Her er de nye regler og love, du skal kende

Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen / TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et årsskifte betyder, at ny lovgivning træder i kraft. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad de betyder for dig og samfundet.

Et nyt år har taget sin begyndelse, og det betyder også en frisk start i mange henseender.

Et årsskifte er også traditionelt startskuddet til, at ny lovgivning træder i kraft, og i år er ingen undtagelse.

Politikerne på Christiansborg og i EU har nemlig været i arbejdstøjet og vedtaget ny lovgivning, som kan få betydning for helt almindelige syd- og sønderjyder.

I denne artikel ser vi på nogle af de mest væsentlige lovningsmæssige ændringer, som trådte i kraft, da vi sagde farvel til 2023 og bød år 2024 velkommen.

1

Nye boligskatteregler

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

De nye boligskatteregler har været heftigt diskuteret i det foregangene år, og fra 2024 træder den nye lovgivning på plads.

Lovgivningen er i udgangspunktet mest interessant for de syd- og sønderjyske boligejere, for de danner rammen for, hvor meget boligejerne skal betale i ejendomsværdiskat og grundskyld.

Ifølge Vurderingsstyrelsen kan fire ud af fem se frem til en skattelettelse, mens den sidste femtedel vil få en skatterabat.

De foreløbige ejendomsvurderinger, som kom ud i 2023, har været meget kritiseret, og derfor havde Vurderingsstyrelsen også ændret i omegnen af 100.000 foreløbige ejendomsvurderinger i midten af november 2023. Styrelsen gjorde det også klart, at den ikke ville nå at få alle vurderinger på plads inden årsskiftet.

Du kan se din nye ejendomsvurdering på Vurderingsportalen.dk, der er en del af Vurderingsstyrelsen. Hvis det virker uoverskueligt, vil du også kunne se det på din forskudsopgørelse for 2024.

Boligbeskatning gælder kun for personer, der ejer en villa, et rækkehus eller en lejlighed. Dermed er skattereglerne ikke så interessante for andelshavere eller folk i lejeboliger.

2

'Barnets lov'

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Børn skal have flere rettigheder.

Det mener et flertal i Folketinget, og derfor vedtog de sidste år en ny lovgivning kaldet for 'Barnets lov'.

Den træder i kraft den 1. januar 2024, og her skal det ifølge loven sikres, at "børn og unge, som har behov for særlig støtte, kan opnå de samme muligheder for omsorg, læring, personlig udvikling, trivsel og sundhed og som deres jævnaldrende".

Det betyder også, at børn i en alder af 10 kan opnå status som en selvstændig part i anbringelsessager, og at de tidligere end før kan få hjælp til at blive anbragt, hvis de ønsker dette.

Dertil kommer også rådgivning, hjælp og støtte til børn og deres familier for at forebygge sociale problemer, ligesom loven sikre, at kommunen fremover har pligt til at lave en undersøgelse af søskende, hvis et barn eller en ung bliver anbragt.

Anbringelsen kan ske frivilligt eller ved tvang og kan for eksempel være i en plejefamilie eller på et opholdssted.

3

Befordringsfradraget stiger

Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Der er flere penge i vente til de syd- og sønderjyske skatteborgere, der har langt til arbejde.

Satsen for befordringsfradraget - eller kørselsfradraget som det populært kaldes - stiger nemlig for alle, der kører mere end 24 kilometer til og fra arbejde hver dag.

I 2023 kunne man få et fradrag på 2,19 kroner Per kørt kilometer over 24 kilometer-grænsen. Den stiger i år til 2,23 kroner per kilometer.

Kørte man mere end 120 kilometer i 2023, lå satsen for de resterende kilometer på 1,10 kroner per kilometer. I 2024 stiger satsen til 1,12 kroner per kilometer.

Satserne for skattefri kørselsgodtgørelse i egen bil stiger også. I 2023 kunne man skattefrit få 3,73 kroner per kørt kilometer for de første 20.000 kilometer. I 2024 hedder den tilsvarende sats 3,79 kroner per kilometer.

