Assistance fra tyske ambulancer og akutlægehelikoptere er faldet

Arkivfoto
Udgivet

Det præhospitale beredskab i Tyskland bliver af og til anvendt i Sønderjylland, hvis hjælpen kan nå hurtigere frem end danske ressourcer. Men behovet for tysk hjælp er faldet i 2024.

Når en akut situation opstår i Sønderjylland, hvor hjælpen fra en ambulance, lægebil eller akutlægehelicopter er påkrævet, har det præhospitale beredskab i Region Syddanmark mulighed for at trække på tyske ressourcer.

Derfor er det af og til tyske ambulancer eller akutlægehelicoptere, der bliver sendt afsted til opgaver i Sønderjylland, hvis de kan nå hurtigere frem end deres danske kolleger.

Men i 2024 har der været mindre behov for assistancen fra Tyskland, skriver beredskabets netavis Beredskabsinfo.

Det er sket i takt med, at det præhospitale beredskab i Sønderjylland er blevet udbygget, oplyser mediet.

Der er især sket et fald i antallet af ambulanceudrykninger fra Flensburg, hvor der i 1. halvår af 2024 var otte udrykninger mod 38 i hele 2023. Helikopteren blev tilkaldt 21 gange mod 32 i hele 2023.

Hun mistede begge sine forældre til kræft på et halvt år - nu hylder hun dem

Kirsten Brigsted har danset i store dele af sit liv, og nu bruger hun blandt andet dansen til at samle penge ind.
Udgivet

Hvert eneste år har Kirsten Brigsted gjort, hvad hun kunne for at bekæmpe kræft. Adskillige arrangementer har samlet penge ind samtidig med, at hun har æret sine afdøde forældre.

Alt emmer af liv og glade dage, når Kirsten Brigsted sætter gang i dansefødderne. Baggrunden for de mange dansetrin er dog med et større formål - hun vil være med til at knække cancer.

Hun afholder årligt forskellige events med spinning, dans og løb, der er med til at samle flere hundrede tusinde kroner ind til Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg tænker på dem hver gang og bliver stolt over, det jeg gør. Jeg ved, de ville give mig et skulderklap, hvis de kunne, siger Kirsten Brigsted.

I uge 43 er der et stort fokus på at samle ind til Kræftens Bekæmpelse, men for hende fylder det mange af årets uger.

Kirsten Brigsteds forælde gik i behandling for leukæmi på samme tid. Foto: Privatfoto.

Et sidste løfte

Hun brænder for at afholde arrangementer for det gode formål, men det er også for at ære sine forældre. De fik kronisk og akut leukæmi, og selvom de troede, at de ville blive helbredt, lykkedes det ikke.

Hun mistede derfor begge sine forældre med et halvt års mellemrum, for ni år siden.

- Jeg ved ikke, hvordan vi kom igennem det, fordi det gør man bare. Der var ikke noget valg, for vi kunne ikke sige, at det ville vi ikke. Så vi kæmpede bare med alt, hvad vi havde lært og var der for dem, alt det vi kunne, siger hun.

Kirsten Brigsted var tæt med sine forældre og tænker på dem, hver gang hun arrangerer en indsamling. Foto: Privatfoto.

Da hun først mistede sin far, gav hun sin mor et løfte, der blev startskuddet på flere års planlægning. Hun var blevet spurgt, om hun ville deltage i Stafet for Livet.

- Jeg sagde til min mor, at jeg ikke vidste, om jeg kunne, og så sagde hun, at det betød rigtig meget for hende, at jeg faktisk gjorde det, for det var jo også deres kamp, jeg tog, ved at være en del af det, siger hun.

Hendes mod døde kort inden, motionsløbet skulle afholdes, men Kirsten Brigsted mødte alligevel op.

- Det var rimelig tough at komme igennem, men der havde jeg jo bare hendes ord om, at det skulle jeg have fikset, siger hun.

Stafet for Livet

Hvert år holder flere byer i Danmark deres egen Stafet for Livet, som er et motionsløb, hvor pengene går til Kræftens Bekæmpelse.

Løbet kan vare mellem 12 og 24 timer, og deltagerne er tilmeldt forskellige hold, der er i gang på løberuterne.

