmiljøcertificering skal ses som en fribillet, men fortæller ikke, om hun vil ændre de nuværende regler. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Han blev klemt af en maskines 425 kilo tunge låg, der landede oven på ham. Afbryderen til maskinen var 20-25 meter væk fra maskinen.

Beskæftigelsesministeriet: - Arbejdstilsynet har besøgt Danish Crown i Blans

I et skriftligt svar til TV SYD oplyser Beskæftigelsesministeriet:

- Arbejdstilsynet har besøgt Danish Crown i Blans 18 gange over de seneste fem år. I den periode har Arbejdstilsynet afgivet 11 reaktioner om arbejdsmiljøforhold - 6 strakspåbud, 4 afgørelser uden handlepligt og 1 skriftlig vejledning. Alle reaktioner er givet i forlængelse af ulykkesundersøgelser og efterfølgende kontrolbesøg, da virksomheden som følge af certificeringen er undtaget fra grundtilsyn.

 

- Da Arbejdstilsynet august 2023 har fået oplyst, at virksomheden ikke længere er certificeret, har Arbejdstilsynet den 7. september 2023 været på grundtilsyn. Efter besøget er det Arbejdstilsynets vurdering, at der er behov for yderligere tilsyn på virksomheden, hvilket er anmeldt til at ske den 28. september 2023.

 

- Arbejdstilsynet er ressortansvarlig for regler om anvendelse af CE-mærkede maskiner (fx kassevaskere, som i den konkrete sag), mens Sikkerhedsstyrelsen under Erhvervsministeriet er ressortmyndighed for regler om indretning af CE-mærkede maskiner og dermed, hvorvidt en maskine indretningsmæssigt opfylder kravene i EU’s maskindirektiv.

Danish Crown har ikke haft besøg af Arbejdstilsynet til forebyggende grundtilsyn i 11 år, da de er en af de virksomheder, der har et arbejdsmiljøcertifikat.

I stedet har slagterikoncernen fået besøg fra det private certificeringsselskab DNV og kun fået Arbejdstilsynet ind på fabrikkerne ved ulykker eller andre konkrete tilfælde.

Der er en risiko for, at et privat firma kan være tilbageholdende med kritik, fordi man kan miste en kunde, hvis man er for krakilsk

Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører, SF

Udvalgsformand klar til at kigge på ordning

Formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg, Bjarne Laustsen (S), ser Arbejdstilsynet som den overordnede myndighed, og han er parat til at diskutere, om færre tilsynsopgaver skal udliciteres.

- Når man går på arbejde, så skal man have et trygt arbejde, og man skal selvfølgelig slet ikke miste livet, som det der skete i Blans. Derfor skal vi kigge på, om Arbejdstilsynet kan overtage nogle af de opgaver, der er udliciteret til de private, siger han.

Bjarne Laustsen (S) er formand for beskæftigelsesudvalget og er parat til at kigge på, om Arbejdstilsynet skal varetage flere opgaver. Foto: TV 2 Dokumentar

Sidste år skete der 43 dødsulykker på arbejdspladser i hele landet. 

Beskæftigelsesminister: - En certificering skal ikke ses som en fribillet

I et skriftligt svar til TV SYD skriver beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S):

- Det er tragisk, hver gang en person mister livet i en arbejdsulykke. Det skal være sikkert at gå på arbejde.

 

- Jeg vil gerne afvise, at en arbejdsmiljøcertificering skal ses som en fribillet. Arbejdstilsynet fører fortsat tilsyn på baggrund af klager, anmeldte ulykker, erhvervssygdomme eller presseomtale. Ift. den omtalte virksomhed har Arbejdstilsynet været på tilsyn flere gange og givet en række strakspåbud.

 

- Så vidt jeg kan forstå, så er Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø på vej med en opfølgende rapport om effekterne af certificering. Den vil jeg naturligvis dykke ned i.

For at komme problemerne med arbejdsmiljøet på arbejdspladserne til livs indgik samtlige folketingspartier i marts en arbejdsmiljøaftale, der blandt andet skal fremtidssikre arbejdsmiljøindsatsen med lidt mere end 450 millioner kroner fordelt mellem i 2023 og 2026.

Aftalen melder dog ikke om ændringer på ordningen om arbejdsmiljøcertifikater.

Næstformand for Folketingets beskæftigelsesudvalg, Christoffer Aagaard Melson (V), mener der sker for mange ulykker på danske arbejdspladser.

