Konrads kreative frirum skal spares væk trods massiv modstand
I Sdr. Bjert ved Kolding kæmper skolebestyrelse, pædagoger, halbestyrelse og forældre alle for at stoppe kommunens planer om at lukke SFO'ens kreative lokaler.
Klokken er blevet 13:30, og skoleklokken ringer. 6-årige Konrad Bertelsen, der går i 1. klasse på Sdr. Bjert Centralskole, skynder sig at pakke sine skoleting sammen og løber ned til lokalet for enden af gangen.
Tålmodigt stiller han sig i kø ved den ene af de to iPads, der hænger på væggene. Da det bliver hans tur gør han præcis som han plejer - tjekker sig ind i SFO'en og vælger, at han gerne vil i krealokalet.
- Det er et rigtig dejligt sted at opholde sig. Jeg kan rigtig godt lide at bruge min hjerne ved at sidde og tegne, siger 6-årige Konrad Bertelsen.
Han går stille og roligt de omkring 25 meter fra SFO-lokalet på skolen og hen til hallen ved siden af. Det er nemlig her, SFO'en har de fleste af sine kvadratmeter.
I lokalerne i Bjert-Hallen er der udover krearum også tumlerum til dem, der har brug for at brænde krudt af, og stillerum til dem, der i fred og ro vil læse en bog. Det er desuden indrettet med et lille køkken, hvor der denne eftermiddag bliver lavet vafler til de små.
- Konrad var stille i starten og syntes, det var overvældende at starte på skolen. For ham var krealokalerne et sted, hvor han kunne være sig selv som den kreative og opfindsomme type, han er, siger Konrads mor, Christina Bertelsen.
Men meget tyder på, at Konrad og de 183 andre børn i SFO’en må vinke farvel til de fine rammer i Bjert-Hallen.
- Jeg frygter, at Konrad og de andre børn vil miste et kreativt frirum, hvor de kan få lov til at udtrykke sig på en anden måde end med ord og bevægelse, siger Christina Bertelsen
Kamp om kroner og kvadratmeter
Byrådet i Kolding Kommune er godt i gang med at gennemføre en besparelse, der betyder at lokalerne i hallen skal lukkes. I stedet skal børnene passes på skolens egne arealer.
Det er faglokalerne til blandt andet håndarbejde, billedkunst og sløjd, som kommunen lægger op til i fremtiden skal bruges til SFO. Der er bare det problem, at undervisningen i lokalerne løber til 14:30, mens SFO’en allerede starter 13:30.
- Det er meget kritisabelt, for vi har ikke de kvadratmeter på skolen til at dække opgaven. De kvadratmeter, som de mener vi skal bruge, de er allerede i brug, så reelt fjerner de bare en masse kvadratmeter, og det vil pædagogisk forringe vores tilbud helt vildt, siger Betina Damgaard Sørensen, der er forkvinde i skolebestyrelsen på Sdr. Bjert Centralskole.
Det er forvaltningen i Kolding Kommune, der har peget på, at man kan spare 300.000 om året ved at opsige lejeaftalen på SFO-lokalerne i Bjert-Hallen.
I deres indstilling til byrådet skriver forvaltningen blandt andet, at det vil skabe bedre sammenhæng mellem skole og SFO, at de bliver samlet på skolens arealer.
- Det første jeg tænker er, at de umuligt kan have været herude. Havde de det, så kunne de ikke skrive, som de gør. Vores medarbejdere kan skrive under på, at det på ingen måde styrker samarbejdet at rykke lokalerne, siger Betina Damgaard Sørensen og fortsætter:
- Så hvordan, de er kommet frem til den her konklusion, det kan vi som skolebestyrelse, som forældre og som område slet ikke se.
Kommunaløkonomien er presset
Modviljen fra lokalsamfundet i Sdr. Bjert har været til at mærke. På kort tid har mere end 600 lokale skrevet under på en underskriftsindsamling mod spareforslaget, ligesom både skolebestyrelsen, halbestyrelsen og forældrene i byen har skrevet ind til byrådet i håb om at få planerne stoppet.
- Det har bestemt en indflydelse på, hvordan jeg føler det, men jeg er nødt til at lægge mig op ad, at vi har et kæmpestort flertal i udvalget, som bakker op om ændringen, og at vi har faglige vurderinger, som siger, at det er i orden at gøre det, forklarer borgmester i Kolding Kommune, Knud Erik Langhoff (Kons.), og fortsætter:
- I det tilfælde er det ikke en borgmesters opgave at negligere deres beslutninger.
Du siger, at du læner dig op ad det forvaltningen og prognoserne siger. Har forvaltningen og prognoserne altid ret?
- Nej, jeg er nødt til at holde mig til et eller andet. Hvis jeg spurgte 20 forskellige mennesker i Sdr. Bjert, ville jeg få 20 forskellige svar. Derfor er jeg nødt til at holde mig til det, som forvaltningen fortæller mig, som prognoserne viser og ikke mindst, hvad mine politiske kolleger i udvalget beslutter, svarer Knud Erik Langhoff.
Borgmesteren understreger, at det på ingen måde morer ham at skulle spare på velfærden for de mindste, men kommunen er ifølge borgmesteren så presset på budgettet, at det er nødvendigt at vende hver en krone.
- Det er jo fordi, at der er områder i den kommunale økonomi, der presser rigtig hårdt på. Det er for eksempel det specialiserede socialområde, hvor vi ikke får fuld kompensation fra regering og Folketinget med det ekstra omkostningsniveau, der har været, siger Knud Erik Langhoff og fortsætter:
- Vi har en forhandling i gang igennem Kommunernes Landsforening (KL), som jeg synes gør et godt stykke arbejde, men de har svært ved at få lydhør hos politikerne på Christiansborg.
Det er langt fra alle, der ligeså tilfredse med indsatsen fra KL. Det gælder blandt andet DF-politikeren Michael Nedersøe, der for nylig foreslog, at Horsens Kommune burde melde sig ud af KL.
Budgetforlig allerede underskrevet
Tilbage i SFO'en i Sdr. Bjert er klokken blevet 15, og Konrads mor er kommet for at hente ham.
- Det eneste, der er lidt træls ved SFO'en er, at jeg tit skal hjem lige midt i en god leg, fortæller Konrad Bertelsen.
Ville du blive ked af det, hvis de lukkede den del af SFO'en, der ligger i hallen?
- Jeg ville nok blive lidt ked af det, for jeg synes det er sjovt og rart at være der, svarer Konrad Bertelsen.
Selvom det stadig er tidligt i budgetforhandlingerne, har et flertal i byrådet i Kolding allerede underskrevet et forlig, og dermed lader besparelsen til at stå ved magt.
Og samtidig med at kommunen sparer krealokalerne i SFO’en i Sdr. Bjert væk, har de også valgt at hæve den pris, som forældre i kommunen betaler for at få deres børn passet efter skole. En kombination der kan få Christina Bertelsen til at genoverveje, hvorvidt Konrad skal fortsætte i SFO.
- Hvis tilbuddet bliver så dårligt, at det ikke længere giver mening, så kan det komme op til genovervejelse, siger Christina Bertelsen og fortsætter:
- Men jeg tror ikke, det kommer så vidt. Jeg tror på, at det dygtige personale nok skal få det bedste ud af det. Og ellers er der jo før truffet beslutninger, som efterfølgende er blevet lavet om, så vi må håbe, at det går den vej.