Undervejs afholder de lysceremoni for at mindes, men stafetten er også en hyldest til livet.

I Horsens er stafetten i år en koncert, hvor to kopiband hjælper byen med at samle ind.

Siden har hun arrangeret danseevents, spinningarrangementer, cykelture og meget andet, som har samlet flere hundrede tusinde kroner ind, men det har også haft et større formål.

- Så får de også en oplevelse ved at gøre det, og jeg elsker bare bevægelse og motion, og det er også med til at styrke vores sundhed og forhåbentligt forebygge nogle af vores skavanker og sygdomme, siger Kirsten Brigsted.

Kirsten Brigsted underviser flere gange ugentligt i dans. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Udover de store arrangementer underviser hun flere gange om ugen i Fit&Sund i Horsens, og der er stort set altid ventelister for at komme med.

Mange af de trofaste medlemmer dukker også op til dansearrangementerne, og Kirsten Brigsted har haft mellem 100 og 150 deltagere på samme tid.

For fremtiden

Selvom det er en stor opgave at knække cancer, så er Kirsten Brigsted ikke typen, der giver op.

- I det store hele er det ikke mange penge, jeg samler ind, i forhold til hvad der er brug for, men alt tæller. Kan man bare blive lidt klogere og redde lidt flere liv, så er det det, jeg ønsker, når vi selv har stået i situationen, hvor vi ikke kunne, siger hun.

Kirsten Brigsted har let til smil og grin - især når hun underviser i dans. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

I denne uge kommer hun ikke selv til at afholde events, men støtter til gengæld op om Koncert for Livet i Horsens, hvor de lørdag samler penge ind til Kræftens Bekæmpelse.

- Næste år kommer der igen både spinning og dans. Jeg har ikke datosat det endnu, men det kommer. Jeg plejer ikke at være supertidligt ude, men jeg er ved at kigge på det, siger Kirsten Brigsted.

De dystede om pokalen med traktor og plov

Foto: Jonatan Dybro, TV SYD
Udgivet

I denne weekend har Danmarks bedste konkurrencepløjere dystet om at vende jord til DM i pløjning i Grindsted. Sønderjysk veteranpløjer løb med en af pokalerne.

Ploven skal lave snorlige furer og og ligge i den helt rigtige dybde i jorden, hvis man skal gøre sig bemærket til Danmarksmesterskaberne i pløjning, som har fundet sted i Grindsted fredag og lørdag.

Du skal gå vældig op i det med opmåling

Jakob Hansen, Tovholder for DM i Pløjning 2024

Det er Landboungdoms region Ribe, der i år har arrangeret mesterskaberne, hvor deltagere fra hele landet har dystet i ni forskellige discipliner.

Her kan man både stille op med den nyeste traktormodel eller dyste med traktorer og plove i veteranklassen, fortæller Jakob Hansen, der er regionsformand i Ribe LandboUngdom og tovholder for årets DM.

- Man skal virkelig kunne koncentrere sig og finde ud af at bruge et målebånd, siger Jakob Hansen.

Pokal til sønderjysk veteranpløjer

Deltagerne får udleveret et areal på 20x20 meter jord, og så gælder det om at lave lige store fuger med ploven med et vist antal træk.

- Så du skal gå vældig op i det med opmåling, lyder det fra en yderst tilfreds tovholder bag weekendens DM.

- Vi er en forening af unge mellem 16 og 30 år, der har stået for at arrangere det her DM. Men det hele har klappet og vejret har været med os, så vi er utroligt godt tilfredse, siger Jakob Hansen.

De ni discipliner i årets DM i pløjning

  • Skole DM

  • Standardplov i stubjord

  • Standardplov i grønjord

  • Vendeplov i stubjord

  • Vendeplov i grønjord

  • DM i Veteranpløjning – Flerfuret

  • DM i Veteranpløjning – 1-furet

  • Classic og Retro

Kilde: Landbo Ungdom

Han kan i øvrigt berette, at pokalen i disciplinen veteranpløjning - flerfuret gik til en sønderjyde. Det blev nemlig Hans Frederik Clemmen fra Tinglev, der var bedst i den kategori.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.