Butikstyverier stikker af i én del af Jylland - og falder i en anden

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

De Samvirkende Købmænd, DSK, frygter, at butikstyverier vil koste deres butikker mere end to milliarder kroner i år. I den forbindelse har de offentliggjort en oversigt over butikstyverier i hele landet de seneste ti år.

Tendensen er stigende, men butikstyverier plager mere i nogle kommuner end andre. På baggrund af Danmarks Statistiks tal har TV SYD sammensat en top tre og en bund tre af kommuner og deres problem med butikstyverier.

Tallene i statistikken er indekstal, det vil sige, at 2013 er sat til hundrede, og hvis indekstallet for 2023 er 200, så er antallet af butikstyverier fordoblet siden 2013.

På grafen kan man se, at antallet er eksploderet de seneste år. Foto: Grafik: Danmarks Statistik

Det betyder også, at selvom Fanø ligger højt i statistikken, så betyder det ikke, at fannikerne eller deres gæster stjæler med arme og ben. Fordi Fanø er en lille kommune med forholdsvis få butikker, skal der ikke ret mange butikstyverier til, for at øens indekstal stiger voldsomt.

Men de vestvendte kommuner Esbjerg og Varde topper listen over butikstyverier med en stigning på 171 og 68 procent, Mens det er de sønderjyske kommuner Aabenraa, Tønder og Sønderborg, som har oplevet et fald de sidste ti år på 46, 41 og 17 procent.

Kommune Top 3 med størst stigning i antallet af butikstyverier
<strong>Fanø</strong> 250%
<strong>Esbjerg</strong> 171%
<strong>Varde</strong> 68%
Kilde: Danmarks Statistik
Kommune Bund 3 med mindst stigning i butikstyverier
<strong>Sønderborg</strong> -17%
<strong>Tønder</strong> -41%
<strong>Aabenraa</strong> 46%
Kilde: Danmarks Statistik

Det vil sige, at Aabenraa næsten kun har halvt så mange butikstyverier i 2023 end i 2013. Det vender vi tilbage til, for samlet er butikstyverierne steget. Det er faktisk højere, end det har været i 20 år, oplyser DSK.

- Vi har oplevet en stigning på landsplan i to år i træk. Vi regner med, at det kan koste butikkerne et beløb på 2 milliarder kroner, og det er mere end den samlede indtjening, fortæller administrerende direktør Jannik Nytoft fra DSK, De samvirkende Købmænd.

Købmændene har udarbejdet en 10-punktsplan, der skal rette op på problemet. Læs den i faktaboksen herunder.

Købmændenes 10-punktsplan

  1. Billeder af gerningsmænd bør kunne deles i lukket system “Crimestat” på tværs af detailhandlen.

  2. Mulighed for lydoptagelser (med skiltekrav).

  3. Udrejsekontrol stikprøvevis ved udrejse (f.eks. østeuropæiske varevogne ved grænsen

  4. Mere synligt politi; kørsel til butikstyverier prioriteres i højere grad (når muligt) og politiindsats på SoMe.

  5. Skærpet fokus på manglende sporbarhed ved myndighedernes kontrolaktioner i kioskmiljøet mv.

  6. Mulighed for at udstede opholdsforbud.

  7. Højere bødestraf fordi, intet straffes mildere end lige præcis butikstyverier.

  8. Ny bestemmelse i straffeloven om ”organiseret butikstyveri” - straf efter trappemodel.

  9. Reglerne om udvisning bør udnyttes i videst muligt omfang i sager om butikstyveri.

  10. Mulighed for lønindeholdelse i erstatningssager.

Kilde: DSK

Lars Hansen har drevet Meny i Hjerting ved Esbjerg i mere end seks år, og han kan godt mærke, at det er blevet værre.

- Efter at priserne begyndte at stige for et år til halvandet siden, er det steget voldsomt. Det er især dyre varer, det går ud over, og det er mit indtryk, at tyvene går målrettet efter noget, der kan videresælges, fortæller Lars Hansen fra Meny i Hjerting.

40.000 mere på bundlinjen

For et år siden satte Lars Hansen alarmer på al spiritus i butikken, og det hjalp. 

- Jeg kunne se, at jeg havde 40.000 kroner mere på bundlinjen efter et halvt år, og det (alarmerne, red.) er den eneste måde, jeg kan forklare det på, oplyser Lars Hansen.

Antallet af butikstyverier er på landsplan steget. I en række sønderjyske kommuner er antallet af indbrud dog faldet. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Lars Hansen mener ikke, at han er den, der er hårdest ramt, fordi han ligger lidt uden for centrum. Han tager en butikstyv et par gange om ugen, hvor nogen af hans kolleger må i gang flere gange om dagen, som han fortæller.

- Når man sætter alarm på spiritussen, så stjæler de bare noget andet. Det er kun en uge siden, at jeg tog en med en taske fuld af kød, fortæller Lars Hansen.

Så vender vi tilbage til, hvorfor udviklingen er så forskellig i de forskellige kommuner. Eller det er der måske ikke nogen forklaring på?

- Det tror jeg, at der er flere forklaringer på. En af dem kan være, hvilke butikker, der er i en kommune, mener Jannik Nytoft fra DSK.

Han er heller ikke klar til at give inflationen hele skylden for de stigende butikstyverier.