Taksten for de efterfølgende kilometer stiger fra 2,19 kroner til 2,23 kroner.

Befordringsfradraget gælder for alle, der enten benytter bil eller et andet transportmiddel og uafhængigt af, om man kører på benzin, diesel eller elektricitet.

4

Forenklet beskæftigelsesforløb

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvis du er dagpengemodtager i 2024, kan du i de første tre måneder af din ledighed se frem til et enklere beskæftigelsesforløb.

Det er i hvert fald, hvad ny lovgivning på området skal sikre, og det betyder, at den ledige i perioden "kun" skal afholde samtaler med a-kassen, og jobcentret først bliver involveret senere hen.

På den måde får a-kasserne et større ansvar for forsikrede ledige i de første tre måneders ledighed.

Der lægges også op til, at den ledige efter først samtale selv kan vælge, om samtalerne fremadrettet med a-kasse og jobcenter skal foregå fysisk eller digitalt.

De særlige samtaletyper ("cv-samtale", "fællessamtale" og "rådighedssamtale") forenkles ligeledes, så der blot er én obligatorisk samtaletype kaldet for "jobsamtaler".

Samtidigt reduceres antallet af samtaler for dagpengemodtagere fra ni til seks samtaler i de første seks måneders ledighed, hvoraf a-kassen afholder de første tre samtaler i de første tre måneders fuld ledighed, og jobcentret afholder de sidste tre samtaler.

5

Ny postlovgivning

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et bredt flertal i Folketinget har besluttet, at det er private aktører, der i 2024 og fremadrettet skal stå for brevomdelingen i Danmark.

I mange år har PostNord ellers stået for den opgave, men nu skal det være på markedsvilkår.

Det betyder blandt andet, at der vil blive investeret i postanlæg på alle småøer, så det også her bliver muligt at vælge, hvem der skal komme med breve og pakker. En mulighed som ikke findes alle steder i dag.

Staten vil dog fortsat støtte blindeforsendelser og udlandspost, hvorfor der på disse områder vil blive iværksat udbud.

Trafikstyrelsen har løbende fået til opgave at undersøge, om det frie marked kan levere landsdækkende posttjenester til ensartede priser uanset geografisk placering.

Skulle der opstå udfordringer med postleveringen i eksempelvis landdistrikterne, kan regeringen gribe ind og i yderste konsekvens sende opgaven i udbud.

6

Længere lastbiler

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Hvis du i de kommende år støder på danske lastbiler, der synes længere end normalt, så er der formentlig noget om snakken.

Regeringen besluttede nemlig i 2023, at lastbilers længde må øges til 34 meter fra årsskiftet.

Håbet er, at transportbranchen vil kunne optimere sit gods, og dermed gavne både klimaet og samfundsøkonomien.

- Transportbranchen har en vigtig rolle i den grønne omstilling. Samtidig skal det også være muligt at drive en forretning, og derfor har regeringen nu fundet finansiering til at efterkomme det ønske, som branchen har om at komme hurtigere i gang med større lastbilvogne. Det giver erhvervet en gevinst på op mod en halv milliard kroner, siger transportminister Thomas Danielsen (V) i en pressemeddelelse fra Transportministeriet.

Den nye lovgivning er en del af en forsøgsordning, der vil løbe i fem år, hvorefter den skal evalueres. 

7

Minimumsnormeringer i daginstitutioner 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Fra 2024 indføres der lovkrav om minimumsnormeringer i daginstitutioner, og det er politisk bestemt, at der fra i år skal være minimum én voksen per tre vuggestuebørn og minimum én voksen per seks børnehavebørn.

Normeringen skal følge barnets alder, så børn, der rykkes i børnehave før de er fyldt tre år, sikres en normering svarende til en vuggestuenormering.

