Koldskål - en ældgammel spise - men ikke som du kender den
Danskerne har denne forsommer i den grad mæsket sig i koldskål lavet af kærnemælk, sukker og æg. Og vi har spist så meget af denne ærkedanske spise, at mejeriet Arla melder om rekordsalg.
I år har forsommeren i Danmark ikke været varmere og tørrere siden 1920.
Det har man blandt andet kunnet mærkes hos mejeriet Arla, som i maj og juni solgte godt seks millioner liter koldskål. Det er en stigning på 22 procent i forhold til året før og ny rekord, skriver mejeriet i en pressemeddelelse.
- Det undrer mig ikke, for koldskål er en ærkedansk servering, fortæller madhistoriker Bettina Buhl fra Det Grønne Museum på Djursland.
Ægte dansk spise
Den store efterspørgsel på koldskål gav ekstraordinær travlhed på Arlas mejeri i Slagelse, hvor al koldskålen fremstilles og som laver 83 procent af markedets koldskål.
Koldskål er ifølge Bettina Buhl en meget dansk spise, som opstod i sin nuværende form i midten af 1800-tallet.
- Koldskål med kærnemælk, som vi kender den i dag, kom med andelsmejerierne opståen omkring 1850'erne. Det er et restprodukt fra smørproduktionen, som man fandt på at lave til en slags dessert eller kølig sommerdrik, fortæller Bettina Buhl.
Ingen andre kulturer kender til denne spise, der som udgangspunkt er lavet af kærnemælk, æg og sukker - nogle gange er der også vanilje og tykmælk i - og måske lidt bær tilsat.
Koldskål var kølig, krydret øl
Men egentlig var koldskål noget helt andet.
Før 1850'erne var koldskål øl – altså en kold servering – i forårs- og sommermånederne, fortæller Bettina Buhl.
- Typisk var der også kommet krydderier i, og i de meget fine og velhavende husholdninger kunne man også putte lidt citron i, fortæller Bettina Buhl.
Og så spiste man rugtvebakker til - ikke kammerjunkere der er lavet af det fine og dyre hvedemel.
Men hvor stammer 'skålen' fra, når det var en tår øl?
- Det er fordi, vi den gang havde de her fælles skåle og grødfade, som alle spiste og drak af. Så gik skålen rundt, og i sommerhalvåret skulle drikken gerne være kølig og læskende.
Koldskål med øl forsvandt ifølge madhistorikeren fra de danske husholdninger omkring år 1900, hvor ølproduktionen ude i de enkelte hjem også helt var ophørt.
- Kogebøger fra slutningen af 1800-tallet havde faktisk koldskålopskrifter med både øl og kærnemælk, men da vi nåede til omkring år 1900, da forsvandt dem med øl helt ud af kogebøgerne, siger Bettina Buhl.