Certificeringsselskabet DNV: - Vi har fulgt retningslinjerne

I et skriftligt svar til TV SYD skriver certificeringsselskabet DNV, der har lavet tilsyn hos Danish Crown i Blans:

- Vi har fulgt de retningslinjer, som gælder for certificeringsordningen. De beskriver bl.a., hvordan vi som certificeringsvirksomhed skal se på procedurer og foretager stikprøver på, hvordan procedurene omsættes til praksis. Det fremgår også af indslaget, at den konkrete sag stadig er ved at blive undersøgt, og vi mener ikke, det vil være korrekt af DNV at udtale sig offentlig om selve sagen, vores konkrete arbejde for Danish Crown eller kritiske kommentarer rettet mod forskellige aktører inklusive DNV, før vi hører konklusionerne fra dem, der foretager den konkrete undersøgelse. DNV har til gengæld med det samme gennemført en række tiltag for at være med til at gøre alt, hvad der er muligt, for at undgå lignende ulykker. Som tidligere nævnt har vi i den konkrete sag valgt at suspendere certificeringen i seks måneder. Vi har også haft vores auditører samlet for at sikre, at vi har fokus på den type risici.

Modsat udvalgsformanden mener venstremanden ikke, at man kan tage stilling til, om ordningen skal sløjfes.

Han vil vente til en ekspertgruppe er kommet med deres anbefalinger til, hvordan ulykker som i Blans kan undgås.

- Det er noget, der er indført i håb om, at man kan målrette de ressourcer, vi har i vores arbejdstilsyn. Men hver gang der sker en ulykke som i Blans, så er der noget, der ikke er gået rigtig for sig, siger han.

Christoffer Aagaard Melson er næstformand for Folketingets beskæftigelsesudvalg. Foto: TV 2 Dokumentar

Vil tage det op i Folketingssalen

Karina Lorentzen Dehnhardt mener, der er en fare for at eventuelle kritikpunkter stilties.

- Jeg siger ikke, det er tilfældet her. Men der er en risiko for, at et privat firma kan være tilbageholdende med kritik, fordi man kan miste en kunde, hvis man er for krakilsk, siger hun.

Danish Crown: - Der er indført sikkerhedsprocedurer efter ulykken

Danish Crown siger i dag til TV SYD, at de efter ulykken har indført sikkerhedsprocedurer på koncernens slagterier, som de mener går videre end det, der er foreskrevet i arbejdsmiljølovgivningen. Hvorvidt reglerne for tilsyn skal ændres, er et spørgsmål som Danish Crown ønsker at overlade til eksperter og myndigheder på området.

Beskæftigelsesminister, Ane Halsboe Jørgensen (S), har på trods af kritikken ikke planer om at ændre på de nuværende regler. SF´s retsordfører vil alligevel stille spørgsmålet på ny i folketingssalen.

Dødsulykker i 2022

  • I 2022 skete der 43 arbejdsulykker, som medførte døden. Det var det højeste antal siden 2008.

  • Fra 2016 til 2021 var der gennemsnitligt 33 dødsulykker om året. Stigningen i 2022 skal ses i lyset af, at flere mennesker har fået et arbejde.

  • 11 af dødsulykkerne i 2022 skete ved fastklemning. 

  • Set over de seneste 40 år er antallet af dødsulykker på arbejdsmarkedet faldet markant.

  • De fleste dødsulykker sker i landbrug, skovbrug og fiskeri, under opførelse og nedrivning af byggeri samt under godstransport.

Kilde: Arbejdstilsynet

Her er det ikke tilladt at snakke om spil

Holdet mødes flere gange ugentligt, hvor der er plads til det meste - bare ikke snak om betting.
Udgivet

Hos FC Haderslev 6100 har de lavet en ny regel, der skal hjælpe spillere ud af spilleafhængighed, og undgå at andre kommer dertil.

Udefra set er fodboldtræningen hos FC Haderslev 6100 præcis som alle andre steder. Men når døren bliver lukket til omklædningsrummet, sker der noget.

- Omklædningsrummet er jo egentligt lidt hemmeligt, men vi snakker om alt fra kærester/koner, til hvad folk har lavet i byen i weekenderne, eller hvad man laver på arbejde. Så meget hverdagsting, siger Martin Hedeager Jensen.

Her virker det måske stadig ikke så anderledes, men spørger man spillerne på holdet, så er snakken her noget helt andet end den, de har haft i tidligere klubber. Der har det nemlig handlet meget om betting.