- Det skal sikre, at det ikke er økonomi, men pædagogisk hensyn og hensynet til det enkelte barn, som styrer tidspunktet for oprykning til børnehave, skriver Børne- og Undervisningsministeriet på sin hjemmeside.

Siden 2020, hvor lovgivningen blev vedtaget, har kommunerne fået midler til at ansætte mere pædagogisk personale i årene frem mod 2024.

8

Ny bæredygtighedslovgivning

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Et nyt EU-direktiv forpligter store virksomheder og børsnoterede SMV’er (små og mellemstore virksomheder med maksimalt 250 ansatte, red.), der er omfattet af årsregnskabsloven, til at offentliggøre deres arbejde med bæredygtighed efter nye EU-standarder.

Direktivet kaldes CSRD, og formålet er at sikre, at investorer kan sammenligne og følge virksomheders grønne udvikling over tid for den måde at påvirke virksomhederne i en mere bæredygtig retning.

På den måde tvinges alle store virksomheder i EU til at fortælle om sine samfundsmæssige og miljømæssige påvirkninger.

Direktivets standarder indebærer blandt andet oplysninger om miljøforhold som "biodiversitet" og "forurening", ligesom sociale forhold som "respekt for menneskerettigheder" også er i fokus.

Her er kønnet på de fire storkeunger - vær med til at give dem navne

Udgivet

DNA-test af fjerprøverne fra de fire storkeunger i Smedager viser, at der er én hun og tre hanner i reden. Du kan her give dit bud på, hvad de skal hedde.

Scroll længere ned for at give dine navnebud.

Jesper Legaard og Hans Skov sætter en GPS på en af stork den ene unge, som viser sig at være en af de tre hanunger. GPS'en blev sat på den 29. juni. Foto: TV SYD og Storkene.dk

Ringmærknings-id på storkeunger i Smedager

Han 3090 0979 + GPS 242838

Han 390 0978

Han 390 0977

Hun 390 3507

Den femte unge, som med en såret vinge i midten af juni blev bragt til vildtplejestation i Erfde i Tyskland, bliver ringmærket og kønsbestemt senere. Den indgår IKKE i navngivningskonkurrencen.

Du kan følge ungerne og forældrene i reden i Smedager døgnet rundt.

Nu skal ungerne have navne, og traditionen tro er det TV SYDs læsere og seere, som er med til at finde navnene.

Storkenavne i Smedager 2012 - 2024:

Navnene i parentes er forældrene til ungerne. Mellem 2011 og 2015 har ungerne ingen navne fået. Alle unger er ringmærkede.

  • 2024 ? (Connie og Thorkild)

  • 2023: Clara og Rune (Connie og Thorkild)

  • 2022: Cort & Vingegaard (Connie & Clyde)

  •  2021: Astra & Zeneca (Connie & Clyde)

  •  2020: Ronja (Bonnie og Clyde)

  •  2019: Anna & Lotte (Annika og Tommy)

  •  2018: Alma, Anton & Line (Annika og Tommy)

  •  2017: Alfred (Annika og Tommy)

  •  2016: Pippi (Annika og Tommy)

  •  2015: To unger (Annika og Tommy)

  •  2014: Tre unger (Annika og Tommy)

  •  2013: To unger, som ikke overlever et regnfuldt forår (Annika og Karlsson)

  •  2012: To unger (Annika og Karlsson)

Udfyld skema med dit bud på navne

Udfyld skemaet nedenfor senest den 10. juli klokken 12.00.

Du skal udfylde det hele, og vi vil meget gerne have din begrundelse for dine navneforslag.

Herefter vælger TV SYD de bedste og mest populære navnekombinationer. De vil efterfølgende blive sendt til SMS-afstemning, hvor alle kan stemme på deres favoritnavne.

Har du ikke et dansk otte-cifret telefonnummer eller et tysk ni-cifret telefonnummer, (du sætter landekode for Tyskland +49 foran nummeret), kan du ikke stemme via skemaet.

