Astrid og Jeppe vil have indflydelse – derfor har de ét vigtigt spørgsmål til politikerne
Er det muligt for to unge fra Vejen at få indflydelse på de beslutninger, der bliver taget på Christiansborg? Det tog Astrid Møhl og Jeppe Hynkemejer Hansen til Christiansborg for at undersøge.
Jeppe Hynkemejer Hansen og Astrid Møhl fra Vejen står lidt forsigtige og kigger rundt i Folketingets vandrehal. Det er 1. oktober, og Folketingets officielle åbningsdag.
Vandrehallen emmer af magt med portrætter af landets tidligere statsministre på væggene og en kopi af grundloven liggende til udstilling. Politikere og mediefolk – alle nydeligt klædt i dagens anledning – griner, snakker og tager billeder på kryds og tværs. De er i hopla, som køer der kommer på græs.
Det er henne for enden af vandrehallen, i folketingssalen, at der om kort tid bliver skudt gang i et nyt folketingsår, og det er derinde, de store beslutninger bliver taget. Den magt, der er her, er den, Astrid Møhl og Jeppe Hynkemejer Hansen er taget til Christiansborg for at få del i.
Astrid Møhl og Jeppe Hynkemejer Hansen
De to vejengensere er begge studenter fra Vejen Gymnasium og HF årgang 2019.
De er henholdsvis 20 og 21 år gamle. Jeppe Hynkemejer Hansen bor i Askov, mens Astrid Møhl bor på skift ved sine forældre i Askov og Veerst. De holder begge et sabbatår lige nu.
De har tidligere undersøgt det direkte demokrati i Schweiz i tv-serien ’Schwung i Schweiz’, og nu er de aktuelle i den nye serie ’Schwung tager magten’, hvor de undersøger, om unge kan få indflydelse på dansk politk.
Kan vi få indflydelse?
Et par uger før Folketingets åbning sidder Astrid Møhl og Jeppe Hynkemejer Hansen fra Vejen i Astrids fars hjem i den lille landsby Veerst. Byen ligger mellem Vejen og Vejle i det sydlige Jylland, og i en dansk designklassiker – Børge Mogensens tremmesofa – sidder de to venner og snakker om politik.
Det er september. Et par måneder efter folketingsvalget, der gjorde Mette Frederiksen til landets statsminister, og nu er der formentlig flere år til, at de to unge vejengensere næste gang skal stemme. Men for to samfundsinteresserede unge er det ikke tilfredsstillende. De vil gerne have indflydelse imellem valgene.
Og her starter Jeppe Hynkemejer Hansen og Astrid Møhls plan om at tage til Christiansborg.
- Hvad nu hvis vi tager til kernen af magten, Christiansborg, og spørger dem, der faktisk har indflydelse på dansk politik, hvordan man får del i magten?, lyder det fra Astrid Møhl.
- Skal vi ikke gøre det?, fortsætter hun.
Jeppe Hynkemejer Hansen nikker. De har en aftale og en mission.
Det store spørgsmål med overraskende mange svar
Og der står de så. På demokratiets festdag. Med et klart spørgsmål til politikerne: Hvordan kan vi – to unge mennesker uden nogle særlige forudsætninger - få indflydelse på de beslutninger, der bliver taget på Christiansborg?
Astrid Møhl og Jeppe Hynkemejer Hansen hiver i første omgang fat i nogle af de politikere, de genkender ”hjemmefra” – Anni Matthiesen (V) fra Krogager, Niels Flemming Hansen (Kons.) fra Vejle, Troels Ravn (S) fra Vejen og Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) fra Kolding.
Svarene er mange. Meld jer ind i et parti. Skriv læserbreve. Kontakt os direkte med jeres sag. Lav et borgerforslag, lyder nogle af forslagene fra politikerne.
De to unge takker for svarene, og politikerne forsvinder ind i Folketingssalen. Det er nu, folketingsåret starter, og det samme gør Astrid Møhl og Jeppe Hynkemejer Hansens mission for at få indflydelse.
De går ud igennem de tunge, mørke trædøre ved Christiansborgs hovedindgang og aftaler at mødes få dage senere.
Kan vi få vores eget forslag ind i Folketinget?
Forslagene fra politikerne står sirligt oplistet på en blok i Jeppe Hynkemejers Hansens forældres hjem i Askov ved Vejen. Læserbreve. Borgerforslag. Melde sig ind i parti. Direkte kontakt. Som ordene står der, så ligner det næsten en indkøbsseddel, som man ville tage med ned til den lokale brugs.
Astrid Møhl og Jeppe Hynkemejer Hansen snakker om hver mulighed.
- Skal vi melde os ind i et parti?, spørger Jeppe.
- Jeg tror, det kommer til at tage meget lang tid, før vi er i en position, hvor vi vil have reel indflydelse på noget som helst, hvis vi melder os ind i et parti, mener Astrid.
Jeppes finger glider længere ned på listen med politikernes forslag.
- Jeg tror heller ikke, at vi skal skrive læserbreve. Det kan godt være, de bliver læst, men vi kommer ikke til at rykke noget som helst, siger Jeppe.
Han streger læserbreve fra listen. Den mulighed er helt udelukket.
- Kan vi lave et borgerforslag så?
De to vejengensere kigger tænksomt på hinanden. Det er måske ikke en helt dårlig idé.
Schwung tager magten
Astrid Møhl og Jeppe Hynkemejer Hansens kamp for at forsøge at få indflydelse er blevet til en tv-serie på fire afsnit, der hedder ”Schwung tager magten”.
Du kan allerede nu se de to første afsnit, hvor Astrid Møhl og Jeppe Hynkemejer Hansen netop er på Christiansborg, og hvor de endeligt beslutter sig for, hvordan de vil forsøge at få indflydelse. Se afsnittene herunder.
Afsnit 1:
Afsnit 2: