Derfor sparer kommunerne, selvom der er masser af penge i banken

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

En lang række kommuner har for tiden problemer med at få de fremtidige budgetter til at hænge sammen, og det er der ifølge en ekspert åbenlyse grunde til

Det er blevet den tid på året, hvor byrådspolitikerne rundt i alle kommunerne skal kigge ud i fremtiden og lægge budgetter for de kommende år. 

Umiddelbart en rutinepræget opgave, for det er jo noget, de gør hvert år. Men lige netop i år, har det vist sig ekstraordinært svært at få pengene til at slå til i en lang række kommuner. 

Det gælder blandt andet i Sønderborg Kommune, hvor politikerne har set sig nødsaget til at skære i ældreplejen med 13 millioner i år og 24 millioner næste år. En beslutning, som politikerne bestemt ikke havde lyst til at træffe. Det stod klart, da udvalgsformanden for åben skærm indrømmede, at han skammede sig over at være med til sådan en beslutning

I Vejen og Horsens har de så svært ved at finde steder at skulle spare, at de i stedet vil forsøge at hæve skatten. Og senest har TV SYD berettet, at det i Kolding Kommune går hårdt ud over tilbuddene til de mindste med blandt andet lukning af en børnehave i Taps.

Fælles for alle kommunerne er, at de føler sig tvunget til at skære i velfærden for at imødekomme de strikse rammer for kommunalbudgetterne, som politikerne i Folketinget har vedtaget. 

- Vi bliver lige nu tvunget ud i at lave dumme besparelser, og vi gør det kun, fordi vi er tvunget derud, siger borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen (S).

Og der kan være noget om snakken. Det mener professor i statskundskab ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (VIVE), Kurt Houlberg, der er ekspert i kommunernes rolle i velfærdspolitikken.

Flere penge men forringet serviceniveau

Det forholder sig sådan, at man i Folketinget har vedtaget en budgetlov med nogle økonomiske rammer for, hvor mange penge landets 98 kommuner til sammen må bruge på service. Dermed blander politikerne sig ikke i, hvor mange penge den enkelte kommune bruger, men har sat et loft for, hvor mange de til sammen må bruge.

- Det er en økonomisk spændetrøje, der betyder, at kommunerne ikke helt har den samme frihed som før budgetloven. Hver gang en kommune vil bruge flere penge, skal der tilsvarende være en kommune, der bruger færre, og hvis kommunerne bryder med budgetrammerne, bliver de straffet økonomisk for det efterfølgende, siger Kurt Houlberg.

Kurt Houlberg er forsker ved VIVE og ekspert i kommunernes rolle i velfærdspolitikken. Foto: Pressebillede, VIVE

Det loft har man op til de nuværende budgetforhandlinger i kommunerne hævet med samlet set to milliarder kroner. Men det beløb står ifølge Kurt Houlberg ikke mål med de ekstra omkostninger, kommunerne har. 

- Inflationen alene giver en ekstraregning i kommunerne på 1,9 milliarder kroner, og så er de fleste af pengene allerede brugt, forklarer han og fortsætter:

- Hvis man derudover vil vedligeholde det aktuelle serviceniveau på velfærdsområderne, bliver det med ekstraudgifter på 1,2 milliarder kroner på børne- og ældreområdet samt 1,5 milliarder kroner på det specialiserede socialområde.

Det er derfor ifølge Kurt Houlberg ikke så underligt, at mange kommuner føler sig tvunget til at spare på velfærden. 

- Tallene betyder, at der per borger på et serviceområde bliver et lavere serviceniveau, end der har været tidligere. Det er så op til den enkelte kommune at bestemme, på hvilke områder man laver besparelserne og derved reducerer serviceniveauet, siger han. 

Frygter at puste ild i inflationen

De svære budgetforhandlinger i kommunerne kommer samtidig med, at man i finansministeriet den seneste tid har fundet en del ekstra penge i det økonomiske råderum.

Af samme grund mener flere af borgmestrene i de pressede kommuner, at den oplagte løsning er, at politikerne på Christiansborg giver dem lov til at bruge nogle flere penge. 

- Grænsen er nået, og de er nødt til fra centralt hold at overveje, om det virkelig er det serviceniveau, vi skaber lige nu, de ønsker på Christiansborg, siger Erik Lauritzen (S), der er borgmester i Sønderborg Kommune, og som sammen med en lang række andre socialdemokratiske borgmestre har sendt et brev med netop disse bekymringer til regeringen.

Erik Lauritzen, borgmester i Sønderborg Kommune. Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD

Spørger man Kurt Houlberg, kan der dog være velbegrundede årsager til, at man fra Christiansborg er bekymret for at give kommunerne bredere økonomiske rammer. 

- Når kommunerne har svært ved at komme igennem, skyldes det formentlig, at finansministeren og resten af regeringen frygter, at man puster nyt liv i inflationen, hvis man pumper yderligere penge ud i samfundet, siger han. 