- Normalt når man kommer ind fra træning, så er der altid nogen, der lige skal tjekke telefonen for at se om den ene oddskupon er gået hjem, eller om den ikke er. Eller om man skal lave en ny eller høre nogle råd fra nogle af de andre. Det har jeg ikke hørt på et eneste tidspunkt hernede, siger han.

Klubben har indgået et samarbejde med Center for Ludomani for at stoppe snakke om betting i klubben, og for at hjælpe dem som skulle være blevet afhængige af at spille.

Martin Hedeager Jensen har selv spillet en smule, men har oplevet flere, der har brugt store summer på at spille. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Store fristelser

Det kan begynde i det små, men ender som store problemer, når unge mennesker spiller på fodboldkampe eller andet sport. Og det er ikke svært at komme i gang, og fristelserne er mange.

- Før i tiden havde Danske Spil rimelig meget monopol på det, men nu kan man bare tage sin telefon frem, og så er der 20 forskellige udbydere, hvor man kan spille på alt fra finsk volleyball til ishockey i USA. Det bliver bare større og større, og vi frygter desværre, at det ikke er et problem, der går væk lige med det samme, siger Magnus Winterskov Møller, næstformand i klubben.

Derfor oplever de det også som et problem, når der bliver snakket om betting, for der skal ikke meget til, før man kommer ud på en glidebane.

Som næstforman i klubben er Magnus Winterskov Møller ikke bange for at sige, at de gerne går forrest. Også når det kommer til nye regler i omklædningsrummet. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

- Det er vores klare opfattelse, at det er et problem. Det er rigtig nemt at lægge ti kroner, hundrede kroner eller tusind kroner på en kamp. Det kan godt være mange penge, og det kan være rigtig svært, hvis man først har tabt nogle penge, og man så gerne vil vinde dem tilbage igen, siger han.

Martin Hedeager Jensen har selv spillet lidt, men han har også delt omklædningsrum med nogle af dem, der har vundet og tabt store summer på betting. Men det er ikke det eneste sted, man bliver mødt af betting.

- Op til en fodboldkamp er der jo typisk et hav af betting-reklamer, og det er der også i pausen. Så det er jo let at blive fristet af idéen om at tjene nogle hurtige penge, hvis man føler, man har lidt forstand på fodbold eller anden sport, siger han.

Holdet mødes flere gange ugentligt, hvor fokus skal ligge på alt andet end betting. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Brug for klare rammer

Hos Center for Ludomani oplever de en stor sammenhæng mellem sport og betting, og de ser det især i perioder, hvor der er meget sport på programmet.

- Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark elsker sport og at gamble. Man kunne se det så sent som i sommers, hvor vi havde en intens sportssommer. Vi har svært ved ikke at sige fodbold og sport uden at sige betting, siger Chani Yavin, forebyggelseskonsulent hos Center for Ludomani.

I tal fra Danske Spil kunne de se en fordobling af danskere, der havde lagt et bet i de første uger af sommeren. Ikke alle kan nødvendigvis kontrollere disse spil, og flere børn og unge, der egentlig ikke er gamle nok til at spille, har udviklet en afhængighed.

- Vi kigger ind i nogle ret bekymrende tal, hvor hver tiende dansker har pengespilsproblemer i en eller anden varierende grad. Det er på tide, man tager det alvorligt. Man skal ikke forbyde spil, men vi skal lave nogle rammer, der gør det trygt og sikre, at man kan spille ansvarligt, siger hun.

Det kan være ændringer i bettingfirmaers markedsføring og funktioner som velkomstbonusser og cashback, der fastholder folk i spil.

Kendetegn ved ludomani

Hos Center for Ludomani har de oplevet en stigning i antallet af unge under 30 år, der søger hjælp hos dem. I 2009 fyldte de 18 procent i statistikkerne, og i 2023 udgør de 46 procent.

Der findes forskellige kendetegn, og folk reagerer forskelligt, men der er en række kendetegn, som Center for Ludomani fremhæver.

Fysiske kendetegn – Hjertebanken, stress, hovedpine, indre uro, svedeture, mave- og muskelsmerter, nedsat immunforsvar.

Psykiske kendetegn – Søvnproblemer, koncentrationsbesvær, rastløshed, humørsvingninger, angst, depression, selvmordstanker.

Adfærdsmæssige kendetegn – aftalebrud, forklaringsproblemer, social isolation, kritisk og irritabel adfærd, manglende overblik, ubeslutsom og uengageret, mentalt fraværende, impulsiv.

