Flere uddannelser lukker i Esbjerg, Kolding og Sønderborg

SDU lukker flere uddannelser i Kolding, Esbjerg og Sønderborg. Foto: Erhvervsakademi Sydvest
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

På grund af faldende interesse for uddannelser samt økonomisk usikkerhed i samfundsøkonomien har Syddansk Universitet besluttet at lukke flere uddannelser i både Esbjerg, Sønderborg og Kolding.

Det drejer sig om uddannelser på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og på Det Humanistiske Fakultet i både Esbjerg, Sønderborg og Kolding, hvor SDU har besluttet at lukke for optag på både bachelor- og kandidatuddannelser.

- Hvis vi skal beholde skindet på næsen, så er vi nødt til at lukke de uddannelser, hvor der ikke er særligt mange optagne, siger Peter Møllgaard, dekan på Syddansk Universitet.

Det er nemlig grundet faldende interesse for uddannelser samt økonomiske usikkerhed, at SDU er nødsaget til at lukke flere uddannelser.

Det er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget

Selvom listen, over de uddannelser SDU vælger at lukke, er lang, så har SDU lagt en ny strategi, hvor de ønsker at styrke udviklingssamarbejdet på tværs af uddannelserne i Esbjerg, Kolding og Sønderborg.

- Vi er nok kommet til at sprede os for meget, så derfor ønsker vi nu at samle de tre uddannelsessteder mere. Det vil vi gøre ved for eksempel at lave et stort erhvervsøkonomisk institut, siger Peter Møllgaard.

Det drejer sig om fire uddannelser i Esbjerg, fire i Kolding og to uddannelser i Sønderborg, som må stille træskoene. 

Vi er i stærk konkurrence med Aarhus

Peter Møllgaard, dekan på SDU

- Vi åbner jo også en jurauddannelse i Esbjerg, siger Peter Møllgaard.

De seneste fem år har SDU mærket et markant fald af optagene på nogle af deres uddannelser. 

For eksempel optog SDU 64 elever på bacheloruddannelsen Sociologi og kulturanalyse tilbage i 2018, hvor de i 2022 kun optog 16 elever. 

- Tommelfingerreglen er, at der minimum skal være 45 elever på hver uddannelse, før det kan svare sig økonomisk, og der har vi altså haft nogle uddannelser, hvor der har været helt ned til to personer optaget, siger Peter Møllgaard.

SDU i Esbjerg. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Storbyseffekt

Ifølge Peter Møllgaard er SDU tvunget ud i at reformere sig.

- Vi er nødt til at gøre vores uddannelser i Kolding, Esbjerg og Sønderborg mere attraktive. Vi er i stærk konkurrence med studiebyer som Aarhus, så det er helt klart nødvendigt at gøre en ekstra indsats, siger Peter Møllgaard. 

Derfor ønsker SDU at gøre uddannelserne i Kolding, Esbjerg og Sønderborg helt unikke.

- Det vi kan gøre, for at Kolding, Esbjerg og Sønderborg bliver mere attraktive, er at få et solidt samarbejde med det lokale erhvervsliv, siger Peter Møllgaard. 

Helt konkret betyder samarbejdet med erhvervslivet ifølge Peter Møllgaard, at der kommer en masse gæsteforelæsninger fra lokale erhvervsfolk, at man nærmest er jobsikret fra starten, og at det er nemmere at få praktikophold.

Liste over uddannelser, som er besluttet lukket på SDU: 

  • Human Ressource Management, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (Odense)

  • Market Anthropology, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (Odense)

  • Cultural Sociology (kandidat), Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (Esbjerg)

  • Designstudier (kandidat), Det Humanistiske Fakultet (Kolding)

  • International business, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (Odense)

  • Marketing og brand management, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (Odense)

  • Sports og event management, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (Esbjerg)

  • Energi management, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (Esbjerg)

  • Digitalisering og forretningsudvikling, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (Kolding)

  • Entreprenørskab og innovation, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (Kolding)

  • International erhvervsøkonomi med tysk (bachelor), Det Humanistiske Fakultet (Sønderborg)

  • International erhvervsøkonomi med tysk (kandidat), Det Humanistiske Fakultet (Sønderborg)

  • Interkulturel pædagogik med dansk som andetsprog (bachelor), Det Humanistiske Fakultet (Odense)

  • Kulturanalyse (tilvalg), Det Humanistiske Fakultet (Odense)

  • Negot i turisme (kandidat), Det Humanistiske Fakultet (Kolding)

  • Mellemøststudier (kandidat), Det Humanistiske Fakultet (Odense)

  • Skrivekunst (tilvalg), heltid, Det Humanistiske Fakultet (Odense)

  • Skrivekunst (tilvalg), deltid, Det Humanistiske Fakultet (Odense)

  • Sociologi og Kulturanalyse (bachelor), Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (Esbjerg)

Kirken har en magt, de færreste kender til

Højen Menighedsråd har bortforpagtet halvdelen af sin jord til konventionelt landbrug. Foto: Alex Syrik
Udgivet

Kirken ejer masser af landbrugsjord, og langt det meste dyrkes på konventionel vis. Regler står i vejen for grøn omstilling i kirken.

Du ved det nok ikke. Men når du kører forbi en mark, er der stor chance for, at den ligger på kirkens jord. Sådan har det været siden dengang, præster blev aflønnet med præstegårde og land. De sidste mange år har præstegårdene ikke selv dyrket jorden, men Folkekirken er Danmarks tredjestørste jordejer.

