Lærer har fået vished, men begræder kollegers skæbne efter konkurs
Efter 14 lange dage i uvished har Anne Roslev Vibe fra Haderslev nu fået at vide, at hun kan fortsætte sin lærergerning som voksenunderviser for IBC. Men hun er ked af, at VUC Syds konkurs koster 30 gode kolleger jobbet.
64 VUC Syd-medarbejdere var i dag indkaldt til møde hos IBC (International Business College) i Aabenraa.
Tirsdag aften fik de alle at vide, at de kan fortsætte deres arbejde for IBC, som har overtaget ledelsen efter det konkursramte VUC Syd.
Jeg vil ikke sige, det har været en god dag
Anne Roslev Vibe, tidligere gymnasielærer på VUC Syd
Alligevel var stemningen alt andet end let hos lærer Anne Roslev Vibe.
- Jeg vil ikke sige, det har været en god dag, for der er også en del af mine kollegaer, som ikke er kommet med videre på IBC. Det er jo sørgmodigt, siger underviseren.
30 af hendes kolleger er nemlig blevet orienteret om, at de har mistet deres arbejde efter konkursen. Ifølge IBCs direktør, Jens Gamauf Madsen, var det ikke muligt at komme udenom afskedigelser.
- Det er jo en træls opgave at løse. Men det er også en opgave, vi løser, fordi vi skal, og fordi vi skal lave en skole, som også er her næste år og næste år igen. Og det kræver, at de indtægter, vi har, passer til de udgifter, vi har, siger direktøren for IBC.
Katastrofalt
Det nu hedengangne VUC SYD har undervist omkring 2.800 kursister hvert år fordelt i Haderslev, Aabenraa, Sønderborg og Tønder.
Men 1. august indgav ledelsen fra VUC Syd konkursbegæring efter i flere år at have kæmpet med en stor gæld. Det har kombineret med et faldende antal kursister ført til konkursen.
Og skuffelsen over, at gode kollegaer nu skal bøde for flere års dårlig økonomi fyldte i dag også hos lærer Anne Roslev Vibe. Hun forstår ikke, hvorfor staten har tilladt konkursen.
- Jeg synes jo, det er helt katastrofalt, at en offentlig virksomhed kan gå konkurs, og der dermed også er medarbejdere, der står uden arbejde. For man skulle jo forestille sig, at i særdeleshed staten og det offentlige har styr på de virksomheder, de nu engang varetager driften af, lyder det Anne Roslev Vibe.
Efterladt på perronen
11 af de 30 afskedigede medarbejdere var undervisere og organiseret under Gymnasielærernes Fagforening GL. Det er mildest talt kommet bag på GLs formand, Thomas Kepler, at 11 gymnasielærere nu har mistet deres job.
- Vores sekretariat har været i tæt dialog med både medlemmer, kurator og IBC. Helt frem til det sidste, har vi fået stillet i udsigt, at man forventede, at langt størstedel af de ansatte kunne komme med over. Derfor er jeg chokeret over, at man efterlader så mange på perronen, siger Thomas Kepler.
Han er samtidig harm over, at man fra statens side har ladet en statslig selvejet institution som VUC Syd gå konkurs.
- Det rejser nogle principielle spørgsmål omkring det statslige selveje. Kan man overhovedet sige, at en institution ejet af staten kan gå konkurs? Mig bekendt er staten jo ikke gået konkurs. Så jeg kan ikke forstå, at det kan lade sig gøre. Det giver mig en rigtig dårlig smag i munden, lyder det fra formanden, der nu har fokus på at hjælpe sine afskedigede medlemmer videre.
- Vi har et klart fokus på at sikre vores medlemmer så godt som muligt. Vi kommer til at understøtte dem, så godt, som vi kan frem til, at Lømodtagernes Garantifond kan gå ind og understøtte deres tab, siger Thomas Kepler.
Undervisningen for kursister og elever på det tidligere VUC Syd genoptages ifølge IBCs direktør Jens Gamauf Madsen mandag den 19. august.