Kurt Houlberg noterer sig derudover, at regeringen har ambitioner om at bruge penge på andre områder som eksempelvis forsvaret og den grønne omstilling, hvilket kan spille ind i deres overvejelser. 

Direktør glæder sig til ny overlevelseskamp

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Udgivet

TV SYD skruer i år op for dækningen af Superligaen, hvor Vejle Boldklub og Sønderjyske Fodbold er med denne sæson. VB-direktør sætter ord på klubbens målsætning.

Vejle Boldklub lignede i flere måneder et hold, der skulle spille i 1. division den kommende sæson. Vejlenserne klarede dog frisag og er dermed for anden gang i træk at finde i landets fineste selskab, Superligaen, der fløjtes i gang den 19. juli.

Opstarten begyndte for et par uger siden, og i Vejle ser man frem til igen at bide skeer med de bedste i landet.

- Jeg synes Superligaen er en fantastisk liga for os, for publikum og tv-seere. Den har været historisk tæt, og det tror jeg også, den bliver i år, så vi glæder os, siger administrerende direktør, Henrik Tønder.

Superligadækning 2024/2025

TV 2 Sport overtager denne sæson rettighederne til Superligaen sammen med Viaplay.

I den forbindelse har TV 2 Sport indgået et samarbejde med TV SYD, TV Midtvest, TV 2 Nord og TV 2 Kosmopol om at dække klubberne i den pågældende regions sendeområde.

Hos TV SYD gælder det Vejle Boldklub og Sønderjyske Fodbold.

Har du en ide til historie, kan du tippe TV SYDs superligakorrespondent Daniel Just Schram på dasc@tvsyd.dk.

Vejle Boldklub indfriede sidste sæson egne forventninger, og i år kan de atter beskrives med ét ord. Overlevelse.

- Vores målsætning er det samme som sidste sæson, og det er, om vi er i stand til at blive i Superligaen. Det er en nøgtern betragtning ud fra, at det er en konkurrencedygtig liga, siger han.

Klubben fra Nørreskoven lå under nedrykningsstregen siden begyndelsen af sidste sæson, indtil de i 28. runde ud af 32 runder lykkedes med at komme væk fra farezonen med en sejr over OB. Vejlenserne endte turneringen på en niendeplads.

Vejle Boldklub havde ved sidste spillerunde endda mulighed for at nå syvendepladsen, der kunne give adgang til europæisk fodbold.

Selvom muligheden kun var et matematisk mulehår væk, har det ifølge Henrik Tønder slet ikke været et tema at gå efter sjovere placeringer efter sommerferien.

Muligt salg ændrer ikke arbejdsgang

En historie, som summer, er, hvem der skal eje Vejle Boldklub i fremtiden. Den moldoviske rigmand Andrei Zolotko ejer i øjeblikket aktiemajoriteten i klubben, men han har ikke lagt skjul på, at han vil give stafetten videre.

Her stod den formodede tysk-tyrkiske pendant til Zolotko, Cagdas Senyürek, klar til at overtage, men han viste sig for ikke at have rent mel i posen. Et salg bremsede derfor, så hvornår VB kommer på andre hænder, står hen i det uvisse.

Det ændrer dog ikke på Henrik Tønders og resten af klubbens daglige arbejde.

- Vi er til salg, og det er en proces, der kører sideløbende. Det er blevet normalen for os, men uanset om vi er til salg eller ikke til salg, laver vi en finansiel model for, hvordan vi skal handle. Skulle vi vente på en afgørelse, ville vi ikke kunne være konkurrencedygtige, siger direktøren.

Henrik Tønder tiltrådte som administrerende direktør i Vejle Boldklub i 2016. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Tilbage på banen er Vejle Boldklub kommet fornuftigt gennem begyndelsen af opstarten med en 2-0-sejr over de forsvarende sølvvindere fra Brøndby.

Lørdag venter næste testkamp, som bliver et lokalopgør mod FC Fredericia.

Vejle Boldklub spiller sin første kamp i Superligaen mod Randers FC søndag den 21. juli. Opgøret kan ses på TV 2 Sport X.

Farmor holder højskoleferie med sine 12 børnebørn

Foto: Kristina Højer Nørgaard, TV SYD
Udgivet

Alice Nyholm har haft samtlige af sine 12 børnebørn med på højskole hver sommer, fra de var 6 år, til de blev konfirmeret.

På Jaruplund Højskole er familiekurset "Tag med Marco Polo til verdens ende" i fuld gang. Familierne skal bygge en tømmerflåde og sejle en håndlavet udgave af Marco Polo over på den anden side af højskolesøen.

Hver eftermiddag er der arrangeret fællesaktiviteter for børn og voksne, men formiddagen foregår opdelt i aldersgrupper.

En af familierne, der er med til det, er 79-årige Alice Nyholm fra Vejen med to af sine børnebørn 10-årige Danisha Nyholm Nielsen og 7-årige Jasmina Nyholm Nielsen.

