De har arbejdet fire dage om ugen i tre år - her er dommen
I 2020 begyndte et treårigt forsøg på Jobcenter Esbjerg, hvor medarbejderne selv kunne vælge mellem en fire- eller femdagesarbejdsuge. Efter en coronaforsinkelse er resultatet nu klart.
Nogle af de ansatte arbejder fire dage om ugen, mens andre arbejder fem dage ugentligt.
Sådan har det på forsøgsplan været hos jobcentret i Esbjerg i tre år.
Og nu har VIVE - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, evalueret projektet, og dommen er klar.
De, der har en femdagesarbejdsuge, er glade for deres arbejde, men de, der arbejder fire dage om ugen, er lidt gladere.
Karen Falck Hansen er sektionsleder hos Jobcenter Esbjerg og en af dem, der har valgt at have fordele arbejdstimerne i sin fuldtidsstilling ud på fire dage.
- Jeg synes, at det passede godt til mig. Som leder havde jeg egentlig nogle lange arbejdsdage engang imellem alligevel, og det fungerede også, men jeg var da alligevel nysgerrig på, om jeg kunne få det til at fungere med fire dage. Og det kunne jeg, siger hun.
Om projektet
Hos Jobcenter Esbjerg har medarbejderne som et 3-årigt forsøg haft mulighed for at vælge, om de ville fordele deres arbejdstid på 4 eller 5 arbejdsdage.
Firedagesugen er som udgangspunkt organiseret som en fuldtidsuge, hvor medarbejderne har længere arbejdsdage fra mandag til torsdag og fri fredag.
Målet med forsøget med en firedagesarbejdsuge har været at skabe tilfredse og motiverede medarbejdere gennem bedre arbejdsvilkår og større fleksibilitet.
Kilde: VIVE
Selvom hendes mand stadig arbejder fem ud af ugens syv dage, så sætter hun alligevel pris på det.
- Jeg har fredagen, hvor jeg kan gå til frisør og sådan nogle ting, og det har været rigtig, rigtig godt, siger Karen Falck Hansen.
Prøvede fire dage
Annette Bøhlers er jobformidler hos jobcentret, og i begyndelsen af projektet arbejdede hun fire dage om ugen, men nu er hun gået tilbage til en femdagesuge.
- Jeg var nået dertil, at det var det, jeg havde brug for. Det er ikke, fordi det ikke har været ønsket at være på firedagesuge, men det var simpelthen for at få min dag til at hænge sammen både med familie og privatliv.
Som man også kan fornemme i Annette Bøhlers svar, har ingen medarbejdere på jobcentret været tvunget til at arbejde fire dage om ugen i stedet for fem.
- Det stærke ved måden, vi har gjort det på, er, at det er frivilligt. Så det er ikke sådan, at alle medarbejdere skal på firedagesarbejdsuge, men kun de, som har lyst til det og kan få det til at balancere med deres familieliv og fritidsliv, fortæller Birgitte Stenderup, der er personale- og udviklingschef ved Esbjerg Kommune.
Ordningen bliver nu permanent på jobcentret, men den bliver ikke bredt ud til resten af kommunen, selvom det oprindeligt lå som en mulighed, hvis evalueringen af projektet var god.
- Det har vi selvfølgelig også overvejet, men der er sket rigtig meget i den tid, hvor vi har kørt forsøget. Vi har jo erfaringer, vi har fået under corona. Vi er blevet rigtig gode til at arbejde hjemmefra. Vi har fået lavet en aftale om mulighed for hjemmearbejde, siger hun.