Send da i stedet en mail til peel@tvsyd.dk med navn, forslag, begrundelse og mobilnummer. Skriv 'storkenavn' i emnefeltet.

Sidste år hed ungerne Holger og Clara

Du skal give os dit bedste bud på fire navne, og vi vil meget gerne vide, hvorfor netop dé navne. Hvilke navne, du vælger, er helt op til dig.

Tidligere er unger flere gange opkaldt efter romanfigurer i Astrid Lindgrens børnebogsunivers. Sidste år fik Connie og Clydes to unger navne efter de to danske tennisstjerner - Holger Rune og Clara Tauson.

Og året før fik ungerne navne efter de danske Tour de France-helte Jonas Vingegaard og Magnus Cort.

Ungerne i 2021 under coronapandemien fik navnene Astra og Zeneca efter medicinalfirmaet, der lavede coronavacciner.

Tema

Storkene 2024

Gymnasieklasse gav fremmed student sit livs oplevelse

Foto: Ludvig Frovin
Udgivet

Studenterkørslen er kulminationen på gymnasietiden, og en student fra Kolding har har taget turen sammen med en klasse, som ikke var hans egen.

Farverige bannere fastspændt på åbne lastbiler, jublende og syngende studenter og øl. Øl i uendelige baner.

Studenterkørslen markerer afslutningen på flere års hårdt skolearbejde, og det var lige før, at Ludvig Frovin var gået glip af det hele.

Men så kom en fremmed gymnasieklasse ham til undsætning.

- Jeg kan næsten ikke beskrive det, som andet end perfekt, lyder det fra den meget glade nyudklækkede student.

Efter en miskommunikation med sin uddannelsesinstitution fandt 20-årige Ludvig Frovin fra Kolding sig pludselig i lidt af en studenterpine.

Han havde ingen at køre studenterkørsel med.

Derfor skrev han til influenceren Anders Hemmingsen og bad og hjælp til at finde nogen, der ville lade ham feste med i studentervognen.

Blandt influencerens 1,3 millioner følgere var bid, og en 2.hf-klasse fra Rosborg Gymnasium inviterede ham med ombord.

Nu har rusen efter to intense dage på studenterkørsel lagt sig.

- Jeg er så glad for, at jeg fik den oplevelse med. Jeg kunne ikke have bedt om mere, siger han.

Som at starte i en ny klasse

Fra den ene dag til den anden blev Ludvig Frovin nærmest bogstavlig talt den nye dreng i klassen.

- De inviterede mig med til at male bannere til vognen weekenden før, så der mødte jeg det meste af klassen første gang, forklarer han.

Den 31. juni gik det så løs. Vognen var klar, og det var Ludvig også.

I to døgn festede han med sin låneklasse. Fra Vejle til Billund og Børkop til Bredballe trillede lastbilen. Ni timer om dagen i stiv solskin.

Ludvig Frovin på et stop med klassen fra Rosborg Gymnasium. Foto: Ludvig Frovin

Ruten bød både på alt fra Somersby til Happy Meals. Løbeture i marker og fødselsdagssang for forældre.

- Jeg er faktisk blevet inviteret til nogle af deres studentergilder rundt omkring, fortæller han.

Var det ikke mærkeligt at feste med nogle, som du ikke kendte?

- Jo, men når det er en klasse, som siger ja til at tage en med, som de ikke kender, så har de allerede et åbent mindset, siger han.

- Men det var lidt som at starte i en ny klasse, men de tog rigtig godt imod mig.

Bare spørg

Tilbage sidder nu en lettet student, der priser sig lykkelig for sine medstudenters hjælp.

- Man kan opnå meget, hvis man bare tør at spørge. Kender du nogen? Hvad tænker i? Hvis man går med det selv, så sker der ikke noget. Men hvis man tager initiativ, kan det ende med at lykkedes, lyder det fra Ludvig Frovin.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com