- Nej, inflationen har ikke været så afgørende. Til gengæld kan vi se på statistikkerne, at der er mange gengangere. Hver fjerde, der bliver taget, har stjålet mere end ti gange før, siger købmandsdirektøren.

Og hvad bliver konsekvenserne, hvis det fortsætter?

- Nu vil jeg ikke male fanden på væggen, men for små butikker i landdistrikterne, kan det blive det sidste halmstrå, der får butikken til at lukke, slutter Janni Nytoft.

Biodiesel fra Daka kommer næppe til at køre på danske landeveje i nær fremtid

Udgivet

Hensynet til transportsektoren vejer tungt, når folketingsmedlem Henrik Frandsen (M) skal forholde sig til, at klimavenlig biodiesel sendes ud af landet.

Det er måske ikke verdens bedste idé at transportere anden generations-biodiesel fra Daka i Hedensted til Italien og Tyskland i stedet for at bruge den mere klimavenlige biodiesel i Danmark, hvor den er produceret.

Det erkender energi-, klima- og forsyningsordfører, Henrik Frandsen (M).

Daka i Hedensted laver anden generations-biodiesel ud af affaldsfedt fra døde dyr. Det er væsentligt mere klimavenligt end første generations-biodiesel, som laves af energiafgrøder dyrket på markerne.

Anden generations-biodieslen er væsentligt dyrere, men da den også er mere klimavenlig, var den derfor indtil 2020 underlagt en regel, som betød, at den talte dobbelt i klimaregnskabet, når den blev blandet op med fossil diesel og hældt på person- og lastbiler.

Da reglen blev fjernet, kunne den klimavenlige biodiesel ikke mere konkurrere, og siden er den blevet eksporteret.

Ikke ok at lave en halv liter om til en hel

Henrik Frandsen erkender, man bør se på problemet, men mener ikke, man skal tilbage til det gamle system, hvor en halv liter anden-generations biodiesel gør det ud for en hel liter første-generations biodiesel, så den bedre kan konkurrere.

Energi-, klima- og forsyningsordfører, Henrik Frandsen (M), erkender, der bør findes en løsning, så dansk-produceret, klimavenlig anden generations-biodiesel får dansk asfalt at køre på. Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

- Det kræver, at der tages en politisk beslutning, hvis vi skal tvinge transportbranchen til at bruge den dyre anden generations-biodiesel, siger Henrik Frandsen.

- Hvis man fra politisk hold går ind og tvinger brugen af det her igennem, så kommer forbrugere i den anden ende til at skulle betale den regning. Det gør den almindelige bilist, men det gør erhvervslivet, som jo har et stort transportbehov i Danmark, også, siger Henrik Frandsen.

Han peger på, at det er brancher, der er meget afhængige af eksport, der kommer til at betale regningen.

- Om det er den vej vi vil gå, eller om vi f.eks. vil satse på elektrificering, eller om man vil bruge andre ting – gas eller biogas for eksempel, det er jo den afvejning, vi skal tage som politikere, siger Henrik Frandsen.

Børn fra udsatte boligområder får ferieminder på fodboldskolen

Foto: Sari Vangbæk Thyssen, TV SYD
Udgivet

Fodboldglade børn og unge fra udsatte boligområder i Haderslev deltager i denne uge på en særlig fodboldskole, hvor det ikke er økonomien, der spænder ben for, om man kan deltage.

50 børn og unge fra Haderslev mødte mandag hinanden for første gang med en ambition om at blive bedre til fodbold.

Nogle af dem ville ikke komme på en almindelige fodboldskole af økonomiske grunde

Teddy Pedersen, fodboldskoleleder

De deltager alle i DBU og DIF's fodboldskole Get2sport i Haderslev Fodboldklub, der er for børn og unge fra socialt udsatte områder.

- Jamen, det er helt banalt. Nogle af dem ville ikke komme på en almindelige fodboldskole af økonomiske grunde, og derfor er vores deltagergebyr af mere symbolsk betydning, siger Teddy Pedersen, der er fodboldskoleleder i Haderslev Fodboldklub.

- Vi vil gerne bidrage til, at børn, der bor i udsatte boligområder, også får et foreningstilbud, siger han.

Nye venner

Det er tiende gang, fodboldskolen bliver afholdt, og deltagerne er mellem syv og 14 år.

12-årige Tasnimal Ahmad og Habiba Kaisshuker er med for anden gang og glade for at være tilbage.

- Det er sjovt og hyggeligt, og man får nye venner, fortæller Tasnimal Ahmad, der ikke spiller fodbold hver dag, men ofte.

- Vi laver afleveringsøvelser og træner skud, supplerer Habiba Kaisshuker.

Habiba Kaisshuker og Tasnimal Ahmad på fodboldskole for anden gang. Foto: Sari Vangbæk Thyssen, TV SYD

Næste generationer

17-årige Yahya Marrati har deltaget i samtlige af fodboldskolerne i Haderslev. I år er han med som frivillig træner.

- Jeg har spillet med siden 2015, men i år er jeg kommet for at føre det videre til de næste generationer. Jeg kan godt lide at lære dem noget. Især om sommeren, hvor de fleste ikke har noget at lave, siger den unge træner.

Fodboldskolen samarbejder også med den boligsociale helhedsplan i Haderslev. De er støttet af blandt andet kommunen og den almene boligorganisation HAB.

Haderslev Fodboldklub forventer at gennemføre fire Get2sport-fodboldskoler i løbet af 2024.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com