Langt det meste jord, cirka 8100 hektar, er bortforpagtet til landbrug. Kun 14 procent er økologisk drevet, mens kommunerne til sammenligning har 35 procent, og klimakampen banker på kirkedøren. For eksempel i Højen mellem Vejle og Kolding, hvor kirken råder over 24 hektar.

- Regeringens klimaplan har et mål om at få plantet 250.000 hektar skov. Så kirkens jord kan måske komme i spil til dét. Men der er nogle regler, som begrænser os i den grønne omstilling. For eksempel kan en landmand få tilskud, hvis han tager et stykke jord ud af drift, men det kan vi ikke få. Og vi har faktisk pligt til at få så mange penge ud af vores jord som muligt, siger Marcus Kring, som er formand for Højen Menighedsråd.

Marcus Kring er pensioneret landmand og formand for Højen Menighedsråd. Han forventer, at Folkekirkens jord bliver en del af planerne om at plante meget mere skov i Danmark.

Presset af lovforslag

Folkekirken taler nærmest aldrig med én stemme, og der er ingen samlet plan for den grønne omstilling. For det er ude i de enkelte menighedsråd, man tager beslutninger om jorden.

Men i 2020 blev Folkekirkens Grønne Omstilling stiftet for at sparke kirkens klimakamp i gang.

De færreste mennesker ved, at de virkelig kan gøre noget for klimaet, hvis de går ind i et menighedsråd

Jesper Rønn Kristiansen, som er projektleder i Folkekirkens Grønne Omstilling

- Der kom et lovforslag om, at al kirkens jord skulle være økologisk. Det fik Folkekirken til selv at lægge sig i selen for en grøn omstilling. De færreste mennesker ved, at de virkelig kan gøre noget for klimaet, hvis de går ind i et menighedsråd. Men nu har vi fået kortlagt al kirkens jord, så vi bedre kan vejlede menighedsrådene, og mange er nået langt med de grønne tiltag, siger Jesper Rønn Kristiansen, som er projektleder i Folkekirkens Grønne Omstilling.

Stort potentiale

Som stor jordbesidder sidder kirken på en stor magt. Projektlederen erkender, at kirken er bagud i klimakampen, når 86 procent af kirkens landbrugsjord dyrkes konventionelt. Men det giver omvendt et stort potentiale.

- De fleste andre anvendelser er bedre for klimaet og miljøet end konventionelt landbrug. For eksempel giver staten, styrelser og fonde støtte til skovrejsning og lavbundsprojekter. Og alene i 2023 blev der rejst 100 hektar skov på kirkelig jord, siger Jesper Rønn Kristiansen, som også nævner solceller og udskiftning af oliefyr som grønne veje frem.

Medlemmerne af menighedsrådene er i gennemsnit 68 år, så de er ikke vokset op med grøn omstilling. Men viljen er der, og der sker mange gode tiltag, siger Jesper Rønn Kristiansen, som er projektleder for Folkekirkens Grønne Omstilling.

Udover landbrugsjorden råder Folkekirken samlet over 2800 hektar skov - og cirka 5100 hektar kirkegårde, eng, kyst, veje, kirker, præstegårde og parkeringspladser.

Salg kan ikke betale sig

I Højen er halvdelen af jorden bortforpagtet til et konventionelt landbrug med malkekvæg og græsmarker. Resten rummer nærmest uberørt skov samt selve kirken, kirkegården og præstegården.

- Jeg synes, vi har en fin blanding, der både tager hensyn til biodiversitet og klima og til, at der stadig skal fremstilles nogle fødevarer i Danmark, siger Marcus Kring.

- Men giver det mening her i 2024, at kirken ejer land?

- Nej, det kan man godt diskutere, og det har vi også drøftet i menighedsrådet. Hvorfor skal kirken bruge tid på dét? Men nu får vi løbende penge ind til vores drift, og hvis vi sælger, må vi ikke selv beholde pengene. Så bliver pengene stående i stiftet. Så det gør vi ikke, siger Marcus Kring.

Der er menighedsrådsvalg den 17. september, så her er der mulighed for at præge kirkens klimakamp.

Politiet søger vidner i sager om tricktyverier

Politiet søger vidner, der har informationer om denne mand. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi
Udgivet

Kan du genkende manden på billedet herunder? I så fald vil politiet gerne høre fra dig.

Syd- og Sønderjyllands Politi skriver på det sociale medie X, at man har fået flere anmeldelser fra Sønderborg, hvor en person har udgivet sig for at være fra en bank.

I den forbindelse har han franarret kontanter og hævekort fra flere borgere.

Manden kørte væk i en sort Peugeot. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi
Politiet søger vidner, der har informationer om denne mand. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Den mistænkte beskrives som værende mellem 30 og 40 år, cirka 180 centimeter høj, almindelig til kraftig af bygning, meget lys i huden, og så har han kort, sort hår, taler dansk, var iført en blå habit, en halsedisse, mørke cowboybukser, hvide sneakers samt en grå hat, der muligvis er en sixpence.

Han kørte i en sort Peugeot.

Har du set eller hørt noget, som kan bringe politiet på sporet af manden, kan Syd- og Sønderjyllands Politi kontaktes på 114.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com