En bestemt type altaner er i fare for at falde ned, men der er fortsat ingen regler
Op mod 50.000 altaner kan potentielt være farlige at træde ud på, og forskere forventer, at problemet kun bliver større. Alligevel er der fortsat ingen regler om et særskilt tilsyn med altaner.
Det virker ret harmløst at træde ud på en altan, men det er ikke nødvendigvis ufarligt.
For katastrofen kan lure lige under altandækkets betonoverflade.
Selvom en bygning er velholdt og overholder lovens forskrifter, så kan altanens konstruktion være rustet op.
- Du kan ikke se, om der er noget galt med altanen. Måske kan man se revner, som også bliver noteret i en almindelig tilstandsrapport, men man kan ikke tjekke udliggerjernet, som er det, der bærer altanen, siger Tine Soder, der er fagekspert i huseftersyn og forsikring hos videncenteret Bolius.
Det er netop problemet med de op mod 50.000 altaner, som Teknologisk Institut estimerer, kan være potentielt usikre.
Men selvom der har været alvorlige ulykker i 2016 og 2020, så er der i dag stadig ingen regler om særskilt tilsyn på den potentielt usikre type altaner.
Et problem, der kun bliver større
Det var rustne udliggerjern i altanens konstruktion, der betød, at en altan på Dr. Fichs Vej i Kolding kollapsede i juli 2020, og fem unge mennesker faldt ned på fliserne fra første sal og fik alvorlige kvæstelser.
Både fysiske og psykiske kvæstelser, som Amalie Bonde og Barbara Trolle stadig kæmper med i dag.
Og problemet er større end en enkelt bygning i Kolding.
I 2016 kollapsede en altan i Nykøbing Falster, og det har fået blandt andet Institut for Byggeri, By og Klima ved Aalborg Universitet og Videnscenteret Bolius til at arbejde på en rapport om tilsyn med den særlige type altaner, der kan være farlige: de udkragede altaner med udliggerjern.
- Det bliver et stort problem. De ældste af den type altaner er omkring 100 år, så man må forvente, at der er flere altaner, der kommer i dårlig stand, siger Tine Soder.
Rapporten forventes at udkomme senere i år. Nøjagtigt hvor mange altaner, det drejer sig om, ved hun dog ikke.
- Vi har ikke noget register over altaner i Danmark. Vi ved ikke, hvor mange der er, så alt ville være et skøn. Men vi ved, at mange af dem er ved at være gamle, siger hun.
Forskere kræver destruktivt tilsyn
Udfordringen gælder særligt for altaner, der sidder uden på bygninger. Den type kaldes udkragede altaner, og konstruktionens styrke afhænger af et såkaldt udliggerjern.
I arbejdsgruppen har de afprøvet forskellige typer scanninger og andre metoder for at finde ud af, hvad der kan give et dækkende indblik i de udkragede altaners tilstand.
- Udliggerjernet er forankret i husets mur og stikker ud af muren og holder selve altanen. Men udfordringen er stykket mellem mur og altandæk, hvor de kan ruste, siger Tine Soder.
Derfor anbefaler Seniorforsker ved Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet, Thomas Cornelius, at man indfører tilsyn med den bestemte type altaner.
Og den eneste måde er at skille konstruktionen ad for at undersøge udliggerjernet.
- Da vi er bekymrede for netop den her type altaner, så har vi også foreslået, at man laver et egentligt tilsyn. Det er ikke sådan, at vi alle sammen, der har en altan, skal ses efter hvert andet år, men de her særlige altaner burde man kigge efter, hvis de er af ældre dato, siger han.
Mangel på politisk handling
Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), der er valgt ind i Syd- og Sønderjyllands Storkreds, har flere gange siden ulykken i Kolding foreslået, at man indfører en tilsynsordning med altaner, og hun holder fast i at ville rejse den debat på Christiansborg.
- Det er bedre at forebygge end at helbrede. Derfor ønsker jeg mig, at vi får et tilsyn med gamle altaner. Når vi netop ikke kan se, om bærejernet ruster indvendigt, så burde der være et syn, siger hun.
Omfanget af problemet er også noget, der interesserer boligordfører for Socialdemokratiet, Thomas Monberg, der er valgt ind i Østjyllands Storkreds.
- Jeg vil tage op med ministeren, om der er et specielt problem. Vi er ikke afvisende for at se på det, siger han.
Alligevel mener han ikke, at et tilsyn nødvendigvis er den rigtige løsning.
- Vi er tilbageholdende med at indføre tilsyn, for det betyder, vi også skal føre tilsyn med boliger, der allerede er veldrevne, og jeg er bekymret for, hvilken udgift, det kan tilføre for lejerne, siger Thomas Monberg.
TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra Social- og Boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), men ministeren har ikke haft mulighed for at stille op til interview.