- Det er en fantastisk oplevelse at have sammen med dem. I går sagde en af dem til mig, 'farmor jeg elsker dig'. Det er jo et udtryk for, at de er glade for at være her, og det gør mig glad, fortæller Alice Nyholm.

Her møder du TV SYD's Sommertour 2024:

Sommertour-bussen kører rundt i det syd- og sønderjyske i ugerne 27-32 og sender live fra et nyt sted hver aften klokken 19.30.

Uge 27

Torsdag: Tyrstrup Kro og Dyvig Badehotel

Uge 28

Mandag: Riplay Legepark, Ribe

Tirsdag: Skulpturpark Billund

Onsdag: Sønderborg Havnebad

Torsdag: Madsby Legepark, Fredericia

Fredag: Egtvedpigens Grav og Økolariet, Vejle

Det er fjerde år, at Danisha Nyholm Nielsen og Jasmina Nyholm Nielsen er med deres farmor på højskole i sommerferien, men første gang på Jaruplund Højskole. Hvert år går turen nemlig til en ny højskole, og den del af sommerferien er noget, børnebørnene ser frem til.

- Jeg kan godt lide, at vi laver forskellige aktiviteter. Hver dag er det en overraskelse, hvad vi skal lave, og vi kommer på ture og oplever noget nyt hele tiden, siger Danisha Nyholm Nielsen.

Danisha Nyholm Nielsen har på tre dage fået to nye venner på højskoleopholdet.

Flere tager på højskole

Antallet af kursister på korte kurser stiger på Jaruplund Højskole. Det er primært danske kursister, der tilbringer deres ferie på højskolen, der ligger 6 kilometer fra Flensborg.

Ifølge kursusleder, Jens Horstmann, er højskolernes formål at danne mennesker ved at skabe rammer, der kræver, at de skal forholde sig til hinanden som for eksempel med en leg, der handler om samarbejde.

I 2016 havde højskolen 664 kursister, og i 2023 var tallet steget til 1.025 kursister. Især familiekurserne er populære.

- Der er aktiviteter for alle aldre, og så er det en sjov måde at være sammen som familie, hvor der også er et lidt større, men nært fællesskab med andre, siger Jens Horstmann, der er kursusleder på det udsolgte familiekursus med 55 deltagere.

Korte og lange kurser

Et ophold på højskole kaldes et kursus, og der skelnes mellem korte og lange kurser.

Et kort kursus varer mellem 1 og 7 uger. Lange kurser varer mellem 2 og 12 måneder.

Kilde: Højskolernes Hus

Flere højskoler i Syd- og Sønderjylland melder ligesom Jaruplund Højskole udsolgt på mange af deres sommerkurser. Det afspejler det generelle stigende antal danskere, der holder sommerferie på højskole, som tal fra Danmarks Statistik viser.

Bidt af højskoleånden

Siden Alice Nyholm var 18 år, har hun været på et utal af højskolekurser. De har budt på alt fra golf til litteratur og operasang.

- Jeg er fuldstændig bidt af højskoleånden. Jeg elsker at møde andre mennesker, synge fra højskolesangbogen og dyrke mine forskellige interesser sammen med ligesindede, fortæller Alice Nyholm.

Inden aftensmaden serveres nyder Alice Nyholm en eftermiddagsdrink sammen med de andre voksne.

Netop fordi hun er så bidt af højskolelivet, kan hun ikke lade med at dele sin begejstring med sine børnebørn. Dem har hun 12 år, og de har alle sammen været med hende på højskole i sommerferien, fra de var 6 år, til de blev konfirmeret.

- Det er den alder, børnene får mest ud af at komme med, for der kan de undvære deres farmor og være sammen med de andre børn og deltage selvstændigt i aktiviteterne, siger den erfarne højskolekursist. 

Charterrejser duer ikke

De mange højskoleophold med børnebørnene har Alice Nyholms fire børn takket hende for mange gange, for det er ikke en helt billig affære. For familiekurset på Jaruplund Højskole med sine to børnebørn har Alice Nyholm betalt 11.000 kroner.

Mens de voksne får en drink, leger børnene med hinanden og de tidligere højskoleelever, der hjælper til med at afvikle kurset sammen med Jens Horstmann.

For de penge ved hun godt, at hun kunne tage pigerne med på en charterrejse sydpå, men det ville slet ikke berige dem på samme måde, mener hun.

- På en højskole er man åben over for andre mennesker, det er man ikke på en charterrejse, der ville vi lukke os om os selv og kun være sammen os tre. Her får vi udvidet vores horisonter på flere planer, siger Alice Nyholm.

Der findes forskellige højskolekurser for familier, hvor børn og voksne er sammen i forskellige grad.

Det er også noget af det hendes barnebarn godt kan lide ved at komme med farmor på højskole.

- Man får altid nogle nye venner, jeg har allerede fået to nye venner, fortæller Danisha Nyholm Nielsen.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com