Forslag om flag splitter regeringen
Man kan flage frit med fremmede landes flag, siden koldingenser vandt i Højesteret. Torsdag skal Folketinget diskutere en ny flaglov, men regeringens ordførere er uenige.
Du kan frit hejse fremmede landes flag i din flagstang. Sådan har det været siden sidste sommer, da Højesteret frikendte koldingenseren Martin Hedegård, som havde flaget med det amerikanske flag i sin have.
Højesteret afgjorde, at der ikke var lovhjemmel til at straffe manden. Men torsdag skal Folketinget drøfte et forslag til en ny flaglov, og det giver splid i regeringen.
Socialdemokratiet og Venstre ønsker, at der stort set kun må flages med Dannebrog, sådan som Danmarksdemokraterne foreslår. Men Moderaternes retsordfører, Tobias Grotkjær Elmstrøm, er helt uenig.
Der er ingen grund til at begrænse friheden til at flage
Tobias Grotkjær Elmstrøm, retsordfører, Moderaterne
- Jeg er generelt imod forbud, og der er ingen grund til at begrænse friheden til at flage, siger Tobias Grotkjær Elmstrøm til TV SYD.
Han understreger, at det er hans personlige holdning, som ikke er afstemt med Moderaternes gruppe.
S og V: Dannebrog i Danmark
Regeringspartnerne Socialdemokratiet og Venstre vil derimod forbyde fremmede flag.
- Jeg mener, at Dannebrog bør have særstatus, som det har været tilfældet i mere end 100 år, skriver Socialdemokratiets retsordfører Bjørn Brandenborg i en sms til TV SYD.
Samme holdning har Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.
- I Venstre ønsker vi den samme retsstilling, som vi havde før Højesterets afgørelse, skriver Preben Bang Henriksen til TV SYD.
Tysk mindretal
Danmarksdemokraterne ønsker at forbyde flagning fremmede nationers flag. Dog med undtagelse af flagene fra Grønland, Færøerne og de nordiske lande samt EU, FN og Nato.
Dermed kan vi få de samme regler, som blev praktiseret før Højesterets dom. Dog foreslår partiet også, at det tyske mindretal i Sønderjylland skal kunne flage med Tysklands flag uden først at søge tilladelse. Ifølge forslagsstilleren Søren Espersen kan man ikke tage samme hensyn til andre landes flag.
Det er en provokation, hvis man bare hejser et andet lands flag
Søren Espersen, folketingsmedlem, Danmarksdemokraterne
- Mindretallet har en særlig position, og de skal have lov til at flage. Men ellers flager vi med Dannebrog i Danmark, for vi er et lille land og skal hævde vores suverænitet. Det er en provokation, hvis man bare hejser et andet lands flag i sin flagstang, siger Søren Espersen, en af forslagsstillerne fra Danmarksdemokraterne.
Brændte koraner
Ifølge Tobias Grotkjær Elmstrøm (M) begrænser det ytringsfriheden, hvis man ikke frit må flage med andre landes flag.
Netop ytringsfriheden blev også brugt som argument mod koranafbrændingsloven, som Moderaterne stemte for. Men det er to forskellige hensyn, mener han.
- Det er mærkværdigt, at forslaget kommer fra Danmarksdemokraterne, som brugte ytringsfriheden som argument imod loven om koranafbrænding. Dén lov vedtog vi af hensyn til Danmarks sikkerhed. I forhold til flagning er der ikke noget godt argument for et forbud, siger Tobias Grotkjær Elmstrøm.
Frygt og frihed
Søren Espersen har et andet perspektiv.
- Koranloven bygger på frygt og intet andet. Det gør flagreglerne ikke, de handler om respekt for det danske flag, siger han.
Preben Bang Henriksen (V) erkender, at et forbud mod fremmede flag begrænser friheden. Men at det er en pris, man må betale.
-Der er vel ingen tvivl om, at der er tale om en begrænsning af ytringsfriheden i tillæg til de mange andre begrænsninger heri, skriver han til TV SYD.