Spilleafhængige er stærkt optaget af spil, praler af gevinsterne uden at nævne tabene, kan finde på at lyve om deres deltagelse i spil mv.

De ser mange fordele i et samarbejde med en fodboldklub som FCH 6100, hvor de kan komme ud til børn og unge med viden om ludomani.

- Det er vigtigt for os at samarbejde med forskellige parter, så vi lykkes med at komme ud med viden, men også at udstyre nøglepersoner som trænere og forældre med værktøjer til at kunne spotte tegn på uhensigtsmæssig spilleadfærd, men også vide hvor man kan søge hjælp, siger hun.

Hos Center for Ludomani tilbyder de gratis og anonym rådgivning og behandling til både spilafhængige og pårørende.

Det nye samarbejde betyder, at klubben har haft besøg af Center for Ludomani, og at der bliver lavet en ny spillerpolitik. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Mere fokus på sporten

Udover ønsket om at hjælpe unge mennesker, der spiller for meget, får klubben også noget tilbage. Når der er mindre fokus på betting og penge, bliver der et større fokus på fodbolden, der spilles på banen.

- Jeg synes det er så fint. Jeg føler, at man er mere til stede, og at folk ikke sidder og kigger ned i telefonen, men snakker om alle mulige andre ting, siger Martin Hedeager Jensen.

De håber, at flere klubber hopper med på deres vogn, så der kan komme et større fokus på de potentielle problmer med betting.

Politiet efterforsker menneskeudnyttelse i sag, hvor børn rev livsfarligt tag ned

Fotoarkiv. Foto: Arbejdstilsynet
Udgivet

Under tilsynsbesøg blev børn set, mens de nedrev asbestholdige tagplader. En alvorlig sag, som politiet nu efterforsker.

Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker nu sagen om børn, der ulovligt har arbejdet på Snogbæk Nederbyvej 16 ved Sønderborg, hvor de har nedrevet asbestholdige eternittagplader. 

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Den 19 september besøgte Arbejdstilsynet adressen Snogbæk Nederby 16 ved Sønderborg. Her opdagede de, at to mindreårige på henholdsvis 14 og 15 år hjalp til med at fjerne det asbestholdige tag på den 550 kvadratmeter store lade helt uden opsyn eller lovpligtige værnemidler.

Efter tilsynsbesøget udstedte Arbejdstilsynet 14 strakspåbud for at stoppe det farlige og ulovlige arbejde, hvorefter sagen blev anmeldt til politiet. 

Virksomheden bag nedtagningen af tagpladerne er LM Multiservices, som er fra Hørve på Sjælland. De mange stumper af asbestholdige bølgetagplader har, ifølge Arbejdstilsynet, medført en forurening af jorden på adressen.

- Der er tale om en alvorlig sag både i forhold til arbejdet med asbestholdige materialer og medarbejdernes alder, og vi er netop nu ved at danne os et overblik over den. Vi gennemgår allerførst det materiale, som vi har modtaget fra Arbejdstilsynet om tilsynsbesøget, og det materiale, vi har modtaget fra Midt- og Vestsjællands Politi, hvor børnene og det pågældende firma er bosiddende, lyder det fra vicepolitiinspektør Jan Rasmussen ved Syd- og Sønderjyllands Politi. 

Efterforsker også menneskeudnyttelse

Politiet oplyser i pressemeddelelsen, at de modtog anmeldelsen den 10. oktober, og at efterforskningen forventes at tage flere uger, da de har mistanke om, der kan være tale om flere overtrædelser: 

- Vi efterforsker bredt, herunder om der også kan være en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om menneskeudnyttelse. Her skal efterforskningen vise, om børnene er blevet rekrutteret til at arbejde under åbenlyst urimelige forhold, som det er formuleret i loven, udtaler Jan Rasmussen. 

Selvom både nedbrydningsfirmaet LM Multiservice og de implicerede børn holder til på Sjælland, så er det Syd- og Sønderjyllands Politi, der står for efterforskningen i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi. 

Tip os

Har du oplevet noget i forbindelse med emnet, som du gerne vil dele?

Så hører TV SYD gerne fra dig. Skriv til os på tvsyd@tvsyd.dk

Det er helt uforpligtende, og vi behandler dit tip fortroligt.

Husk at tilføje dit navn og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med dig.

Tema

Asbestsagen

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com